Szczawnica Zdrój i okolice w obiektywie kuracjusza

Uzdrowisko okiem kuracjusza.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re: Szczawnica i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: Suzen »

c.d.
Szlak do przejścia nie jest zbyt trudny. Nawet przekraczając potok korzystamy ze zbudowanych mostków. 8-)
20170714_130408.jpg
20170714_130408.jpg (45.7 KiB) Przejrzano 321 razy
20170714_131047.jpg
20170714_131047.jpg (33.09 KiB) Przejrzano 321 razy
Wąwóz kończy się dość stromym podejściem (schodami) po pokonaniu którego ścieżką wychodzimy na polanę
w Dubantowskiej Dolinie. Tam znajduje się kilka stołów i ław przy których możemy sobie odpocząć. :roll:
20170714_131945.jpg
20170714_131945.jpg (36.87 KiB) Przejrzano 321 razy
Na Dubantowskiej Polanie mamy dwie ciekawostki. Jedna to wznosząca się stromo na lewo od ścieżki; Czajakowa Skałka, 8-)
20170714_132232.jpg
20170714_132232.jpg (14.7 KiB) Przejrzano 321 razy
druga to leżące po prawej stronie polany, owiane legendą *, bloki płasko leżących skał zwane Kamiennymi Księgami. :o
20170714_132124.jpg
20170714_132124.jpg (87.14 KiB) Przejrzano 321 razy
*"Otóż podobno w skałach tych zapisane są losy wszystkich ludzi na Ziemi, tylko nikt nie potrafi tego odczytać. Jak dotąd udało się to tylko jednej osobie, pewnemu staremu popowi z Wielkiego Lipnika na Słowacji, jednak Bóg, nie chcąc dopuścić do tego, by ludzie poznali swą przyszłość, odebrał mu mowę." :shock:
c.d.n.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re: Szczawnica i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: Suzen »

c.d.
Idziemy dalej w górę mocno błotnistym szlakiem, po którym płynie delikatny strumyczek. Wiele osób wraca stąd do wąwozu. :roll:
20170714_132756.jpg
20170714_132756.jpg (32.84 KiB) Przejrzano 320 razy
Po pokonaniu tego odcinka trasy skręcamy w lewo na szeroką drogę, która prowadzi nas do zajazdu "Szałas Bukowinki",
który znajduje się przy górnej stacji kolejki linowej Homole.
20170714_135011.jpg
20170714_135011.jpg (10.69 KiB) Przejrzano 320 razy
Postanowiliśmy, po raz drugi w dniu dzisiejszym, skorzystać z dobrodziejstwa techniki.
Kupiliśmy bilety i zasiadając na "swoim" krzesełku podziwiamy widoki :o , rozkoszując się jazdą. 8-)
20170714_135104.jpg
20170714_135104.jpg (20.4 KiB) Przejrzano 320 razy
Po kilku minutach tego zjazdu zaczynamy dojeżdżać do dolnej stacji kolejki. Metę już widać. :lol:
20170714_135859.jpg
20170714_135859.jpg (24.01 KiB) Przejrzano 320 razy
Wychodzimy z terenu stacji narciarskiej Homole w Jaworkach.
20170714_140243.jpg
20170714_140243.jpg (32.01 KiB) Przejrzano 320 razy
Spacerkiem udajemy się na przystanek, skąd "busikiem" wracamy do Szczawnicy. Tak spędziliśmy ostatni dzień w Pieninach.
Mamy nadzieję jeszcze tutaj wrócić bo zostało nam sporo do zwiedzenia,a i to miejsce (Szczawnica) jest jakieś magiczne. :D
ciągu dalszego już nie będzie :lol: przynajmniej z tego pobytu :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: Szczawnica Zdrój i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: malgorzatas »

Ja tam tez wrócę :D nawet gdybym miała przejść jeszcze raz te piękne miejsca i widoki....zawsze się znajdzie coś nowego.....jakaś perełka :D Szczawnica się robi coraz piękniejsza :D :serce:
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

Witam.
Nie było mnie tu kilka dni i proszę jakie piękne fotki. I jak wspaniale wszystko opisane. Suzen Marku i Malgosiu moje gratulacje. Na pewno skorzystamy z Terska ze wskazówek . Już nie mogę się doczekać wyjazdu. Tym bardziej jak wiem że będę miała z kim pójść na długi spacer. Pozdrawiam Was serdecznie
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

malgorzatas pisze:Stokrotko :kwiat: bardzo dziękuję....Marek to profesjonalista :kwiat: ja dopiero się uczę....daleko mi do innych co wklejają widoki...jeszcze raz bardzo dziękuję...fajnie że to ktoś ogląda... :serce: Miłego Dnia i życzę Tobie dużo dobrego w Szczawnicy...wiem że będziesz zadowolona....Julia to super sanatorium :) pozwodzenia na szlakach :)
Małgosiu! Nie tylko te kilka osób które tu dziękowało i oglądało Twoje super zdjęcia ,zauważyło to coś w fotkach .Było ich setki,tylko parę osób napisało.Nie wiem czym to jest podyktowane,ale miło słyszeć parę zdań pochwały ;)
Mam swoją dewizę życiową.
Przyjaciele (nawet wirtualni) są wtedy gdy w każdej sytuacji możesz na Nich liczyć.Pomogą,doradzą i użyczą ciepłego słowa.
To ważniejsze niż tysiące fałszywych pochwał.
Lepiej mieć przyjaciół mniej ,lecz wartościowych.Pozdrawiam i życzę kolejnych owocnych w zdjęcia, "wypraw na szlakach".Czekamy na jeszcze ;)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Suzen! Czytałam,oglądałam i jakbym siebie już tam widziała :o
Tą trasę już mi Marek zaproponował- Palenica...Szafranówka i szlak albo w kierunku ...w lewo ew. prawo . :shock: :roll:
Teraz Twoja relacja fotograficzna.
Skorzystam z propozcji Was obojga, i pójdę raz w prawo ,innym razem w lewo.
Wielkie dzięki za wszystkie Twoje zdjęcia.To nic innego jak przewodnik po okolicy.I to jaaaaki :o ?
Z tego co tu czytam ,wiele osób było,zwiedzało i mile spędzało czas nieco wyżej niż centrum Szczawnicy.
Muszę się nauczyć "wklejać" fotki .Wtedy i ja dołączę swoimi wspomnieniami.Jak mi nie wyjdzie to pozostanie Wam tylko opis słowny :lol: :lol: :lol:
Te łowiecki były zajefajne i pomagier tyz fajny hej! :lol: :lol: :lol:
Rozpoczął fotki łowieckowe (dziękuję) Marek ,a teraz temat "pociągnęła" Suzen.
Pozdrowionka dla Was !
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękujemy za pozdrowienia.. :serce: miłe słowa pochwały...Suzen :kwiat: zrobiła to profesjonalnie...i podniosła poprzeczkę :D ja umiem wklejać zdjęcia tylko mam problemy ze zmniejszaniem tak jak Suzen :kwiat: i opisami...ale uczę się...Ja czas wolny spędzam na zwiedzaniu...na siedzenie w pokoju przyjdzie czas i pora....I Ty Stokrotko :kwiat: się nauczysz...wklejania zdjęć...Marek tez to dobrze robi....najważniejsze że to co chcieliśmy Wam pokazać to pokazaliśmy....teraz możecie chodzić tymi szlakami co my....z pozdrowieniami.....Gośka
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Temat foto-relacji ze Szczawnicy się rozwija ku pożytkowi innych, potencjalnych turystów, więc znowu dorzucę "trzy grosze".
Suzen - szacunek i wielkie dzięki za kolejny piękny reportaż z wypraw po Pieninach, wszystko jest opisane bardzo rzeczowo, dokładnie i dla Forumowiczów stanowi doskonały przewodnik po szlakach. Relacja jest aktualna bo na każdym zdjęciu jest podana data i czas wykonania (nawet co do sekundy :shock: wystarczy najechać kursorem). Cytując opisy miejsc dobrze jest podać źródło, ale najwięcej informacji o tych miejscach znajdziemy na "pieniny.net".
Stokrotko - na Szafranówkę można wjechać kolejką linową lub wejść żółtym szlakiem w pobliżu dolnej stacji. Podejście jest dość strome i idzie się ścieżką obok wyciągu, mnie zajęło ok. 50 min, więc nie każdy byłby chętny. Łatwiejsze wejście na Szafranówkę jest od ul. Zawodzie a nawet jeszcze dalsze - jak na mapie - od strony wschodniej...
mapka.jpg
mapka.jpg (61.03 KiB) Przejrzano 265 razy
Można wejść dowolną trasą na tą górkę, ale najładniejsze jest zejście do ul. Szalaya gdyż schodząc mamy przed oczami taką oto panoramę miasta:
zejście z Szafranówki.jpg
zejście z Szafranówki.jpg (48.08 KiB) Przejrzano 265 razy
Jeszcze mała porada turystyczna: zwiedzając ponownie Wąwóz Homole warto jest wybrać się w przeciwnym kierunku, czyli z Jaworek wjechać wyciągiem i zejść w dół przez sam Wąwóz. Będzie taki lekki spacerek i nowe widoki znajomej trasy.
Zachęcam do poznawania Szczawnicy i okolic :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękujemy Marku :kwiat: miłego dnia :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mam jeszcze pytanie dotyczące zdania......."Na prośbę Admina"......czy z naszymi zdjęciami coś jest nie tak :?: inni też skorzystają z podpowiedzi. ...... :)
ODPOWIEDZ