CO SĄDZICIE O OBIEKTACH SANATORYJNYCH bez samodzielnych węzłów sanitarnych w każdym pokoju?
-
forumowicz
Re: CO SĄDZICIE O OBIEKTACH SANATORYJNYCH bez samodzielnych węzłów sanitarnych w każdym pokoju?
poza tym - patrząc na wrzucone zdjęcia - zastanawiam się czy sanatorium jest przygotowane na wypłaty odszkodowań z tytułu nieszczęśliwych wypadków wynikających z zaniedbania przez nie podstawowych norm bezpieczeństwa. Bo to już nie jest niewłaściwy standard tylko zagrożenie zdrowia i życia ludzkiego - można spaść razem z tą wanną i złamać sobie kark.
I w ogóle gdzie służby odpowiedzialne za standardy bezpieczeństwa w obiektach , do których przyjeżdżają niepełnosprawni ludzie? czy ktoś to w ogóle kontroluje pod tym kątem?
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: CO SĄDZICIE O OBIEKTACH SANATORYJNYCH bez samodzielnych węzłów sanitarnych w każdym pokoju?
Najprawdopodobniej nie miałaś do czynienia z takim przedpotopowym ośrodkiem,Twoje szczęście i nie rozumiesz osób które na coś takiego trafiły.Mnie to też spotkało w Kamieniu.Jechałam całą Polskę i nie miałam nawet możliwości dopłaty do łazienki samodzielnej bo tam ich po prostu nie ma.Felice pisze:Ja tak głęboko z wnioskami nie wchodzę jak ty....Znaczy się - jak łatwo wcisnąć komuś kit.
Rąsia rąsię myje ...
I żadna komisja europejska się nie interesuje choć wyznacza standardy ...
Ale znajdź gdzie w zarządzeniu i szczegółowych wytycznych jest choć trochę o standardzie? Ja nie doczytałam...może nieuważna byłam.
Odpowiedz mi,nam na pytanie....Czy byłabyś zadowolona i uśmiechnięta gdyby dali Ci taki pokój???
- Betina71
- Super Kuracjusz

Nie sądzę,że ktos chciałby dopłacać choć złotówkę za taki standard....eh. W ogóle czegoś takiego nie powinno być,mam na myśli przedpotopowe warunki. Ty byś chciała w czymś takim mieszkać,rehabilitować się nawet za darmo???Casandra pisze:Jacku, może to co napiszę zabrzmi jak herezja ale myślę, że za odpowiednio niską opłatą znaleźli by się amatorzy pobytu w sanatorium o takim standardzie jak na zdjęciu. Nie żyjemy w kraju dobrobytu. I to jest smutne bardzo.
poza tym - patrząc na wrzucone zdjęcia - zastanawiam się czy sanatorium jest przygotowane na wypłaty odszkodowań z tytułu nieszczęśliwych wypadków wynikających z zaniedbania przez nie podstawowych norm bezpieczeństwa. Bo to już nie jest niewłaściwy standard tylko zagrożenie zdrowia i życia ludzkiego - można spaść razem z tą wanną i złamać sobie kark.
I w ogóle gdzie służby odpowiedzialne za standardy bezpieczeństwa w obiektach , do których przyjeżdżają niepełnosprawni ludzie? czy ktoś to w ogóle kontroluje pod tym kątem?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
I tutaj się mylisz...Najprawdopodobniej nie miałaś do czynienia z takim przedpotopowym ośrodkiem,Twoje szczęście i nie rozumiesz osób które na coś takiego trafiły.
Po wypadku cieszyło mnie każde miejsce by tylko mieć rehabilitację.Mieszkałam w pokoju bez łazienki i nie robiłam z tego afery na pół Polski.
W domu mało kto z nas ma łazienkę w sypialni i trzeba przejść przez przedpokój do niej...
To tylko 3 tygodnie i jak trzeba to się przeżyje..
Co wcale nie znaczy że uważam by obiektom nie podnosić standardu.Jeżeli jest możliwość to zawsze dopłacę do lepszych warunków,jeżeli nie pogodzę się z takimi jakie są.
- Betina71
- Super Kuracjusz

Oczywiście,że da się i taką sytuację przeżyć bo wszystko jest dla ludzi ale nie o tym jest temat postu.Jeszcze nikt nie umarł bez tej łazienki ale XXI wiek się kłania
-
forumowicz
ja nie muszę się rehabilitować w takich warunkach za darmo więc nie biorę takiej opcji pod uwagę.Nie sądzę,że ktoś chciałby dopłacać choć złotówkę za taki standard....eh. Ty byś chciała w czymś takim mieszkać,rehabilitować się nawet za darmo???
Ale znam osoby, które tych złotówek nie maja za dużo a chcą wyjechać i standard nie ma dla nich aż takiego znaczenia. Jadą i biorą co im przypadnie i są zadowolone. Ważne że płacą symboliczne pieniądze. Wcale się nie czują pokrzywdzone bo dla nich jest ważna zmiana klimatu i przebywanie wśród nowych osób.
Trudno w to uwierzyć ale tak jest. Każdy ma swoja hierarchię potrzeb, jak się nie ma pieniędzy a chce się wyjechać to się nie wybrzydza. Nie żyjemy w bogatym kraju i państwo zbyt wiele nam nie zaoferuje. Taka nasza rzeczywistość, nie wszędzie jeszcze dotarły standardy z XXI wieku.
Ale jeszcze raz podkreślam - nic na silę, to tylko dla chętnych.
A brodzik podparty cegłą w moim pojęciu nie mieści się w granicach jakichkolwiek norm. Zwłaszcza norm bezpieczeństwa.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
OBIEKTy i obiekcje SANATORYJNe...
Skojarzyłem sobie jednak, że na ten temat rzutują jeszcze inne problemy.
Pierwszy - to wiek kuracjuszy. W porównaniu do czasu jakieś 30 lat temu to obecnie średnia wieku podniosła się o około dwadzieścia kilka lat. Młodszym osobom drzewiej było łatwiej pomieszkać w harcerskich warunkach. Teraz poprzeczka wymagań poszła znacznie wyżej.
Drugi - to zasobność kuracjuszy - zjawisko występujące nie tylko w odniesieniu do kuracji sanatoryjnych ale całego życia. Zagłębiając się w tą sferę można bardzo szybko wypaść z tematu. Trzymając się zaś można poprzeć wniosek, że dla mniej zasobnych mogą być skromniejsze warunki i dodam, że w takim przypadku powinni nie być zobowiązani do żadnych dopłat.
Jak już ktoś miał szczęście dorobić się to niech ma szansę opłacić sobie pożądany większy luksus.
Trzeci - owa postarzała i starzejąca się coraz bardziej społeczność kuracyjna ma wreszcie możliwość wyjazdu wspólnego z małżonkiem / małżonką. Drzewiej nie mogli bo albo musieli realizować zobowiązania rodzinne albo trudno było im skoordynować urlopy. Teraz te aspekty nie grają już roli. Czekając kilka lat na kurację mogą sobie co miesiąc wrzucić co nie co do skarbonki.
Tylko po to aby mogli kurować się w godnych warunkach czyli nie musząc surfować / lunatykować po korytarzu w poszukiwaniu kibelka albo natrysku.
Generalizując - wszystkie te problemy będą się nasilać z każdym rokiem i nie ma co chować głowy wzorem strusia do piasku.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Oj kłania się w wielu aspektach również...ale chyba nie masz pojęcia w jakich warunkach jeszcze żyją ludzie u nas w krajuXXI wiek się kłania![]()
![]()
![]()
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
OBIEKTy i obiekcje SANATORYJNe...
- Betina71
- Super Kuracjusz

Oj wiem w jakich jeszcze warunkach żyją ludzie i może być mi tylko przykro,świata nie zbawię niestety.Nie oznacza to jednak,że sama mam się godzić ze spartańskimi warunkami po długim okresie oczekiwania.Felice pisze:Oj kłania się w wielu aspektach również...ale chyba nie masz pojęcia w jakich warunkach jeszcze żyją ludzie u nas w krajuXXI wiek się kłania![]()
![]()
![]()
Ja się nie chwale na prawo i lewo ile to razy w ciągu roku i gdzie wyjeżdżam ( to nie o mnie bo mnie na to nie stać by komercyjnie śmigać ) bo własnie takim ludziom może być z tego powodu przykro.