Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Poszukuje wszelkich informacji na ten temat,ale proszę tylko o informacje z własnego
doświadczenia lub znanych przypadków . Nie szukam informacji z internetu
Konkretnie chodzi mi o znane wam przyczyny znaczącego braku żelaza w organizmie
u mnie problem w przewodzie pokarmowym i wątroba, po badaniach i dobraniu diety lepiej , ale 3 rok na żelazie w tabletkach , tylko teraz zmniejszyli dawkę, -anemia jako choroba współistniejąca przy chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Krzywa wchłania Fe prawidłowa, organizm jednak kiepsko przyswajał żelazo pomimo dawek leku Ferrum Lek. Zupełnie przypadkiem okazało się, że przyczyną były zmiany hormonalne w organizmie. Po zastosowaniu HTZ nie jest idealnie, ale znacznie, znacznie lepiej . Pozdrawiam
Felice, nie wiem, czy wyleczę, czy nie....ale spróbować muszę.
Po lekach które biorę bardzo źle się czuję, a efekty i tak marne. Moja anemia jest w stopniu umiarkowanym. Podpięłam się pod ten wątek żeby nie zakładać nowego.
A przyczyny tejże znasz? Czy to z powodu niedoboru żelaza,czy może gdzieś krew ucieka.Trzeba zrobić szereg badań i dopiero podjąć leczenie.Mnie hematolog pod której opieka jestem najpierw wykluczyła wszystkie możliwości "ucieczki'.Przeszłam szereg badań (miedzy innymi poziom ferytyny TIBC i zaczęłam przyjmować lek nowej generacji (wszystkich wcześniejszych czyli Hemoferu,Ferro gradumet ,Tardyferon nie akceptował mój organizm).
Jestem właśnie po zrobionych badaniach,jutro będę znała wynik to zobaczę czy ten obecny daje skutek.
Pamiętać tez trzeba że żelazo wchłania się z witamina C.Żelazo wiąże się w nieprzyswajalne związki gdy spożywa się go w towarzystwie otrębów pszennych,kawy,herbaty,czekolady,mleka,sera np.
Kwas buraczany zalecany jest nie z powodu zawartości żelaza tylko witaminy C,która pomoże je wchłonąć.
Jedz wątróbkę,żółtka jaja,czerwone mięso...Zresztą znajdziesz jadłospisy bogate w przyswajalne żelazo hemowe bez problemu.