Turnusy rehabilitacyjne nad morzem

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Turnusy rehabilitacyjne nad morzem

Post autor: Fionka »

Zebra teoretycznie , powtarzam teoretycznie powinnaś posiadać orzeczenie ale nikt tego nie wymaga .Wybierając ten , czy inny ośrodek sprawdz czy ma ważny wpis do rejestru organizatorów turnusów rehabilitacyjnych.Potrzebny jest druk Informacja o stanie zdrowia .
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Z mojego doświadczenia wygląda, że jest to różnie. Na turnusy jeżdżę już od wielu lat i nigdy nie korzystam z dofinansowania a wymagane dokumenty zależne są od Ośrodka np. po raz pierwszy w tym roku rezerwowałam miejsce przez firmę "Polonus" i tam podpisuje się najpierw umowę ,do której należy dołączyć xero orzeczenia o niepełnosprawności lub wniosek lekarza o skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Ze sobą każą nieć informację o stanie zdrowia. W tym samym czasie ( chcę pojechać wiosną i jesienią) zarezerwowałam bezpośrednio turnus w Nidzie w Busku. Żadnych umów, żadnych warunków . Telefonicznie i rezerwacja potwierdzona e'mailem. W ubiegłym roku w Hyrnem orzeczenie było konieczne ale w Domu Zdrojowym w Szczawnie nie trzeba nic. Myślę, że dodatkową dokumentację chcą biura - organizatorzy ale to też nie problem bo jeśli nie masz orzeczenia nie odpisujesz ulg z tyt. niepełnosprawności to faktura z tytułem : turnus rehabilitacyjny nie jest Ci potrzebna . Dostaniesz pobyt/wczasy z leczeniem czy coś podobnego i będzie dobrze.
Biura mają różne formy pobytów tak jak i prywatne pobyty w uzdrowiskach.
Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania ....... proszę w miarę wiedzy odpowiem :)
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Osoby, które nie mają orzeczenia o stopniu niepełnośprawności również mogą korzystać z turnusów rehabilitacyjnych.
Tak jak napisały porzedniczki bywa różnie w danym ośrodku,lub nawet organizatorzy też jedni wymagają takiego zaświadczenia inni nie.
Najlepiej kontaktować się z organizatorem telefonicznie, nawet e- meilem dostałam dużo odpowiedzi.To się zmienia,trzeba dopytywać.
Te ośrodki/nie wszystkie/ ,które w ubiegłym roku wymagały orzeczenia o stopniu niepełnosprawności,w tym roku wymagają- tylko wniosku na rehabilitację od lekarza rodzinnego.Tak w tym roku jest np.w Hyrnym w Zakopanem,wiem bo zarezerwowałam turnus,przez biuro Poltour.A jak pisze Zosia w ubiegłym roku trzeba było mieć.
A np. w Świnoujściu dopłacam 100 zł.do turnusu,bo nie mam orzeczenia.Koniecznie należy pytać. :)
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

zebra pisze:Witam. W jaki sposób można skorzystać z turnusu rehabilitacyjnego? Czy trzeba mieć zaświadczenie od lek rodzinnego i co powinno zawierać? Nie mam grupy inwalidzkiej i nie będę się starać o dofinansowanie. Zależy mi na dobrych zabiegach i minimum trzech dziennie. Nie wiem od czego zacząć i bardzo proszę o radę. Pozdrawiam :serce: :kwiat:
Zebra takie zaświadczenieod lekarza rodzinnego mam przed sobą.
"Wniosek lekarza o skierowanie na turnus rehabilitacyjny"
Imię i nazwisko
pesel
adres zamieszkania
rodzaj schorzenia lub dysfunkcji
Lekarz zaznacza tylko krzyzykiem w odpowiednim okienku,przybija pieczatkę i to wszystko.wniosek zabierasz ze sobą.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wieniu fajnie , że pojedziesz do Hyrnego będziesz zadowolona :) ja nawet myślałam pojechać ponownie ale zmieniłam zdanie może za rok... . W ubiegłym roku wniosek na reh. nie był mi potrzebny. Polonus to chce albo to albo to tzn albo orzeczenie albo wniosek.
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zosiu dziękuję :kwiat: mają fajny program w Hyrnym :) jadę przełom kwiecień-maj,może jeszcze powącham krokusy na Chochołowskiej jeśli nie przekwitną :D .W maju jest trochę dni wolnych więc mogę jechać a z powrotem zahaczę o Sczawnicę obowiązkowo. :D
Tobie również życzę dobrej rehabilitacji w Busku bo doczytałam,że tam teraz się wybierasz. :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję :)
zebra
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2014 17:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zebra »

Witam. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jesteście kochane :serce: Jak dobrze tu zaglądać. :serce: Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej niedzieli. :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Wieniu dopłacałaś 100 z różnicy w stawce VAT .T. R . mają 8% stawkę .
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elu zgadza się właśnie ten 8% dopłacam .Na razie grupy nie mam i nawet się o nią nie staram i oby jak najdłużej taki stan pozostał. .Ale latek przybywa... :roll:
ODPOWIEDZ