Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Dzia_dek »

delfin pisze:(...) moje pytanie odnosi się do tego teraz mam czekać 18 miesięcy i dopiero pytać o zwrot czy mogę już od razu?
Nie możesz pytać od razu o zwrot. W Twoim oddziale NFZ po złożeniu wniosku
żeby pytać o zwroty, musi upłynąć nie 18, a 20 miesięcy. To kiedy byłaś w sanatorium
nie ma znaczenia. Wniosek musi przejść weryfikację, a ta odbywa się po upływie 18
miesięcy od jego złożenia. W przypadku zwrotów każdy z oddziałów rządzi się swoimi
prawami (czyt. zarządzeniami wewnętrznymi).
Awatar użytkownika
delfin
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 cze 2009 22:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: delfin »

Dzia_dek pisze:Nie możesz pytać od razu o zwrot. W Twoim oddziale NFZ po złożeniu wniosku
żeby pytać o zwroty, musi upłynąć nie 18, a 20 miesięcy. To kiedy byłaś w sanatorium
nie ma znaczenia. Wniosek musi przejść weryfikację, a ta odbywa się po upływie 18
miesięcy od jego złożenia. W przypadku zwrotów każdy z oddziałów rządzi się swoimi
prawami (czyt. zarządzeniami wewnętrznymi).
Dzięki za wyjaśnienie :-) wcześniej osoby pisały o 18 miesiącach od powrotu-tego nie rozumiałam teraz wszystko jasne...
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bogutka5 »

Delfin .... bo w moim NFZ zachodniopomorskim moge dzownić po upływie 18 miesięcy od powrotu. To jedyny warunek. Teraz jestem w kolejce do sanatorium. Ostatni mój pobyt zakończyl się w lipcu 2016r. O zwrot moge dzownic w styczniu 2018 roku.
Niestety Twój śląski NFZ to zupełnie inna bajka.
pozdrawiam
Bogutka
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Małopolski , jeszcze inna bajka :evil:

:D
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bogutka5 »

GIENIA pisze:Małopolski , jeszcze inna bajka :evil:

:D
Dokładnie ... co NFZ to inaczej. Pytać, szukać, dzwonić do własnego NFZ.
Bogutka
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

A ja dziś dostałam odpowiedz na pocztę e-mail.
A pytałam dlaczego nie można się dodzwonić do NFZ.
O to odpowiedz....
Uprzejmie informujemy, iż w związku z ustawą o ochronie danych osobowych pracownicy NFZ nie udzielają telefonicznych informacji na temat składanych skierowań na leczenie uzdrowiskowe. Taką informację można uzyskać jedynie w formie pisemnej - na wniosek bądź zgłaszając się osobiście z dokumentem tożsamości w siedzibie Funduszu przy ul. Dawida 2 we Wrocławiu lub w delegaturach w Legnicy, Jeleniej Górze oraz Wałbrzychu.
Kotka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2015 12:41
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Kotka »

A jak jest w Dolnośląskim NFZ?
Kiedy można dopytywać się o zwroty po 18 mies od złożenia wniosku do NFZ czy 18 mies od powrotu z sanatorium?
Ja z sanatorium wróciłam w X 2015 a nowy wniosek złożyłam w I 2017 ?
:)
Kotka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2015 12:41
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Kotka »

Niania pisze:Życzę powodzenia tym co mogą się dodzwonić do swego NFZ i pytać o zwroty.
W NFZ-dolnośląskim niestety tak fajnie nie ma .
Panie wcale nie odbierają telefonu.
Raz mi pani powiedziała na informacji że można starać się o zwrot po weryfikacji.
Z zaś innym razem wyczytałam na naszym NFZ że można złożyć pismo że jest się zainteresowanym tak zwanymi zwrotami.
I że wystarczy jak minie 18 miesięcy od poprzedniego powrotu.
Każdy NFZ rządzi się swoimi prawami.
A niby to w Polsce obowiązuje jeden przepis na wszystkie NFZ.
Niania - to jak jest?
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12

Post autor: Alicja1691 »

W Dolnośląskim jest tak :
Cytat z FAQ
"zadane dnia 2017-03-13
odpowiedź dnia 2017-03-14
PYTANIE:
Na jakiej zasadzie jest się informowanym o przydziale do sanatorium z tak zwanego zwrotu.Czy pani z NFZ dzwoni by poinformować czy raczej zostaje wysłane pismo do zainteresowanego.I czy jeśli taki przydział ze zwrotu akurat nie pasuje w terminie wyjazdu bo ma się zapisaną wizytę u specjalisty w tym samym czasie. To czy można zrezygnować i poczekać na inny termin.

ODPOWIEDŹ:
Witam
Skorzystanie z wyjazdu na leczenie uzdrowiskowe wcześniej niż warunkuje to kolejka oczekujących możliwe jest tylko z puli tzw. zwrotów, czyli wydanie skierowania nie wcześniej niż 2 tyg. przed terminem wyjazdu. Możliwość taka zależna jest od ilości wpływających zwrotów w danym dniu i złożoną pisemną (podpisaną) wolą świadczeniobiorcy. Jako, że wyjazd może się zdarzyć dzień-dwa przed rozpoczęciem turnusu, wymagane jest podanie na paśmie numeru telefonu. Na ilość dostępnych miejsc z puli zwrotów NFZ nie ma wpływu.
Jednocześnie informujemy, że o wyjazd z puli zwrotów mogą się ubiegać osoby oczekujące w kolejce, których skierowanie ma status po weryfikacji, czyli po 18 miesiącach oczekiwania na leczenie.
Niezrozumiała jest natomiast część pytania dotycząca rezygnacji z wyjazdu, gdy jednocześnie składa się podanie o skorzystanie z puli "zwrotów". Decyzję należy podjąć rozważnie.
Z poważaniem.
"
mamaMarty
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sty 2012 13:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: mamaMarty »

A czy można skorzystać ze zwrotów jadąc pierwszy raz?
ODPOWIEDZ