MEWA Kołobrzeg

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
kola
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 gru 2011 15:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

MEWA Kołobrzeg

Post autor: kola »

Kochani forumowicze!
Oto moje wrażenia z pobytu w MEWIE III, w październiku 2016 r.
Plusy:
1. Super lokalizacja.
2. Bardzo dobre zabiegi.
3. Urozmaicone i wystarczające posiłki.
4. Profesjonalny i sympatyczny personel medyczny.
5. Codzienne sprzątanie pokoi (oprócz niedzieli).
Minusy:
Cała baza zabiegowa i stołówka znajduje się w innych budynkach, co o tej porze roku było małym problemem, okupionym przeziębieniem.
Pogoda adekwatna do pory roku, ale na to nikt nie ma wpływu.
Sanatorium i pobyt oceniam pozytywnie.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: MEWA Kołobrzeg

Post autor: Narewka »

No to ja mam jeszcze jeden plus, , ponieważ jestem aktualnie w Mewie I i na posiłki mogę/choć nie muszę/, , chodzić w kapciach.Na zabiegi tylko co drugi dzień do Mewy V, ale to blisko i na razie nie pada, , to można przejść.
kola
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 gru 2011 15:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kola »

Szczęściara.
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu!
Ysia
Na forum od: 14 wrz 2016 21:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15

Re: cała prawda o Mewie w Kołobrzegu

Post autor: Ysia »

Obiekt składa się z 5-ciu budynków Mewa I, II, III, IV, V
Dla gości zagranicznych Niemców i komercyjnych jest Mewa I i IV gdzie znajduje się stołówka, windy i gabinety zabiegowe
Mewa II,III, V jest dla osób ze skierowaniem NFZ...czyli plepsu :shock:
W tych dwóch budynkach czyli w Mewie I, IV są podjazdy dla osób niepełnosprawnych lecz zamknięte na polecenie kierownika obiektów, więc korzystanie z nich osób o kulach, laskach i na wózkach inwalidzkich jest niemożliwe ;)
POŁOŻENIE:
Obiekty położone są przy deptaku, parku i blisko morza.
Blisko jest też do centrum miasta, dworca PKP, PKS, mola, latarni...
W czasie posiłków ogłaszane są wycieczki i wieczorki taneczne. Przewodnik na wycieczkach nie posiadał sprzętu nagłaśniającego, więc trzeba było się domyślać co jest omawiane...Pakiet TV płatny 70;-za 3 tygodnie, gdzie programy są naziemne/ czy to jest zgodne z prawem???
Trzeba zapytać Rzecznika Praw Obywatelskich/ nie omieszkam :)

SERWIS
Personel w miarę uprzejmy, a co do lekarzy...no cóż pozostawia wiele do życzenia.
Na pierwszej wizycie w Mewie V lekarz nie bada i nie przegląda dokumentacji, którą kuracjusz był zobowiązany przywieź, bo wie najlepiej co komu dolega i zleca zabiegi mrucząc pod nosem, że właściwie to już nie ma co zlecić, bo wszystkie zabiegi rozdysponowane przez wcześniejszy turnus, ale zleca bo zlecić coś musi....więc zleca: 12 masaży w fotelu masującym, 12 rowerków, 12 gimnastyk grupowych lub indywidualnych, magnetic etc. Z takich zabiegów mogę korzystać w miejscowej przychodni, przy czym nie muszę jechać 600 km...JEDNYM SŁOWEM ŻENADA
Jedynie w Mewie III jest lekarz, który przy każdej wizycie mierzy ciśnienie, przegląda dokumentację, pyta jak się kuracjusz czuje i co dolega, a co najważniejsze przyjmuje w/g informacji wywieszonej na drzwiach gabinetu. W pozostałych Mewach informacje o przyjęciach lekarza są wywieszone na drzwiach lecz lekarza brak...lekarz jest w tych Mewach tylko na przyjazd kuracjuszy.

GASTRONOMIA
Wyżywienie w wystarczających ilościach, bardzo smaczne i urozmaicone. Obiady gorące do obiadu zawsze kompot.
Są 3 diety: lekkostrawna, cukrzycowa, normalna...kuracjusz wybiera indywidualnie.
Na stołach czyste obrusy,czyste sztućce i zastawa...
Jedynie o kuchni i kelnerkach można wypowiedzieć się dobrze.

POKOJE
ooo....z tym bywa różnie...tzw pokoje jedynki tylko dla osób z protezą lub innymi przypadłościami...pokoje 2 osobowe dla Niemców i małżeństw.
Pozostałe pokoje 3 osobowe dla NFZ czyli plepsu ....Pokoje dla wybrańców j.w są przestronne, wyposażone w dodatkowe kanapy i fotele, każdy pokój posiada lodówkę. Niemcy jeżdżą windami i zabiegi mają na miejscu, a osoby chore, o kulach pokonują piętra i schody na każdy zabieg, posiłek, spacer....
Mewa III ......prócz czajnika na korytarzu nie posiada nic...z 2 piętra trzeba zejść żeby zaparzyć herbatkę ...
Mewa II .......jest prowadzony remont/ w czasie turnusu / gdzie w godzinach porannych do popołudniowych ekipa remontowa wierci w betonie / można oszaleć/ z pokoi 2 osobowych zrobili 3 osobowe gdzie znajdują się 3 tapczaniki, mały stolik, 2 krzesła, 2 szklanki, 1 łyżeczka . Przy niepogodzie i w dniu kiedy nie ma zabiegów 2 osoby mogą poruszać się po pokoju, ale jedna zmuszona jest siedzieć lub leżeć na łóżku... Jeden pokój przerobiono na świetlice i darmowy telewizor przy czym o godzinie 22:00 przychodzi pielęgniarka, zabiera pilota, wyłącza tv....CISZA NOCNA :lol:
Gdybym wiedziała, że trafię na takie warunki to bym wolała zrezygnować z pobytu w Mewie w Kołobrzegu...szkoda czasu i wydanych pieniędzy na podróż....zdecydowanie wolę Ciechocinek :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Jednak to nie jest cała prawda o Mewie. Byłam tam w październiku z NFZ i mieszkalam w Mewie I.Takich jak ja, zwyklych kuracjuszy , byl cały obiekt.Niemca spotkalam jednego, mieszkal w Mewie IV, komercyjni też. W Mewie I są pokoje 2+2, ja miałam 2+1..Byly tez 2osobowe dla "plebsu", jak piszesz.Zabiegi są w Mewie I i IV, na dole, a winda dostępna jest dla wszystkich.Wyjscie czy wyjazd dla wózków , na dole, obok borowiny, , cały czas było otwarte, pewnie tylko na noc zamykane.Telewizja rzeczywiście droga, ale przecież nie jest obowiązkowa. Na parterze Mewy I jest rodzaj swietlicy, tam duzy telewizor dostępny dla kuracjuszy, , chociaż nie widziałam, zeby ktos korzystał. Ja tam chodzilam po książki, bo jest ich sporo.
Mewa na pewno nie jest sanatorium o wysokim standardzie, też wolałabym być np.w Perle Baltyku, Arce czy Baltyku, no ale nie dali...
margolka1
Na forum od: 05 maja 2017 11:42

Post autor: margolka1 »

Mam skierowanie z NFZ do Mewy,nie wiadomo której- od 29 czerwca 2017 ,chciałabym ładny pokój z telewizorem,lodówką i balkonem . Podobno może to być Mewa II lub III lub V.Podpowiedzcie który budynek jest najlepszy i jak to załatwić. Pomocy,Pilne.Jeśli można proszę o więcej wiadomości o obiekcie
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

margolka1 pisze:Mam skierowanie z NFZ do Mewy,nie wiadomo której- od 29 czerwca 2017 ,chciałabym ładny pokój z telewizorem,lodówką i balkonem . Podobno może to być Mewa II lub III lub V.Podpowiedzcie który budynek jest najlepszy i jak to załatwić. Pomocy,Pilne.Jeśli można proszę o więcej wiadomości o obiekcie
Mieszkałem w Mewie V w "jedynce" na 1 piętrze i byłem zadowolony. Na dole były: pokój lekarski, dyżurka pielęgniarek, zabiegi, kawiarnia i pokój z komputerami. Na posiłki i niektóre zabiegi trzeba było chodzić do innych Mew.
Awatar użytkownika
niebieskookii
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 kwie 2013 14:01
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: niebieskookii »

Witaj Margolka....mam pytanie,,W którym budynku Mewa byłas?Ja tam byłem w lecie 2015 w Mewa 1 i były fajne pokoje.Mewa 2 był stary i brudne zniszczone pokoje.We wrzesniu znow mam wyjazd do Mewy,nie wiem która ,bo na skierowaniu nie pisze.Ciekawy jestem czy byłas moze w Mewie 2 i czy juz jest czy nie po remoncie?z góry dziekuje za odpowiedz.
ODPOWIEDZ