Na szczęście czasy gdy vox populi był vox dei należą do słusznie minionych. W kraju prawa i sprawiedliwości obowiązują przepisy tego pierwszego, a na dziś obowiązującym aktem prawnym jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. - w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową Zgodnie z przepisami w nim zawartymi zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, w przypadku dorosłych wynosi nie częściej niż raz na 18 miesięcy. Z tego co pisze, ela-ela dopiero co złożyła wniosek więc o jakiejkolwiek weryfikacji może być mowa dopiero za półtora roku. Zgodnie z cytowanym Rozporządzeniem skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od dnia jego wpływu.Termin ten może być przedłużony w uzasadnionych przypadkach nie więcej jednak niż o 14 dni.
Myślę, że po Wielkanocy ,po akceptacji skierowania, możesz spokojnie dzwonić po zwroty. W końcu obie strony powinny być zadowolone - Ty, bo jedziesz do wybranego przez siebie sanatorium, Fundusz, bo nie płaci za niewykorzystane miejsce na turnusie.
Pozdrawiam
Wyjazd ze zwrotów
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Re: Wyjazd ze zwrotów
ela-ela jak będziesz wiedziała kiedy można zadzwonić o "zwroty",napisz proszę jak w tym temacie jest u nasela-ela pisze:Witam wszystkich pączkowo. Z sanatorium wrociłam w kwietniu 2015 r. wniosek nowy złożyłam w lutym 2017 czekam na potwierdzenie i pytanie czy mogę po otrzymaniu numeru dzwonić po zwroty.