Niemiecki kuracjusz w polskich sanatoriach
- gorkaa
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 lip 2010 10:57
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 5
Niemiecki kuracjusz w polskich sanatoriach
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Niemiecki kuracjusz w polskich sanatoriach
Mam zdanie na temat obsługi polskich pracowników w stosunku do nas w sanatoriach gdzie bywają Niemcy.Najgorzej w tej kwestii kojarzy mi się Kołobrzeg,mniej Świnoujście,a najlepiej Polanica Wielka Pieniawa gdzie sąsiadów zachodnich jest dużo,ale personel jest tak samo miły i uprzejmy dla wszystkich kuracjuszy.
- smuga
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
.....Zastanawiam się co Autorka miała na ..myśli ?gorkaa pisze:Czy spotkaliście się z niemieckimi kuracjuszami w czasie pobytu w sanatoriach, jakie macie zdanie na temat ich kuracji?
Tak Droga ..Gorko
Każdorazowo gdy jestem w sanatorium - sory szpitalu to mam do czynienia z Tymi za zachodniej granicy.
Sa rózne opinie jacy to ..Niemcy czy z ddr ,czy ze starego rejchu
Rodowici a jest ich bardzo mało czy emigranci z lat 80-tych czy lat wcześniejszych z ..Polski
Od 2-3 lat stajemy sie dla nich za drodzy.
Powszechny jest widok 1 mineralki i dwóch szklanek , podobnie jak i smażalnie nie są juz tak przez nich okupywany w smazalniach to My ..Polacy wiedziemy prym.
Ale niestety Standard dla Tych z zachodu jest wyższy tak w hotelarstwie jak i wyzywieniu.
A stawki - Stawki płacimy takie same
Kiedyś wyliczyłem na portalu jeden osobodzień ..Polaka i Niemca i pokazałem udowodniłem że My ponosimy wieksze koszty.
Niestety prawda jest taka ,ze Nikt nie zapłaci więcej niż wynosi stawka -Czy to NFZ ,ZUS czy ta podana w cenniku.
Pamietajmy również ,ze Ci emeryci maja do wykorzystania swe Vouchery na rehabilitacje czyli nasze Polskie Sanatoria
-
forumowicz
Ze strony ośrodka wymagana była znajomość języka niemieckiego. W ogólnodostępnej biblioteczce było dużo pozycji niemieckojęzycznej , a także biblia .
Jeśli chodzi o posiłki, mieli menu takie samo jak kuracjusze przebywający prywatnie.
Nie widziałam żeby były jakieś konflikty między kuracjuszami NFZ, a obcokrajowcami.
Opinia pracujących tam rehabilitantów była pozytywna, nie stwarzali problemów, byli zdyscyplinowani.
Natomiast przebywając w Wieńcu Zdroju spotkałam się z kuracjuszami z Izraela (z pochodzenia Białorusinami, Ukraińcami).
Ośrodek miał z nimi trochę "problemów", byli bardzo roszczeniowi, nie przywiązywali wagi do godzin zabiegów, potrafili chodzić w szlafrokach na posiłki, z higieną to tak ..... . Z tym , że uogólnienie zawsze jest szkodliwe, można było z nimi porozumieć się, codziennie z wzajemnością witaliśmy się.
Ale biznes to biznes , nikt nie robi tego dla idei
głośno i bogato.
-
forumowicz
Pozdrawiam serdecznie
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Ja odniosłam się do pytania zadanego przez autorkę postu.Napisałam,że raczej nie mam zdania...czyli nie opiniuję.jakie macie zdanie na temat ich kuracji?
Jednakże nigdy nie spotkałam się z negatywnymi zachowaniami,a wręcz "przyjacielskie" układy zawieraliśmy.W Polanicy na trasie grywaliśmy w brydża,a przy sąsiednim stoliku panie Niemki robiły rękodzieło na świąteczna akcję charytatywną.Kibicowaliśmy sobie wzajemnie mimo tego,że godzina raczej późna była.Na zabiegach nigdy ich słychać nie było i zachowywali się normalnie,grzecznie,z kulturą.