Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
bozenag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 lip 2014 15:28
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: bozenag »

gumisia pisze:
bozenag pisze:Dziewczyny dzisiaj mi odesłali wniosek do weryfikacji powiedzcie mi ile będzie tak trwało to wszystko żeby wrócić znowu w kolejkę ? ;) powiedzcie mi długo taki wniosek idzie do lekarza i czy długo trzeba czekać aby wrócić znowu do systemu jak go osobiście odwiozę :) chciałam jechać ze zwrotów ale do 15 marca muszę być spowrotem :( pozdrawiam Bożena
To jesteśmy razem odeslane do weryfikacji od dzisiaj , myśle że do końca lutego znów do kolejki wrócę , dzwoniłam do mojej przychodni i pewnie po niedzieli dostaną zwrócony wniosek to pójde i może podpatrze gdzie mnie proponują wysłać :)
gumisia daj znać jak ci przyjdzie skierowanie do lekarza ;) ja też będę dzwoniła od wtorku czy już przyszło do ośrodka ;) pozdrawiam
bozenag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 lip 2014 15:28
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: bozenag »

GIENIA pisze:Tak Felice ... 18 miesięcy od ostatniego pobytu obowiązuje wszędzie . U nas jednak jest jeszcze , nikt nie wie czemu , jeden warunek ... musi się być po weryfikacji .
Mnie 18 miesięcy karencji upłynęło w listopadzie , i jakaż byłam zdziwiona , gdy dzwoniąc w styczniu o zwrot , poinformowano mnie , że dopiero po weryfikacji :cry:
Gienia ty już miałaś weryfikacje ? jak tak to powiedz ile czekałaś żebyś wróciła do systemu ? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Dzisiaj przed 15 bylam bardzo zdziwiona kiedy to zadzwoniłam pytając o zwroty nareszcie , pani wolno i wyraznie podała swoje imię i nazwisko , ja spytałam o dwa zwroty z reumatologi- kardiologi i usłyszalam po sekundzie nic nie ma.Siedząca obok mnie moja psiapsiuła za chwilkę zadzwoniła i rozmawiała z tą samą panią a ta zaproponowała jej Inowrocław Modrzew od 27 i oczywiście Solec.Dla mnie nie było nic :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Ela czyżbyś była na czarnej liście w NFZ :?: :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

bozenag pisze:
GIENIA pisze:Tak Felice ... 18 miesięcy od ostatniego pobytu obowiązuje wszędzie . U nas jednak jest jeszcze , nikt nie wie czemu , jeden warunek ... musi się być po weryfikacji .
Mnie 18 miesięcy karencji upłynęło w listopadzie , i jakaż byłam zdziwiona , gdy dzwoniąc w styczniu o zwrot , poinformowano mnie , że dopiero po weryfikacji :cry:
Gienia ty już miałaś weryfikacje ? jak tak to powiedz ile czekałaś żebyś wróciła do systemu ? pozdrawiam
Własnie nie miałam . Powinnam mieć w lutym , ale kiedy będzie ? nie wiem . :(
Myślałam , ze u nas jest tak , jak w innych województwach i bardzo zależało mi na wyjeździe w styczniu .... ale skoro dopiero po weryfikacji , pojadę raczej w swoim terminie ...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

wiesniaczkaela pisze:Dzisiaj przed 15 bylam bardzo zdziwiona kiedy to zadzwoniłam pytając o zwroty nareszcie , pani wolno i wyraznie podała swoje imię i nazwisko , ja spytałam o dwa zwroty z reumatologi- kardiologi i usłyszalam po sekundzie nic nie ma.Siedząca obok mnie moja psiapsiuła za chwilkę zadzwoniła i rozmawiała z tą samą panią a ta zaproponowała jej Inowrocław Modrzew od 27 i oczywiście Solec.Dla mnie nie było nic :shock: :shock:
Też dla dwu osób i ten sam profil ?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Od listopada spełniam te kryteria ... lecz małopolska dodała jeszcze jedno - po weryfikacji :(
No ale musi być weryfikacja bo upłynął okres 18 miesięcy i skierowanie jest nieważne.W każdym oddziale tak jest,albo ja czegoś kompletnie nie rozumiem.Te 18 miesięcy ważności skierowania nie może też wypaść w trakcie turnusu.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gieniu właśnie , tak .Te zwroty to dla mnie i mojej psiapsiuły.Zadzwoniła dokładnie ok. 2 minut po mnie.Dzwonimy wspólnie na dwa numery . Ja skończyłam a ona właśnie się dodzwoniła na ten numer.Zapamiętałyśmy nazwisko bo mówiła wyjątkowo wolno a na dodatek nosi nazwisko naszej wspólnej znajomej ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ja też nie rozumiem o co chodzi z tą weryfikacją :shock: jeden przepis a tak różne interpretacje
2 kwietnia w 2015 wróciłam z sanatorium ,następny wniosek złożyłam w styczniu 2016 (czas oczekiwania 18 miesięcy) Na moje pytanie pani w NFZ oświadczyła że jeśli mi bardzo zależy na wyjeździe to mogę dzwonić o zwrot ponieważ te 18 miesięcy to okres między końcem jednego turnusu a początkiem drugiego.
Ustka /wróciłam 2 kwietnia 2015r.( 18 miesięcy ) czyli od października 2016 r. w każdej chwili mogę zadzwonić o zwrot /
mało tego jeśli ktoś nigdy nie był w żadnym sanatorium a ma przyporządkowany numer we wniosku to tak samo może skorzystać ze zwrotu ( nie czekając 18 miesięcy) Oczywiście tylko wtedy jeśli są zwroty.
Pytanie moje czy w innych regionach też jest taka możliwość :?:
Weryfikacja....
Przykład mojej siostry, wniosek złożyła w maju 2015 ( termin 18 miesięcy oczekiwania) tj. na listopad 2016 ,
ze względu na brak realizacji wniosku w tych magicznych 18 miesiącach , z początkiem grudnia wniosek wysłano do weryfikacji ( postawienie pieczątki przez lekarza wystawiającego ,że nadal aktualne ) W połowie grudnia 2016 otrzymała skierowanie do sanatorium w Kołobrzegu od 5-26 stycznia 2017 dzisiaj wróciła. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Anna-K pisze:Ela czyżbyś była na czarnej liście w NFZ :?: :lol:
Chyba tak :shock: Ale mają rozwinięta technikę bo nawet o pesel nie spytała :shock: :shock:
ODPOWIEDZ