Szczawnica Zdrój i okolice w obiektywie kuracjusza

Uzdrowisko okiem kuracjusza.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Szczawnica Zdrój i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: Hipokryt »

Małgorzato - to oczywiste, że za dużo jest zdjęć mało związanych z tematem i niewiele mających wspólnego z "poznawaniem Szczawnicy i okolic".
Dla przykładu - oto takie jedno moje zdjęcie, które nic nie wnosi do tematu:
nurt Grajcarka latem.jpg
nurt Grajcarka latem.jpg (94.48 KiB) Przejrzano 466 razy
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Marku mi nie chodziło o zdjęcia co nic nie wnoszą do tematu :? Każdy ma prawo wkleić to co mu odpowiada....mi chodzi o FORMAT ZDJĘĆ. ..WIELKOŚĆ. ....nie wiem o co chodzi....może Suzen :kwiat: lub Admin nam napisze.....Z pozdrowieniami
Awatar użytkownika
iron maiden
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lip 2015 10:12
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: iron maiden »

Bardzo fajne fotki może kiedyś trafię Szczawnicę chociaż najbardziej to bym chciał Żegiestów.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re: Szczawnica i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: Suzen »

malgorzatas pisze:... nie wiem o co chodzi....może Suzen :kwiat: ... nam napisze ...
Napisze, napisze, bo to przecież żadna tajemnica. :)
Po prostu chodzi o sposób wstawiania zdjęć na forum. Admin prosił żebym wstawiła zdjęcia
w formie załączników do postu, nie korzystając z serwerów zewnętrznych jak np. zmniejszacz czy tinypic.
W tym drugim przypadku po upływie jakiegoś czasu część zdjęć znika. :idea: Jest to normalny proces w przypadku
gdy korzystamy z serwerów bezpłatnie, ale nasze posty składają się wtedy z szarych prostokątów z podpisami.
Zdjęcia wstawiane jako załączniki pozostaną na forum NS i nie znikną. :D Wstawienie kilku zdjęć do jednego postu
i kilku postów jeden za drugim, nie jest wcale łatwym zadaniem, więc "zmusiło" mnie to do skorzystania z pomocy. :serce: :kwiat: :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Dziękuję Suzen :kwiat: Ja tak właśnie robiłam, nie korzystałam ze zmniejszacza....I może nie znikną po pewnym czasie :D wiem ze włożyłaś w ten opis kawał dobrej roboty. ...dziękuję i życzę spokojnej nocy.....chylę czoła :serce: ....Gośka
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

Maarek36 pisze:Temat foto-relacji ze Szczawnicy się rozwija ku pożytkowi innych, potencjalnych turystów, więc znowu dorzucę "trzy grosze".
Suzen - szacunek i wielkie dzięki za kolejny piękny reportaż z wypraw po Pieninach, wszystko jest opisane bardzo rzeczowo, dokładnie i dla Forumowiczów stanowi doskonały przewodnik po szlakach. Relacja jest aktualna bo na każdym zdjęciu jest podana data i czas wykonania (nawet co do sekundy :shock: wystarczy najechać kursorem). Cytując opisy miejsc dobrze jest podać źródło, ale najwięcej informacji o tych miejscach znajdziemy na "pieniny.net".
Stokrotko - na Szafranówkę można wjechać kolejką linową lub wejść żółtym szlakiem w pobliżu dolnej stacji. Podejście jest dość strome i idzie się ścieżką obok wyciągu, mnie zajęło ok. 50 min, więc nie każdy byłby chętny. Łatwiejsze wejście na Szafranówkę jest od ul. Zawodzie a nawet jeszcze dalsze - jak na mapie - od strony wschodniej...
mapka.jpg
Można wejść dowolną trasą na tą górkę, ale najładniejsze jest zejście do ul. Szalaya gdyż schodząc mamy przed oczami taką oto panoramę miasta:
zejście z Szafranówki.jpg
Jeszcze mała porada turystyczna: zwiedzając ponownie Wąwóz Homole warto jest wybrać się w przeciwnym kierunku, czyli z Jaworek wjechać wyciągiem i zejść w dół przez sam Wąwóz. Będzie taki lekki spacerek i nowe widoki znajomej trasy.
Zachęcam do poznawania Szczawnicy i okolic :D
Marku wspaniale to opisales i widze ze telefon z mapa jest przydatny. Skorzystam z prady . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Nianiu - po co taki długi mój cytat? Kto chciał już przeczytał to wcześniej :lol:
Suzen - oglądam Twoje foto-reportaże ze Szczawnicy i nie mogę wyjść z podziwu :shock: Jak można zrobić takie dobre zdjęcia Samsungiem Galaxy Trend +, który ma dość słabiutki aparacik 5Mpx? Pewnie było trochę ustawiania na manualu i obróbka na kompie? Zwykłym tanim kompaktem byłoby o wiele prościej.
Wracając do tematu - tak wygląda Grajcarek w takie upalne, letnie dni jak dziś. (fotka sprzed 2 tygodni)
nad Grajcarkiem.jpg
nad Grajcarkiem.jpg (71.38 KiB) Przejrzano 326 razy
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re: Szczawnica i okolice w obiektywie kuracjusza

Post autor: Suzen »

Marku, Ty lepiej uważaj żeby Ci ten podziw :shock: nie został bo możesz dziwnie potem wyglądać. :lol: Jak widzisz można robić dobre zdjęcia Samsungiem i to nie sprzęt decyduje o jakości zdjęcia tylko odpowiednia wiedza, dobre oko i dobra ręka.Zdjęcia były robione w "automacie"; na komputerze zmniejszyłam tylko: wielkość i objętość. Może i zwykłym tanim kompaktem było by lepiej, ale tak patrząc po jakości niektórych zdjęć to wolę już zostać przy swoim telefonie ze słabiutkim aparacikiem. :lol:
Co zaś dotyczy się opisu zdjęć ,jeśli tak bardzo jesteś tym zainteresowany to napisałam je sama,więc nie ma innych źródeł.
Jedyny cytat to opisana legenda o Kamiennych Księgach. Nie pamiętałam na której stronie go przeczytałam, później pisałam z pamięci,
więc nie podałam źródła tylko użyłam, znaków cytowania.
Poza tym chciałam zauważyć, że temat to Szczawnica i okolice w obiektywie więc proponuję wrócić do tematu.
Może wtedy nie będziesz zajmował się, po raz kolejny, oceną czyjejś pracy i osobistymi wycieczkami :roll:
Awatar użytkownika
jurek475
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 sty 2014 11:06
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: jurek475 »

:kwiat: :serce: :D
Dziekuje za piekne fotki i opisy Szczawnicy i okolic.
Mimo wielu sugestii bedac dwukrotnie w Krynicy Zdrojjako kuracjusz odpuscilem ten piekny zakatek.
Pozdrawiam odpoczyywajacych,podroznikow,turystow , kuracjuszy i oczywiscie piszacych powyzej.
:kwiat: :serce: :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witajcie fotki cudne:) mam prośbę wrzućcie nisko położone sanatoria nie koniecznie muszą być zdjecia ,ale nazwy byłyby ok .
Dzięki . :)
ODPOWIEDZ