Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
IwonkaG
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 paź 2017 08:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: IwonkaG »

W łódzkim: wczoraj zadzwoniłam, miła pani powiedziała, że przy pierwszym wyjeździe trzeba poczekać 3-4 miesiące od otrzymania potwierdzenia i można dzwonić o zwroty.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

W mazowieckiem radzili mi aby starać się o zwroty przed weryfikacją.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

violet58 pisze: 26 paź 2017 10:33 Przepisy są jednakowe, Rozporządzenie Ministra Zdrowia obowiązuje wszystkie oddziały NFZ tylko interpretacja tych przepisów bywa różna. Niestety my jako pacjenci w konfrontacji z tą biurokratyczną machiną czasami jesteśmy bez szans. Co nie znaczy, że nie należy walczyć o swoje prawa.
Pozdrawiam :kwiat:
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości i też o tym pisałem wcześniej. Dlatego oprócz tego by dzwonić z pytaniem o zwrot dopytać pani przy telefonie na jakiej podstawie prawnej opiera informacje,że zwroty tylko po weryfikacji,warto również zapytanie o zwrot wysłać w formie pisemnej,tam już powinni odpisać podpierając się o paragrafy,a jak nie to kolejne pisemko z zapytaniem o przepis ,który wprowadza zasadę zwrot po weryfikacji. Wtedy mamy niezbity dowód w formie pisemnej. Bo rozmowy telefonicznej można się wyprzeć...a kolejne kroki? Może pisemko do rzecznika Praw Pacjenta?
Ale tylko jako ,,sygnalista" ,bo to teraz na topie :D :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Czyli , kazdy Fundusz ;) na swój strój :? :roll:
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Zachodniopomorski NFZ ... pisałam zresztą już wielokrotnie ... po zwrot można dzwonić i pytać jak tylko minie 18 miesięcy od powrotu z sanatorium. To jedyny warunek. Pani zachęca aby dzownić dwa razy dziennie, około 9.00 i około 14.00 .
Pozdrawiam
Bogutka
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Pancernz »

No i jeszcze trzeba złożyć następny wniosek mniemam do tego czasu :) też po roku najwcześniej jak w Wielkopolsce (karencja)??
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Pancernz pisze: 27 paź 2017 15:07 No i jeszcze trzeba złożyć następny wniosek mniemam do tego czasu :) też po roku najwcześniej jak w Wielkopolsce (karencja)??
Nie,zwrot nadawany jest na Twój przydzielony numer skierowania,ważne by zgadzała się jednostka chorobowa Twoja i zwrotu.
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

święta racja o to mi chodziło ,że trzeba mieć te skierowanie z numerem a nie wniosek źle to napisałem ,dzięki :)
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Pancernz pisze: 27 paź 2017 15:07 No i jeszcze trzeba złożyć następny wniosek mniemam do tego czasu :) też po roku najwcześniej jak w Wielkopolsce (karencja)??
Kiedy można złożyć kolejny wniosek tez nie reguluja przepisy - zapytałam o to kiedyś nasz NFZ mailowo i taka dostałam odpowiedź. O kolejnym wniosku decyduje lekarz rodzinny lub inny, który go wypisuje. Ale to teoria oczywiście. W praktyce różnie bywa. Ja teraz złozyłam wniosek 5 miesięcy po powrocie i wniosek został przez lekarza balneologa zaakceptowany. Moje rodzeństwo złozyło po pól roku i ich balneolog odrzucil bo za wczesnie. Ot zycie.
Pozdrawiam
Bogutka
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wielkopolska na bank od kilku nawet lat i ba chyba oni nawet wprowadzili ta modę na roczną karencje po poprzednim pobycie ,potem nawet lekarze nie chcieli wypisywać kolejnych bo wnioski wracały odrzucone no czyli jak zwykle każdy NFZ interpretuje po swojemu to hehe akurat nic nowego :) teraz właśnie złożyłem kolejny było tydzień do roku może nie odrzucą :( bo chyba do miesiąca mają tam czas na to prawda ale to już zobaczymy co dalej
ODPOWIEDZ