Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Felice »

Ja nie napisałam,że zwolnienie wystawia lekarz w sanatorium.
Wystawia je lekarz leczący przed wyjazdem.Przewiduje to kodeks pracy i nawet ustalona jest stawka wypłaty zasiłku chorobowego.
"Pobyt w sanatorium nie jest tożsamy z pobytem w szpitalu i za okres zwolnienia lekarskiego przypadającego na czas pobytu w sanatorium, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. podstawy wymiaru. Obniżenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego do 70 proc. podstawy wymiaru stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku pobytu w szpitalu."
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Felice pisze: 05 paź 2017 09:35 Ja nie napisałam,że zwolnienie wystawia lekarz w sanatorium.
Wystawia je lekarz leczący przed wyjazdem.Przewiduje to kodeks pracy i nawet ustalona jest stawka wypłaty zasiłku chorobowego.
"Pobyt w sanatorium nie jest tożsamy z pobytem w szpitalu i za okres zwolnienia lekarskiego przypadającego na czas pobytu w sanatorium, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. podstawy wymiaru. Obniżenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego do 70 proc. podstawy wymiaru stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku pobytu w szpitalu."
Faktycznie tak jest
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

"Pobyt w sanatorium może się odbywać w ramach urlopu wypoczynkowego lub w ramach zwolnienia lekarskiego. W pierwszym przypadku obecność w sanatorium nie jest traktowana jako okres chorobowy. Okres taki będzie rozliczany jak urlop pracowniczy. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym trwa 21 dni i jest bezpłatny. Osoba pracująca otrzymuje w tym czasie zwolnienie lekarskie. Pobyt w sanatorium uzdrowiskowym także trwa 21 dni i jest częściowo odpłatny. Osoba pracująca realizuje go w ramach urlopu wypoczynkowego. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym na rehabilitacji uzdrowiskowej trwa 28 dni, jest bezpłatny i odbywa się w ramach zwolnienia lekarskiego. Natomiast pobyt w sanatorium uzdrowiskowym na rehabilitacji uzdrowiskowej trwa 28 dni, jest częściowo odpłatny i odbywa się w ramach urlopu wypoczynkowego."

Podstawa prawna: Ustawa kodeks pracy ( Dz.U. z 1998 Nr 21 poz. 94 ze zm.) Ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2008 r. Nr 164 poz. 1027, z późn.

Ja opierałem się na tym zapisie.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Przeczytaj pierwsze zdanie tego zapisu...
Nie ma tam mowy o szpitalu uzdrowiskowym tylko o pobycie w sanatorium,który może się odbywać w ramach urlopu wypoczynkowego lub w ramach zwolnienia lekarskiego.
Była już na tym forum długa dyskusja na ten temat.Znam osoby które nie narażając się na nic korzystały z tego.Jeżeli lekarz wystawia ci zwolnienie lekarskie związane z chorobą na jaką kierowany byłeś do sanatorium nie popełnia żadnego przestępstwa.
Za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym zwolnienie wypłacane jest w wysokości 70%,chyba inaczej dla osób powyżej 50 lat,ale tutaj nie wnikam w szczegóły. Zainteresowani mogą sprawdzić.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Po 50-tce pierwsze 14 dni zakład pracy, dalej płaci ZUS-chyba.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Owszem,zapytam mojego lekarza rodzinnego,który wystawiał mi skierowanie do sanatorium,czy wystawi mi zwolnienie na 3 tygodnie w symbolice G,M,I z cyferkami,jak podaje załącznik nr 1 do rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn 05.01.2012. Nie spotkałem się z taką praktyką,poza skierowaniem na leczenie rehabilitacyjne w sanatoriach o statusie szpitala uzdrowiskowego (pobyt czysto szpitalny, na oddziale rehabilitacyjnym), co dodatkowo łączyło się także możliwością wypłaty ubezpieczenia za pobyt szpitalny.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice,tak na marginesie,kiedy i gdzie ostatnio zaliczone sanatorium? Z NFZ,ZUS-u czy PEFRON-u?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mój ostatni pobyt to oddział rehabilitacji ogólnoustrojowej w szpitalu uzdrowiskowym.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale w ramach ZUS czy NFZ? Czyli jako szpital to i zwolnienie,chyba,że już nie musisz ich mieć.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alien pobyt na takim oddziale jest tylko finansowany przez NFZ -jak każdy oddział szpitalny...
Zwolnienia mnie bezpośrednio nie dotyczą co nie znaczy że nie mogę w tym temacie jakiejś tam wiedzy posiadać. ;)
ODPOWIEDZ