Dlaczego nie płacimy kartami???
Dlaczego nie płacimy kartami???
Jest to system płatności najbardziej bezpieczny dla płatnika, posiadanie większej gotówki niesie obawę zagubienia, pozostania okradzionym, etc. Dla pobierającego opłatę także jest wygodną operacją. Jesteśmy dumni z siebie, spoglądamy w kierunku "wielkiego świata" z lekką nutką zazdrości, a nosimy w kieszeniach, torebkach, gigantyczne ilości "keszu" szczególnie jadąc do sanatorium, by opłacić należności. To jakaś paranoja, wstecznictwo, zacofanie właścicieli sanatoriów, a może chytrość(?). Takie negatywne (z punktu widzenia kuracjuszy )zachowania właścicieli sanatoriów można tylko wyeliminować podczas standaryzacji i typowaniu ośrodków przez NFZ i nie zawierać umowy z takimi cwaniakami i chytrusami. Naturalnie nie można generalizować, bowiem spotkałem się z jednym!!! przypadkiem możliwości opłacania kartą w sanatorium. Co ciekawe...hotele, ośrodki wczasowe,cała turystyka akceptuje karty. Może to oznaczać, że tam gdzie jest walka o rynek klienta, to karty się akceptuje, zaś tam gdzie manna leci z niebios, NFZ rozdaje koncesje, standaryzuje staroświeckość, zacofanie- nie ma potrzeby wprowadzać nowego.W Polsce powinno się "przewietrzyć" ten sektor, zrobić nawet "przeciąg", byłoby świeżo i żeśko. Rozpanoszyli się właściciele sanatoriów,i wpędzają nas w standardy czarnego lądu.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 37 razy
Re: Dlaczego nie płacimy kartami???
Są wszędzie bankomaty ....jak ktoś chce gotówkę to mu daję gotówkę i.....mam z głowy
-
forumowicz
my- kuracjusze mamy niewielki wpływ na to czy kierownictwo ośrodka zdecyduje się na opcję bezgotówkową .
Moje ostatnie dwa pobyty sanatoryjne w Wieńcu i Lądku , tam mogłam zapłacić kartą.
Przed wyjazdem zawsze telefonuję do placówki i wypytuję o różne sprawy w tym i o możliwość płacenia kartą i bankomaty w pobliżu , dlatego nie jestem zaskoczona ani też zdziwiona.
- agunia3
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Natomiast dla banków korzystniejsze jest gdy płacimy kartą a nie wypłacanie z bankomatu.
Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Tyle w temacie.
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Bo w sanatoriach wpływy sa raz na 21 dni.
Bo wielu jak wspomniałeś woli mieć "żywą gotówkę "płacąc chcą pokazać ile to keszu mają ....
Bo jak wspomnieli przedmówcy w dniu przyjazdu wpłacamy na trzy konta
Konto;
a1 - To za pobyt
a2--opłata klimatyczna przekazywana Gminie
a3- inne opłaty Tv ,czajnik pościel etc
Ośrodkom generalnie NIE opłaca się posiadanie terminala na 1 dzień stad też w niektórych obiektach mogą być PROBLEMY.
Nawet w co niektórych miejscowościach co niektórzy mocno poszukują swego Bankomatu aby wypłacic bez ..prowizji np Wysowa chyba 1 lub 2 bankomaty
-
zebra
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 06 lis 2014 17:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
- smuga
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Staż sanatoryjny: 8