Wyjazd ze zwrotów
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Wyjazd ze zwrotów
Z wyjazdów leczniczych, które są dofinansowane przez NFZ, można korzystać po raz kolejny po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego turnusu.
Zwrot dadzą bez weryfikacji jeżeli czas do końca pobytu w sanatorium nie przekroczy 18 miesięcy od wystawienia,nie złożenia wniosku.
-
MarzenaS
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 lis 2016 16:54
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
Felice -Felice pisze:Jeżeli złożone do oddziału Funduszu skierowanie w okresie 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia nie zostanie zrealizowane NFZ odsyła skierowanie do lekarza, który je wystawił celem weryfikacji (aktualizacji). Lekarz w ciągu 30 dni dokonuje weryfikacji skierowania i w przypadku pozytywnej weryfikacji odsyła je do NFZ. Pacjenci ze skierowaniami po weryfikacji wyjeżdżają w pierwszym posiadanym terminie, o ile ich skierowania zostaną pozytywnie zaopiniowane przez lekarza NFZ.
Z wyjazdów leczniczych, które są dofinansowane przez NFZ, można korzystać po raz kolejny po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego turnusu.
Zwrot dadzą bez weryfikacji jeżeli czas do końca pobytu w sanatorium nie przekroczy 18 miesięcy od wystawienia,nie złożenia wniosku.
SUPER:)
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 256 razy
- Podziękowano: 137 razy
Nie upłynęło mi 18 miesięcy od rejestracji wniosku ...Felice pisze:No ale musi być weryfikacja bo upłynął okres 18 miesięcy i skierowanie jest nieważne.W każdym oddziale tak jest,albo ja czegoś kompletnie nie rozumiem.Te 18 miesięcy ważności skierowania nie może też wypaść w trakcie turnusu.Od listopada spełniam te kryteria ... lecz małopolska dodała jeszcze jedno - po weryfikacji![]()
małopolska ma swój dodatkowy warunek ... nieistotne jest dla Nich to , że upłynęło 18 miesięcy od ostatniego pobytu , a skierowanie jest ważne ..... musi się być po weryfikacji . W innych województwach tego nie ma
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Dokładnie tak , jak piszesz stanowi prawo .Pisałam o tym kilka postów wstecz .peonia56 pisze:Ja też nie rozumiem o co chodzi z tą weryfikacjąjeden przepis a tak różne interpretacje
2 kwietnia w 2015 wróciłam z sanatorium ,następny wniosek złożyłam w styczniu 2016 (czas oczekiwania 18 miesięcy) Na moje pytanie pani w NFZ oświadczyła że jeśli mi bardzo zależy na wyjeździe to mogę dzwonić o zwrot ponieważ te 18 miesięcy to okres między końcem jednego turnusu a początkiem drugiego.
Ustka /wróciłam 2 kwietnia 2015r.( 18 miesięcy ) czyli od października 2016 r. w każdej chwili mogę zadzwonić o zwrot /
mało tego jeśli ktoś nigdy nie był w żadnym sanatorium a ma przyporządkowany numer we wniosku to tak samo może skorzystać ze zwrotu ( nie czekając 18 miesięcy) Oczywiście tylko wtedy jeśli są zwroty.
Pytanie moje czy w innych regionach też jest taka możliwość![]()
W moim regionie tak nie ma .... dołożyli od siebie jeszcze jeden warunek ... dopiero po weryfikacji mozna starac się o zwrot
-
forumowicz
Rażącym przykładem jest tutaj wpis Gieni. Pozdrawiam
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Peonia ... sama byłam zaskoczona ... bardzo zależało mi na wyjeździe w styczniu . Pojechałam osobiście . Dopytywałam , skad taki przepis ? nikt nie potrafił mi odpowiedzieć .... tylko , że muszę być po weryfikacji
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Nie wiem jak jest u nas .Ale pewnie nie
Może ktoś z małopolski wie coś na ten temat ? bo jakoś straciłam ochotę do Nich dzwonić