Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 13:17
Oddział NFZ: Wielkopolski

Re: Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Post autor: MarkStan »

Do alien, Sądzę, że główny "kocór" nie zajmuje się takimi sprawami.Pomyliłeś zwierzyniec zwany Folwarkiem z obecnym :) .Natomiast co mniejsze kotki, twórcy tzw.Reformy służby zdrowia mają już na pewno zarysy planów przekształcenia tego podwórka, które nazywa się: "Lecznictwo uzdrowiskowe". Reforma zawsze jest wprowadzana po to, aby to coś zmieniane było tańsze.Nie zawsze się to udaje ale bądźmy dobrej myśli.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Mark....tutaj na forum nasze kompetencje sięgają jedynie do informacji osób po drugiej stronie barykady..pomyliłeś forum z biurem prasowym Ministerstwa Uzdrawiania :lol:
Obyśmy nie byli bici po tyłku i kieszeni,reszta to kwestia zdrowia i Opatrzności. :roll:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Witam...Dziś wpadła mi w ręce pewna gazeta ( wybaczcie,że nie podam jej nazwy a to dlatego,że jest wydawana przez pewna grupę działającą na śląsku) więc postanowiłam przeczytać pewien artykuł bo dotyczył likwidacji szpitali w woj.śląskim :o Jednak wgłębiając się dalej w artykuł wyczytałam również informację na temat NFZ ...więc wklejam kawałek na w/w temat do poczytania i zapoznania się z treścią :

Kłopoty w przychodniach
Od 1 stycznia 2018 roku przestanie też istnieć Narodowy Fundusz Zdrowia. Zastąpi go Narodowa Służba Zdrowia, która będzie podlegać ministerstwu. To nie jest dobre rozwiązanie.– Z tym, że trzeba zmienić NFZ się wszyscy zgadzają. Problem w tym, co go ma zastąpić. Jeśli to mają być wydziały zdrowia u wojewody, to to nie będzie lepiej – mówi Sośnierz. Wydziały zdrowia wojewody miałyby podlegać bezpośrednio ministrowi. – Takiej centralizacji nikomu nie życzę. Po prostu minister nie da rady wszystkim zarządzać – mówi Sośnierz.
Na planowaną nowelizację służby zdrowia z niepokojem patrzą także dyrektorzy niepublicznych przychodni. – Niewiele wiadomo ale likwidacja NFZ nas przeraża. Nie wiadomo z kim będziemy podpisywać kontrakty – mówi dyrektor jednej z przychodni na Śląsku.Dyrektorzy śląskich niepublicznych placówek zwracają też uwagę, że na Śląsku mamy najniższy poziom odpłatności za usługi medyczne. Największy jest oczywiście w Warszawie i ścianie wschodniej. – Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę ilość pacjentów, których obsługujemy to tych pieniędzy zawsze jest za mało – mówi nasz rozmówca. Kto miałby płacić za usługi po likwidacji NFZ? – Różne chodzą słuchy, albo wydziały wojewody albo miasto. Tak naprawdę nic jeszcze nie wiemy – mówi dyrektor jednej z placówek.
Co czeka pacjentów?
Obecnie projekt zmiany ustawy o służbie zdrowia jest poddawany konsultacjom. Ministerstwo zapowiedziało, że do końca marca przedstawi gotowy projekt. Do tego czasu pacjenci mogą tylko przypuszczać co ich czeka.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Mnie to już jest wszystko jedno :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Sloneczko pisze:Mnie to już jest wszystko jedno :roll:

Też mam podobne odczucia.
Mało tego liczę na uśrednienie pewnych wartości jak na przykład przydziału miejscówek sanatoryjnych z równym czasem oczekiwania w kraju.

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

A mnie nie jest wszystko jedno.
Śląskie wkłada najwięcej kasy do wspólnego worka a aż 21 najlepszych placówek ma być zlikwidowana.
Gdzie my się będziemy leczyć i jak wydłużą się kolejki m.in. na rehabilitację, reumatologię itd. Szpitale zakaźne polikwidowali a ludzie z boleriozą na przyjęcie do poradni czekają na CITO 1,5 roku !!! a w trybie normalnym na luty 2019 r. !!! Do tej pory to już tylko kopczyk na cmentarzu :twisted: Niestety nie wszystkich stać leczyć się prywatnie.
Śląsk jest specyficznym regionem, skupisko przemysłu ciężkiego, hutnictwo i górnictwo co przełożyło się na duże zanieczyszczenie środowiska przez co ludzie chorują. Teraz zabiera się im ośrodki do leczenia, które nota bene w większości to dzięki górnictwu wybudowane i wyposażone.
Najwyraźniej "komuś" zabrakło wiedzy i empatii :mrgreen:
Jak żyć w tym chaosie :roll: :?:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Owszem - kolejki się wydłużą ale tam gdzie były nadzwyczajnie przykrótkie.
I to nie mając nic do wytłumaczenia...
Szpitale zakaźne nie muszą istnieć - wystarczą oddziały.
Jak na razie jeszcze nic nie zabrano poza medialnymi kaczkami ale kolejek śląskich do sanatoriów od wielu lat nie zlikwidowano...
Gorzej, jeno sytuacja się pogarsza. Garb przeszłości nadmiernie dokucza.

Górnictwo, hutnictwo i kilka jeszcze dziedzin było w przeszłości nadmiernie nadmuchanych co bynajmniej nie daje podstaw do dyskryminacji zwykłych a nie resortowych emerytów w tej krainie zaciągniętej ciężkim smogiem :-(

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

A ja liczę ,że po 2018 będzie tak dobrze,ale to tak dobrze,że będą kolejki do sanatorium max 2 miechy,a wszyscy chętni kuracjusze w ramach odłożonych składek będą kierowani na leczenie np. na Filipiny....czujecie te five i dancingi na plaży ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: aż mi się polepszyło! :serce:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

alien pisze:A ja liczę ,że po 2018 będzie tak dobrze,ale to tak dobrze,że będą kolejki do sanatorium max 2 miechy,a wszyscy chętni kuracjusze w ramach odłożonych składek będą kierowani na leczenie np. na Filipiny....czujecie te five i dancingi na plaży ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: aż mi się polepszyło! :serce:
Alien .... 8-) :idea:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

:kwiat: ...alien :o lepiej tak nie myśl o tych Filipinach ;) bo jak ci się polepszy za bardzo :roll: to następny wniosek odrzucą :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ