Dojazd do Krynicy Zdrój 28.05-20.06

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
halina1981
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2017 15:05
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Dojazd do Krynicy Zdrój 28.05-20.06

Post autor: halina1981 »

Czy ktoś z forumowiczów może podpowiedzieć jak najszybciej i w miarę wygodnie dojechać z Raciborza/Rybnika (woj. śląskie) dojechać do Krynicy Zdrój. Dzięki
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Dojazd do Krynicy Zdrój 28.05-20.06

Post autor: andrzej1955 »

Witam,moim skromnym zdaniem to najwygodniej i najszybciej dojedziesz autobusem-próbowałem coś znaleźć ale informacje są bardzo nieczytelne-z Katowic Masz połączenie również PKP,Pozdrawiam i Miłego pobytu Życzę :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Halino ponieważ nie określiłaś dokładnie miejsca wyjazdu to "padło" na Rybnik.
Nie masz bezpośredniego połączenia; wybrałem tylko takie z jedną przesiadką.
Wyjazd z Rybnika (PKP) 4;21, przyjazd do Katowic 5;20; przejście (500m) na D.A. przy ul. P. Skargi
i wyjazd z Katowic 5;40, przyjazd do Krynicy 10;07 autobusem firmy "Voyager" relacji Kołobrzeg - Krynica.

Niestety pozostałe połączenia to co najmniej dwie przesiadki najczęściej w Katowicach i Krakowie.
To połączenie poniżej jest najmniej uciążliwe mimo, że w Katowicach masz do przejścia 700 m.
Nie znając miasta lepiej skorzystać z taxi. Bo inaczej trzeba przejść przez cały dworzec PKP ze
strony południowej na północną i jeszcze później około 500m ul. Stawową na dworzec przy ul. Skargi.
Wyjazd z Rybnika (Bus) 6;50, przyjazd do Katowic 7,40 przejście (700m) na D.A. przy ul. P. Skargi
i wyjazd z Katowic 8,15 przyjazd do Krakowa D.A., 9,37 i wyjazd 9;50, przyjazd do Krynicy 12,45.
Pozostałe połączenia to nie dość, że przesiadki, to oprócz tego różne miejsca przyjazdu i odjazdu
poszczególnych przewoźników, a to wymaga przemieszczania się po terenie danego miasta.
Wydaje mi się, że połączenie wyróżnione przeze mnie kolorem jest najmniej uciążliwe
i gwarantuje w miarę rozsądny czas przyjazdu do sanatorium.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Jeżeli masz dogodne połączenie z Krakowem to polecam podróż z przesiadką w Krakowie .Stamtąd Szwagropolem do Krynicy.Z takiego połączenia korzystali prawie wszyscy ze Śląska którzy w styczniu byli tam ze mną.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Wszystko pięknie i ładnie tylko z Rybnika nie ma zbyt dogodnego dojazdu do Krakowa.
W ciągu doby są tylko dwa bezpośrednie połączenia. Jedno o którym pisałem
powyżej o 4,21 i drugie o 14,12. Obydwa jadą przez Katowice. Przesiadka w
Katowicach, w przypadku wyjazdu rano, to wcześniejszy (o 1 godz.) dojazd do Krynicy.
Wyjazd popołudniowy to dotarcie do sanatorium na godz. 21, a to zdecydowanie za
późno. Wypadałoby jechać tym połączeniem w sobotę (27 maja). Z tego co pisze Halina
(daty pobytu) to wnioskuję, że wyjazd jest z ZUS-u więc przy odrobinie dobrej woli, osoby
z recepcji, nie powinna mieć problemu z zakwaterowaniem. Ewentualnie zaczekać do północy.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Witaj halina1981 data rozpoczęcia wskazuje,że zaczynasz od soboty więc może spróbuj skontaktować się z recepcją Twojego sanatorium i zapytaj czy jest możliwość abyś przyjechała dzień wcześniej bo w sobotę to różnie bywa z dojazdami a i pewnie wszystkie PKS-y i busy kursują wedle weekendowego rozkładu jazdy :shock:
halina1981
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2017 15:05
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: halina1981 »

Felice, Samosia i Dziadek:) dziękuję za odzew i pomoc, niestety wyjazd wypada w niedzielę w związku z tym problem z dojazdem jest niebagatelny. Będę musiała skorzystać z PKS bo z PKP to raczej się zajadę w przenośni i dosłownie. Do wyjazdu mam jeszcze trochę czasu więc mam nadzieję, ze coś sensownego wykombinuję. Wyjazd mam z Raciborza. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję:):)
Awatar użytkownika
Krzysiekkkk35
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2015 14:07

Post autor: Krzysiekkkk35 »

Tak Halinko Dziadek ma racje jedz Voyagerem wygodny autobusik to firma od nas to zmam. Dojedziesz bez problemu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Halina1981 do Twojego wyjazdu jeszcze troszkę zostało i może w Twoim terminie jeszcze ktoś pojedziesz i będzie mieć np. wolne miejsce w samochodzie i będziesz mogła się zabrać....sprawdzaj forum :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Halina o 7.00 z Rybnika,w Krakowie jesteś 9.25 i o 9.50 masz do Krynicy.Około 13.00 jesteś na miejscu.Na Szwagropola możesz kupić bilety przez internet.
ODPOWIEDZ