Fajny film wczoraj widziałem
-
forumowicz
Re: Fajny film wczoraj widziałem
- Leon43
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2014 22:24
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
-
forumowicz
-
forumowicz
To historia Antoniny i Jana Żabińskich, którzy ratowali Żydów z warszawskiego getta. Schronienie dali im… w zoo.kruszynka2 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=3s6rGq0F940
Polecam film na razie zwiastun.
Czekam na ten film.
Choć akcja dzieje się w Warszawie, to naszego zoo w filmie nie zobaczymy. Stolicę okupowanej Polski zagrała Praga. Czeska, nie ta, na której faktycznie znajduje się ogród. W rolę Antoniny Żabińskiej wcieliła się Jessica Chastain, a jej męża – dyrektora ogrodu – zagrał Johan Heldenberg.
Sylwestrowe polowanie
Żabiński był dyrektorem warszawskiego zoo, gdy - we wrześniu 1939 roku - został on zbombardowany. Wiele zwierząt zginęło na miejscu, inne uciekły z klatek. Te, które stanowiły zagrożenie - jak niedźwiedzie czy lwy - trzeba było zastrzelić.
Po wkroczeniu Niemców do miasta najcenniejsze z ocalałych okazów zostały wywiezione do Niemiec. Reszta została zabita podczas polowania, które niemieccy wojskowi urządzili sobie w sylwestra 1940 roku. Później w zoo utworzona została hodowla świń. Żabińskiemu udało się otrzymać tam posadę i zachować mieszkanie w dyrektorskiej willi. By mógł zbierać odpadki do tuczenia zwierząt, otrzymał z kolei przepustkę do getta.
Wspólnie z żoną – czy, jak sugeruje zwiastun filmu – pod jej wpływem podjął decyzję, że wykorzysta możliwość przekraczania murów do pomocy Żydom, których następnie ukrywali na terenie ogrodu
-
forumowicz
W Stanach zmarł także Andrzej Wasilewicz ,który rolą Zenka w "Nie ma mocnych "podbijał niejedno kobiece serce
Tak jeden i drugi z tych Panów przeszli w swoim życiu bardzo tragiczne wydarzenia ,odsunęli się od życia publicznego poza paroma wyjątkami .
Myślę że zawsze będziemy ich ciepło i sympatycznie wspominać
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 5 razy
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Duże wrażenie wywarł na mnie film o Beksińskich
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Niestety -OSKARA raczej nie dostanie a szkoda
Dopiero gdy oglądąłego go DRUGI raz dotarło do Mnie to co wydarzyło się juz na spokojnie bo byłem PRZYGOTOWANY na drastyczne sceny.
Film ,który wg mnie powinien jak najszybciej trafić pod Strzechy nie tylko w Polsce ,ale i na Ukrainie a może i szerszej publiczności w Europie aby może pokazać tragizm.
Jest porównywalny a moze i LEPSZY Film niz Katyń