Wyjazd do sanatorium z NFZ i ZUS jeden po drugim ?

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Agnieszka K
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 lut 2015 11:08
Staż sanatoryjny: 2

Wyjazd do sanatorium z NFZ i ZUS jeden po drugim ?

Post autor: Agnieszka K »

Jak w temacie. Czy nie będzie z tym problemu ? Dwa lata temu składałam wniosek do NFZ i właśnie dostałam przydział na wyjazd do Krynicy Zdrój na marzec. Nie byłoby żadnego problemu gdyby nie to, że obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim i jestem świeżo po operacji kręgosłupa. Znając życie niedługo na komisje wezwie mnie ZUS i w ramach prewencji rentowej pewnie będzie chciał wysłać mnie do sanatorium. I co w takim wypadku :?:
Możliwy jest wyjazd z NFZ i z ZUSu jeden po drugim, czy raczej trzeba będzie wybierać między jednym a drugim :?: Wiadomo, że do wyjazdu z NFZ trzeba sporo dopłacić, a z ZUSu jedzie się za darmo dlatego nie chciałabym żeby mi przepadł. Jak to jest ? Był ktoś w takiej sytuacji ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Wyjazd do sanatorium z NFZ i ZUS jeden po drugim ?

Post autor: Dzia_dek »

Agnieszko w tym jednym swoim poście zadałaś mnóstwo pytań, ale może po kolei.
Taki wyjazd jeden po drugim jest możliwy, a to chociażby dlatego, że obydwie
instytucje wymienione przez Ciebie (NFZ i ZUS) nie informują się wzajemnie o
osobach, które zostały skierowane do sanatorium. Więc od tej strony taki wyjazd
nie stanowi problemu. Troszkę gorzej gdy nałożą Ci się terminy wyjazdów, albo gdy
będziesz na turnusie z NFZ i dostaniesz wezwanie na komisję do ZUS-u. Jeszcze jest
jedna sprawa. Piszesz, że przebywasz na zwolnieniu lekarskim. Czy nie obawiasz się
wyjazdu w ramach tego zwolnienia do sanatorium? Można wprawdzie zgłosić, że
będziesz przebywać poza miejscem zamieszkania, ale to dla ZUS-u już będzie jakaś
informacja, że jesteś na kuracji sanatoryjnej.I jeszcze ostatnia sprawa - Twój chory
kręgosłup. Czy bez uszczerbku i szkody dla Twojego zdrowia wytrzyma taki podwójny
pobyt sanatoryjny? Dwa turnusy w krótkim odstępie czasu, to około 160 zabiegów, a
jak sama piszesz jesteś świeżo po operacji. Dobrze byłoby zasięgnąć porady lekarskiej
dotyczącej takiego podwójnego wyjazdu. Czy nie ma przeciwwskazań czysto medycznych?
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Witaj, żeby coś doradzić muszę mieć więcej informacji:
- od kiedy jesteś na zasiłku chorobowym?
- czy jesteś sprawna ruchowo?
- czy masz dolegliwości bólowe?
- czy składałaś do ZUS wniosek o rehabilitację?
- jakie sanatorium dostałaś w Krynicy Zdroju?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Agnieszko .... Nie wypowiadam się na temat wyjazdu z ZUS-u , bo nie mam o tym pojecia ;) odniose się tylko do ostatniej sprawy , o której wspomniał Zbyszek :)
Pobyt z NFZ można by potraktowac bardziej relaksacyjnie po operacji , niż rehabilitacyjnie :) porozmawiać z lekarzem i poprosić ( jeśli jest taka potrzeba ) o mniejszą ilość zabiegów . Jeśli jednak będzie musiał Ci je zalecić , niekoniecznie musisz z nich wszystkich korzystać ...

napisałam Ci parę słów na priv
Agnieszka K
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

- na zwolnieniu lekarskim jestem od ok. 2 tygodni
- w chwili obecnej - jak to po operacji - ledwo człapie ale z każdym dniem ma być coraz lepiej
- po operacji to chyba oczywiste.
- żadnego wniosku do ZUS o rehabilitację nie składałam
- 20 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo - Rehabilitacyjny - to chyba ten co wygrał ankietę na najlepsze sanatorium 2016r.
Uff, ale mnie przemaglowałaś ;)
Dziadek, właśnie ze względu na obecnie nie najlepszą kondycję w innym wątku dopytywałam się o najlepszą bazę zabiegową w niedalekiej odległości od Warszawy. Co do wyjazdu na zwolnieniu lekarskim, to nie mam pojęcia czy może być z tym problem. Dlatego się Was radzę . Dzięki za zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Gdybym była w Twojej sytuacji zadzwoniłabym do NFZ lub napisałabym podanie z prośbą o zamianę klasyfikacji pobytu z sanatorium na pobyt w szpitalu uzdrowiskowym ze względu na stan po operacji. W takiej sytuacji nie płacisz i taki pobyt jest w ramach zwolnienia lekarskiego. Ten termin w marcu nie jest zły i sanatorium dobre, więc trochę szkoda. Możesz złożyć wniosek do ZUS po powrocie z sanatorium, ale wtedy powrót z rehabilitacji musi być przed 182 dniem L-4. Zbytnio nie przejmuj się krótkim odstępem pomiędzy zabiegami,bo tylko niektóre wymagają przerw półrocznych. Możesz poprosić o inne niż miałaś. Oczywiści należy liczyć się z opinią lekarza, bo niektóre operacje kręgosłupa wykluczają rehabilitację nawet przez pół roku. Zacznij od lekarza i w zależności od jego opinii podejmij działania.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Agnieszko :kwiat: po operacji kręgosłupa należy stopniowo przywracać jego sprawność pod nadzorem rehabilitanta ale nie wcześniej dopóki rana się nie zagoi. W moim regionie po operacji ZUS w większość kieruję na rehabilitację ambulatoryjną ( nauka od podstaw: wstawanie, poruszanie się , jazda na rowerku stacjonarnym,
praca z piłką) wszystko po to aby ból ustąpił i wróciła sprawność ruchoma. Oczywiście mogą cię wysłać do sanatorium ze wskazaniem ćwiczeń i kąpieli ale to też indywidualnie.
Jeśli mogę poradzić , skup się na leczeniu które zaproponuje Ci ZUS , wyjazd z NFZ wskazany po upływie kilku miesięcy od zakończenia rehabilitacji ZUS-owskiej.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia :kwiat:
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Agnieszko przeczytaj wiadomość PW
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Agnieszko wezwania na komisję ZUS możesz dostać ale wcale nie musisz a jeśli dostaniesz to nikt go (zwolnienia) kwestionować nie będzie (zasadności ). w 2013 roku miałem podobnie złożyłem na poszpitalne z NFZ a po miesiącu jak mogłem w miarę chodzić (operacja LS i kolana po wypadku) złożyłem do ZUS . Nikt w obecnym stanie nie wyśle Ciebie z ZUS za krótki czas od zabiegu. Moje wyjazdy Z ZUS i NFZ nie kolidowały ze sobą można wszystko załatwić w jednej czy drugiej instytucji . odstęp jeden od drugiego wynosił 2.5 miesiąca . choć byś dziś złożyła w ZUS to i tak termin będzie jak pisała Bodana2 do momentu magicznych 182 dni od początku zwolnienia. w tym czasie Ciebie wyślą .Zaraz po zabiegu nierealne wyslanie z ZUS
Po operacji po 3 miesiącach bylem z ZUS na rehabilitacji .ZUS sam tak od razu nie wysyła na turnus rehabilitacyjny
Agnieszka K
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Peonia56, doskonale znam zasady ( procedury) przywracania sprawności po operacji gdyż miałam już ich kilka... :cry: Niestety dla mojego oddziału Zus nie ma to większego znaczenia i potrafią wysłać człowieka do np. takiego Augustowa ( pałac na wodzie) gdzie baza zabiegowa jest zerowa.
Teraz NFZ wysyła mnie do podobno najlepszego sanatorium w Polsce ( według forumowiczów) i bije się z myślami. Po pierwsze - z Warszawy to kawał drogi i w ogóle wątpię bym miała siłę człapać po tych górach. Po drugie - koszty (przejazd, zakwaterowanie itp.) Po trzecie - boję się że w tym samym czasie Zus wezwie mnie na komisję i będę miała problem...
ODPOWIEDZ