zwrot za dojazd do sanatorium samochodem z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
KubaS1988
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2017 17:11
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 2

Re: zwrot za dojazd do sanatorium samochodem z ZUS

Post autor: KubaS1988 »

Witam. Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Zbliża się koniec mojego turnusu, trochę na ten temat pisałem TU viewtopic.php?f=3&t=16400

Mam małe wątpliwości co do zwrotu kosztów przejazdu. Jechałem samochodem, w jedną stronę miałem 300 km. Za podróż dostane 70,80zł. Pieniędzy póki co nie odebrałem. Czy ta kwota jest jak najbardziej ok?
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Biorąc pod uwagę koszt paliwa to nie jest, ale zgodnie z obowiązującymi przepisami jest ok.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Odbiór ekwiwalentu za dojazd - nieważne jakim faktycznie środkiem - następuje na bazie kosztów kolejowych.
I nie ma zlituj jak się nie odbierze kasy tuż przed zakończeniem kuracji.
Jeśli tego nie uczyniono - to jeszcze jest szansa - póki nie nastąpi prekluzja ( przedawnienie ) .
Nie ma sensu jechać do sanatorium ale można im korespondencyjnie zapodać swój numer rachunku bankowego.
...

powodzenia bo "pecunia non olet"..

:mrgreen: to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi ... :ugeek:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Maryann pisze:(...) zgodnie z obowiązującymi przepisami jest ok.
Zwrot za dojazd do sanatorium ze skierowaniem z ZUS-u.
1. Zwrot na podstawie biletów PKP, PKS, lub prywatnych przewoźników, ale bez ekstrawagancji,
czytaj; bez I klasy, kuszetek i np. lotu samolotem, bo niektóre osoby korzystają z takiej formy transportu.
Wtedy (jeśli przesadzimy z ceną) pomimo posiadanego biletu, kwota zwrotu będzie zmniejszona.
2. W przypadku dojazdu własnym transportem składamy oświadczenie, że przyjechaliśmy w ten sposób.
Dotyczy to tylko sposobu dojazdu, a nie ilości przejechanych km. Zwrot jest naliczany w następujący sposób:
Na stronie internetowej "www.odległości.info" jest zakładka "kalkulator odległości" Tam po wpisaniu miejsca
zamieszkania i miejsca kuracji otrzymamy ilość kilometrów za którą będzie nam przysługiwał zwrot.
Następnie z tabeli odczytywana jest kwota zwrotu (razy dwa / dojazd - powrót), która nam przysługuje.
Poniżej wstawiłem tabelę wg której jest wypłacany zwrot za dojazd własnym transportem.
Podejrzewam, że wg niej wypłacany jest zwrot dla osób, które z jakichś powodów nie mają biletu,
(np wspólny przejazd dwóch osób jednym samochodem)lub na posiadanych biletach mają znacznie
(według osób naliczających zwroty) zawyżone koszty dojazdu o czym pisałem powyżej.
[ obrazek zewnętrzny ]
Tabela pochodzi z "Taryfy Przewozów Regionalnych" czyli kolei.
[Nie jest to pomyłka. Z tej tabeli naliczane są kwoty zwrotu za dojazd samochodem.]
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

W sumie to i tak zawsze sprowadza się do kasy wg PKP bo PKS w wielu relacjach po prostu padł.
Inni zaś przewoźnicy prywatni bo państwowych już nie uświadczysz ustawiają swoje taryfy nawet niżej niż narodowy przewoźnik na żelaznym szlaku.

:mrgreen: to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi :ugeek:
unana
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 sty 2015 21:06
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: unana »

Z tego też widać, że jest różnie... np. w Lądku ( bo tam najczęściej bywam) nie potrzeba żadnych biletów , ja tam jeżdżę autem i określam tylko ilość przejechanych km w obie strony. Nie wiem jak to przeliczają ale za 275 km * 2 otrzymuję raz 150 zł, a raz 130 zł. :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Unana coś chyba nie tak z ta Twoim zwrotem . tabela obowiązuje taka jaka przedstawił Dziadek Zbyszek i każdy to potwierdzi tabela nie kłamie . Ja z Trójmiasta do Lądka dostałem zwrot około 130 złotych . Fakt ,że im dalej jedziesz to mniej wychodzi ale nie 150 złotych za 275 kmx2 .miałem około 700 km. w jedna stronę tez bylem samochodem . polega to na wypisaniu ilości kilometrów a ośrodek z mapy google sprawdza najkrótsza trasę(drogową) i tyle w temacie ZUS nie jest taki szczodry jak piszesz . :)
Byłem w październiku 2013 a od tego czasu 100% nie wzrosły ceny biletów . :) Liczą najtańszym środkiem transportu (kolej osobowy)niezależnie czym się przyjedzie ,przyleci.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja za 230 x 2 dostałam 64 zł..
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ja będąc w zeszłym roku dostałam 120 zł zwrotu za przedstawione bilety Trasa .Łódz-Dziwnówek .To pokryło w całości poniesione wydatki ale tylko dla tego ze kupiłam bilet na IC w systemie wcześniej -taniej.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No właśnie... i za własne auto dostałabyś Ela podobną kwotę, może troszkę wyższą...
ODPOWIEDZ