Dom Zdrojowy - Ciechocinek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
spartakus+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 cze 2017 11:12
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 0

Dom Zdrojowy - Ciechocinek

Post autor: spartakus+ »

wysłali mnie tam w sierpniu-napiszecie mi coś o tym miejscu?-dziękuję
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017 09:16 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono tytuł
Awatar użytkownika
Etera
Na forum od: 28 cze 2017 08:38
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Re: dom zdrojowy -ciechocinek

Post autor: Etera »

Witaj :) Byłam w Domu Zdrojowym na przełomie kwietnia i maja. Ogólnie jestem zadowolona z pobytu.
Pokój miałam dwuosobowy i dopłacałam 45 złotych za telewizor i lodówkę czy raczej chłodziarkę. Były jeszcze jedynki z większą dopłatą i trójki bez dopłat. W tych ostatnich ludzie narzekali na ciasnotę. Był to wyjazd poszpitalny więc innych opłat nie miałam.
Mój pokój był remontowany jakieś dwa-trzy lata temu więc wciąż standard był przyzwoity i meble w dobrym stanie. Są też nowsze pokoje z lepszym umeblowaniem oraz pokoje czekające na remont ale o tych ostatnich tylko słyszałam.
Pokoje sprzątane regularnie, my ze współlokatorką nie narzekałyśmy ale jak to zwykle bywa, różni ludzie i różne były opinie. Nie było problemu z wymianą ręczników czy pościeli. Wystarczyło poprosić.
Lekarz jest przydzielany w zależności od piętra, ale nie słyszałam aby ktoś był niezadowolony. Ja miałam większość zabiegów dobrze dobranych no i zawsze można było poprosić o zmianę, byle zgodnie z chorobą.
Sam budynek jest dosyć duży, cztery piętra ale są windy i co najważniejsze wszystkie zabiegi na miejscu. Na wstępie wybiera się dietę, bez żadnych zaświadczeń, zwykłą, lekkostrawną lub cukrzycową. Jest też dla chcących schudnąć opcja 1000 kalorii. Spotkałam się z dwoma osobami które miały nietypowe potrzeby, jedna bezglutenowa druga wegetarianka. Kuchnia dostosowała się, choć idealnie nie było, pani bezglutenowa miała zastrzeżenia co do braku glutenu w produktach gotowych a wegetariance dawali uparcie rybę. Ja miałam dietę cukrzycową, trzy posiłki więc ewentualne dwie przekąski trzeba sobie było samemu wygospodarować ale ilość była taka, że nie stanowiło to problemu. Właściwie poza owocami nic nie musiałam dokupować ale część osób, szczególnie panów potrzebowała dożywienia. Gdzieś po tygodniu były skargi na zbyt małą ilość warzyw i właściwie z miejsca kuchnia się poprawiła i do końca było lepiej. Urozmaicenie, smak to wiadomo co kto lubi. Nie jest to hotel pięciogwiazdkowy więc nie ma co oczekiwać rarytasów. Ja na co dzień mam bardziej restrykcyjną dietę ale trzy tygodnie przeżyłam bez głodowania i sensacji żołądkowych.
Co do samego sanatorium to jest położone przy uroczym Parku Sosnowym w pewnej odległości od centrum i tężni. Jeżeli nie masz problemów z chodzeniem to spacer do głównych atrakcji jest samą przyjemnością. Osoby mniej sprawne trochę narzekały a wózki sanatoryjne z których korzystali sanitariusze przy przewożeniu na zabiegi bardziej potrzebujących nie mogły być używane poza budynkiem.
Na miejscu jest sympatyczna pani K.O., w czasie turnusu było kilka wycieczek wyjazdowych za niewielka opłatą i kilka miejscowych do najciekawszych miejsc. Całkiem nieźle zaopatrzona jest biblioteka. Było jedno spotkanie integracyjne przy grilu i muzyce. Ale ciasne patio i mało dietetyczne menu sprawiło, że impreza była raczej dla wąskiej grupy. Ale każdego wieczoru można było potańczyć w kawiarni. Pan orkiestra nie jest wybitnym muzykiem ale jak ktoś ma większe wymagania to zawsze może coś wybrać z bogatej oferty na mieście.
Jak dla mnie jedynym mankamentem była rehabilitacja. Liczyłam na ciekawą gimnastykę, że czegoś nowego nauczę się od fizjoterapeutów ale niestety nic takiego nie miało miejsca. Jest basen solankowy i ci którzy niego korzystali byli zadowoleni. Alternatywą są ćwiczenia na przyrządach. Bo podwieszki czy ćwiczenia grupowe nie są odpowiednie dla każdego a indywidualne zajęcia z fizjoterapeutą to mało dostępny rarytas. Niestety nie ma możliwości skorzystania z sali gimnastycznej i samodzielnego ćwiczenia. Jedyny ogólnodostępny Fit Park jest przy tężniach więc trzeba do niego kawałek dojść. Bardzo blisko jest do sanatorium wojskowego, które ma świetnie urządzony Fit Park na zalesionym terenie ale jest płatny dla osób z zewnątrz. Oczywiście piszę to pod kątem moich indywidualnych potrzeb, większość nawet nie zwróciła pewnie na to uwagi a masaże i codzienne spacery zaspakajały ich potrzeby ;)
I to tyle jeżeli chodzi o moje wrażenia. Dodam, że był to mój pierwszy wyjazd sanatoryjny więc nie mam porównania. Opierając się na opiniach innych mogę tylko dodać, że opieka pielęgniarsko-lekarska jest ponoć symboliczna w porównaniu z innymi miejscami.
Ale jak mnie kiedyś NFZ znowu tam wyśle to się nie obrażę,choć mam kilka innych wymarzonych miejsc.
Jeżeli mogę jeszcze pomóc to śmiało pytaj, póki jeszcze pamiętam :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Etera ,
super, że podzieliłaś się swoimi odczuciami - dzięki :)
Nina+21
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2017 10:54

Post autor: Nina+21 »

Dziękuję, bardzo mi pani pomogła, dostałam skierowanie do Domu Zdrojowego poszpitalne. Czytałam opinie i byłam trochę wystraszona bo różowe nie były, dopiero pani mnie uspokoiła, że nie będzie tak źle. Mój pobyt zaczynam z końcem września, mam tylko nadzieję że uda mi się dostać pokój dwu osobowy z dopłatą i kogoś w moim wieku, żeby było o czym rozmawiać i z kim spacerować. Pobyt zaczyna się o 14 stej, a czy można przyjechać troszkę wcześniej żeby mieć szansę na lepszy pokój? Mam nadzieję, że dostanę dobre zabiegi które mi pomogą, jestem po operacji kręgosłupa. Pozdrawiam.
gerea
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 lip 2017 16:09

Post autor: gerea »

Etera,

jako że jestem nowicjuszem w temacie, mam do Ciebie parę pytań:

1. Czy pacjenci szpitala mogą wychodzić na miasto?
2. Czy dla kuracjuszy picie wody mineralnej w Kursaal jest odpłatne, czy bezpłatne?

Jadę do Domu Zdrojowego (oddział metaboliczny) 28 sierpnia. Może ktoś tam w tym okresie będzie? W wieku młodszym niż trolejbusowy...
spartakus+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

..ja jadę ale 10 sierpnia a trolejbusów nie pamiętam i też się boje
spartakus+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Lipa straszna -walczę tu prawie miesiąc o jakiś kontakt -efektu brak -więc też to jest jakiś znak -niestety na minus
Awatar użytkownika
Etera
Na forum od: 28 cze 2017 08:38

Post autor: Etera »

Przepraszam, nie było mnie na forum ostatnio, więc teraz odpowiadam hurtem.
Nina+21
Ja byłam o 14 i były jeszcze dwójki. Ale oczywiście można przyjechać wcześniej choć nie wiem od której przydzielają pokoje, bo stary turnus ma czas do 12. Panie na recepcji starają się dobierać wiekowo ale robią to na bieżąco więc nie zawsze są w stanie znaleźć kogoś odpowiedniego. W holu są tłumy czekających więc można i tam zawrzeć znajomość i wziąć wspólny pokój :) No i podczas posiłków, czekając na zabiegi, na wycieczkach czy tańcach ... wszędzie poznaje się różne osoby więc nie jest się ograniczonym do towarzystwa współlokatorki, która przecież może być w gorszej niż my formie.
gerea
1. To jest szpital tylko z nazwy ale funkcjonuje jak normalne sanatorium. Kuracjusze NFZ mają zabiegi do południa a potem mogą a nawet powinni wychodzić na miasto. Między zabiegami też są nieraz dłuższe przerwy więc można wyskoczyć choćby po wodę. No i oczywiście cała niedziela jest do zagospodarowania.
2.Ja jestem inna jednostka chorobowa, nie spotkałam też nikogo kto miałby zleconą taką kurację więc więc nie pomogę. Ewentualnie można zadzwonić na recepcję i się dowiedzieć.
spartakus+
Nie mogę wysyłać wiadomości prywatnych, więc tutaj odpowiem odnośnie przepustek. Oczywiście, że można, pytanie tylko w jakim celu. Ja miałam jedną z powodów medycznych, bo musiałam jechać na badanie, które miałam już wcześniej zaplanowane. I taki powód był uzasadniony. Nie wiem czy działają przepustki inne, np. z powodów rodzinnych jak to było na oddziale rehabilitacyjnym w szpitalu. Tam szef chętnie dawał przepustki w dni świąteczne kiedy i tak pacjenci by się nudzili. W sanatorium nie spotkałam nikogo kto starał by się o taki wyjazd. To raczej bliscy przyjeżdżali na weekend bo warto zobaczyć i pobyć w Ciechocinku. A co do mojej przepustki to miałam dwie opcje 12 godzin bez tracenia zabiegów lub 24. Wybrałam tą drugą i odjęto mi 3 zabiegi. Chodziło o to że NFZ nie może płacić równocześnie za moje badanie i pobyt w sanatorium. Albo, albo ... gdyby na czas badania nie zdjeli mnie z ewidencji w sanatorium to i musiałaby płacić spore kwoty.
I jeszcze ogólnie co do wieku. Na moim turnusie było bardzo mało młodych osób, średnia 60 + i trochę osób ograniczonych ruchowo. Widziałam osoby przyjeżdżające na kolejny turnus i tam już było sporo młodych twarzy, więc widać nie ma reguły. A forum nie jest wyznacznikiem, ja sama nie znalazłam żadnego aktualnego wpisu przed wyjazdem. Zresztą przekonałam się, że nie ma co się przejmować wiekiem. Moja współlokatorka ma syna w moim wieku i w niczym nam to nie przeszkadzało. Liczy się charakter i dobre nastawienie :D
spartakus+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

...Dom Zdrojowy nr 3.....początek 10 .08 -ktoś jeszcze ?????
Anton
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 kwie 2015 11:55
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Anton »

Mam pytanie dotyczące remontu w Domu Zdrojowym, czy nadal jest prowadzony, a jeśli tak, to czy jest bardzo uciążliwy ?
ODPOWIEDZ