Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Post autor: Felice »

Ale ja jestem przeciętny Kowalski :?
Nie uważam się za elitę finansową i nie jeżdżę do SPA dla widzi mi się.
Awatar użytkownika
chorowitks
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2011 11:16

Post autor: chorowitks »

Tadeuszu, co Ty wypisujesz? W XXI w. brak łazienki przy pokojach? Przecież to grozi świerzbem!!! W umywalce to można sobie jedynie ręce umyć :o :o :o
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Coraz dłużej czekamy na przydzial w naszym NFZ z 22 miesięcy wydłużyło sie do 26, 27 miesięcy i mamy jechać w warunki jak za króla ćwieczka , pobyt w sanatorium to kompleksowe leczenie ciała i ducha a w tym pomagają przyzwoite warunki i nie zgodzę sie z niektórymi tutaj piszącymi że to nie ma znaczenia . Mamy biegać po korytarzach w nocy do łazienek :?: łazienka w pokoju to powinien byc standart obowiązujący w 21 wieku .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Gumisiu ... to wszystko prawda co piszesz . Niestety , takie sanatoria jeszcze istnieją :(
Dlatego uważam , że powinna być możliwość wyboru standardu , a ceny powinny być odpowiednio zróżnicowane .
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

GIENIA pisze:Gumisiu ... to wszystko prawda co piszesz . Niestety , takie sanatoria jeszcze istnieją :(
Dlatego uważam , że powinna być możliwość wyboru standardu , a ceny powinny być odpowiednio zróżnicowane .
Zgadzam się z Tobą w 10000% bo ponoć żyjemy w ,,wolnym kraju" i mamy możliwość wyboru :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

.. Bywając w sanatoriach można zauważyć wiele osób , które "dały by się ogolić za 5 złotych "
Są również Osoby z natury chytre , skąpe ,które higienę osobistą traktują jak zlo konieczne .
Słyszymy kapałem się na ..basenie czy w wannie.
Dla wielu jest to zapewnienie pełnej higieny.
Znamy czy widzimy osoby ,które do sanatorium przyjeżdżają z przysłowiową ..reklamówką .
ok
Mogę lubieć koszulkę ,koszulę ,ale aby chodzić w niej 20 dni ,aż w okolicach pach jest żółto od potu .

Kilka lat temu byłem w ówczesnym Kombatancie w Kołobrzegu - wiadomo jakim problem są tam windy - Sztuk 3 ,ale w owym czasie czynnych był 2 i tłok po posiłkach.
Wchodzi sobie do windy -Pan - było to około połowy turnusu i Wszyscy -Tak Wszyscy uciekli juz na 1 pietrze ..Pan śmierdział , śmierdział potem
w pokojach były łazienki z pełnym węzłem ,ale Pan wg relacji współspacza nawet nie wyciagnął recznika czy przyborów.

Pamiętam też czasy gdy w ówczesnej Kołobrzeskiej Mewie V - Cukrzycowej na całe pietro a było tam zameldowanych około 30-35 osób po awarii był jeden ..koedukacyjny wychodek i 1 stanowisko prysznicowe ..Tragedia chodziłem pod prysznic do znajomego ,który mieszkał w owczesnym ..Hutniku.

Reasumując mamy XXI i nie wyobrażam sobie ,abym w pokoju sanatoryjnym czy może raczej hotelowym nie miał dostępu do pełnego węzła sanitarnego
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Przerażające jest to co piszecie. Myślałam, że łazienka to standard, można zaakceptować pokój więcej osobowy niż jedynka, ale pokój bez łazienki jest nie do przyjęcia dla kobiet. Rany mam nadzieję, że żartujecie ......
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

To_ja_Jowita pisze:Przerażające jest to co piszecie. Myślałam, że łazienka to standard, można zaakceptować pokój więcej osobowy niż jedynka, ale pokój bez łazienki jest nie do przyjęcia dla kobiet. Rany mam nadzieję, że żartujecie ......

.. Dlaczego miałbym żartować.
Ci ,którzy byli razy kilka w sanatoriach potwierdzą jaki "piękny zapach " ..przepoconych ubrań unosi się w powietrzu w okolicach połowy turnusu.
Wszak płyn do prania kosztuje 5-6 złotych a to juz poważna KWOTA w budżecie.
Co zaś tyczy się.... higieny wspominasz dla Kobiety
ok
Ale dlaczego dla Kobiety czy Mężczyzna 20,30 do 70 latka czy starszy nie może być ..świeży sprysznicowany w dobrym nawet zapachowym gelu- koszt 10 zl i to Old Spice ok to koszt paczki papierosów czy ..emerytki

Jako Społeczeństwo nie dbamy o siebie a i ośrodki raczej zarabiają na osobach ..nie myjących sie wszak jest mniejsze zużycie WODY ;)
Kłopotem jest okres wakacyjny i nie daj Boże ludzie Młodzi ..kryzys bo sie prysznicują bo ....Dbają o siebie :P
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Nawet nie chcę myśleć co bym zrobiła gdybym trafiła na taki pokój bez łazienki, pewnie wróciłabym do domu ...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Jowitko ... przerażajace , ale prawdziwe :shock:
Jeszcze raz nadmieniam , ze łazienka w pokoju być POWINNA .... niestety , są jeszcze sanatoria , gdzie prysznice są w korytarzu , dla kilku pokoi ... i właśnie osoby , które sobie tego nie wyobrażaja , nie powinny otrzymywać tych standardów ... póki takie warunki istnieją , powinna być mozliwość wyboru .

Darku ... też niejednokrotnie natchnęłam się na śmierdziucha , i nie było to spowodowane brakiem łazienki w pokoju ;) a na sugestię kolegi , owego śmierdziuszka , aby sie kapał i prał rzeczy , odpowiadał .... że przecież dopiero wrócił z basenu , a od pranio jest baba , una w domu upierze .... :shock:

Jeśli osoba jest o zwyczajnych zasadach higieny , będzie brać prysznic i prać w zbiorowej łazience .... oczywiście , nie jest to komfortowe , i NFZ nie powinien zawierać umów z takich ośrodkami , ale to juz inny temat .
Natomiast jeśli ktoś jest brudasem , żadna łazienka Mu nie pomoże . I niech taki delikwent dostanie pokój bez łazienki .
Zablokowany