Sopot, uzdrowisko Perła

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Sopot, uzdrowisko Perła

Post autor: violet58 »

Właśnie wróciłem z sopockiej PERŁY ;) i chętnie odpowiem na wszystkie intrygujące pytania.
Nie wiem jaką stronę oglądałaś ale "Perła" bardziej reklamuje się jako Hotel Sopot a ich strona
[link]. Ale proponuje spojrzeć na zdjęcia z dużym przymrużeniem oka. ;)
Jak się rozpakuję z zaaklimatyzuję napiszę coś więcej... :)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2013 13:36 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Jola-1960
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2013 10:38
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sopot, uzdrowisko Perła 04.10.2013-25.10.2013

Post autor: Jola-1960 »

Witam serdecznie i z góry dziękuję za informacje :) :kwiat: .
Nie przeszkadza mi "ziarnko grochu" pod materacem i za krewetkami też nie przepadam :) ...... bardziej interesuje mnie baza zabiegowa :). Liczyłam na ćwiczenia w basenie, ale wg tego co doczytałam ten ośrodek nie dysponuje basenem. Wydawało mi się że wszystkie ośrodki z rehabilitacją narządów ruchu takie mają ...... o słodka naiwności :cry: . Generalnie ważne dla mnie są warunki sanitarne .... niekoniecznie puchowe kołdry ale czystość i baza zabiegowa. Dopełnieniem zawsze jest sympatyczne towarzystwo, ale to już nie zależy od ośrodka..... ratunkiem może być biblioteka :) .
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Największą zaletą tego ośrodka jest... lokalizacja. Położone jest niemal na granicy Sopotu i Gdańska, z dala od tłumów oblegających plażę w okolicy molo. Spacer do sopockiego mola to coś około 5 kilometrów w obie strony, idąc plażą. Warunki lokalowe takie sobie, pokoje dwuosobowe przeznaczone z reguły dla małżeństw, a tych na tym turnusie było sporo. Pozostałe to typowe studia 2+2, jedynki zarezerwowane dla osób posiadających stosowne zaświadczenia lekarskie i dla gości hotelowych, ale tych lokali jest bardzo mało i okna wychodzą na północny zachód i zaplecze ośrodka.
Ja mieszkałem na trzecim piętrze, studio 2+2, dwa pokoiki z balkonem od strony południowo-wschodniej. Mini łazienka z kabiną prysznicową, WC, umywalką moim zdaniem wystarczający standard. W przedpokoju dość duże dwie podwójne szafy wystarczająco obszerne aby pomieścić garderobę. Tapczaniki wygodne, z materacami z IKEI, pościel nie pierwszej młodości, ale w końcu to nie Sheraton. Jeśli ktoś lubi czuć, że ma pod głową poduszkę to proponuje zabrać ją ze sobą, zawsze też można zrolować koc ;)
Przy każdym łóżku szafka nocna. W pierwszym z pokoi nieduży TV /opłata za pilota 20 złotych za cały turnus - jak na nasze warunki niewielka/. Tam też mały stolik i dwa krzesła.
Z zastawy stołowej na wyposażeniu tylko cztery kubeczki, resztę z czasem można uzupełnić ze stołówki ;) Czajniki na korytarzu - jeden na piętro ale istnieje możliwość wypożyczenia czajnika w recepcji - 15 złotych za pobyt. Tam również do wypożyczenia żelazko, koce na plaże lub leżak /5 zł za dobę/ W holu obok recepcji ogromny telewizor za free. Posiłki niezbyt urozmaicone i obfite, ale dosyć smaczne - w stołówce na pierwszym piętrze w dwóch turach. Na pierwszym piętrze kawiarnia PEREŁKA - tam wieczorki taneczne od 19 - 22 codziennie za wyjątkiem poniedziałków. Wstęp 5 złotych, w weekendy chyba drożej - w czwartki Dzień Kobiet - panie wchodzą gratis.
No i teraz to co Cię najbardziej interesuje - baza zabiegowa, niestety niezbyt duża - zlokalizowana w większości na parterze.
Z zabiegów wodnych to tylko chyba kąpiel kwasowo węglowa - dwie wanny w końcu korytarza. Ponadto sala gimnastyczna, gabinety elektro- i światłoterapii / Interdyn, Teens, Bioptron itd/, borowina, laser, masaże. Bardzo mili,pomocni młodzi fizjoterapeuci będący niewątpliwą zaletą tego ośrodka.
Rzeczywiście PERŁA nie dysponuje basenem, ale istnieje możliwość odpłatnego / karnet 10 wejść za 100 złotych/ korzystania z basenu w hotelu MARINA ca 500 metrów od ośrodka
/jeden przystanek autobusowy/
Musisz jeszcze wiedzieć, że okolice PERŁY to pustynia handlowa, jeden maleńki sklepik w bloku obok sanatorium to wszystko - do pozostałych to już spory spacerek.
Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania - pytaj śmiało. :D
Pozdrawiam
Jola-1960
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki wielkie :) :kwiat: .
Nie spodziewałam się tak obszernych informacji, więc tym bardziej dziękuję. No cóż ........ żałuję bardzo że te zabiegi tak ograniczone ale plaża i szum fal na pewno mi to zrekompensują. Nie zrozumiałam tylko jak to jest z tymi pokojami. Napisałaś że tv jest w pierwszym pokoju. Czyżby pokoje były przechodnie :?: Mam nadzieję że nie jestem zbyt namolna z tymi pytaniami :oops:
Jola-1960
Kuracjusz
Kuracjusz

:oops: ...korekta .... "napisałEś"..... :) ... Chyba podświadomie violet bardziej kojarzy mi się z kobietą ... :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Pozory czasem są mylące :D
Rzeczywiście jeden z pokoi w studio, w którym byłem, był przechodni. Oprócz dwóch łóżek, szafek nocnych, dwóch krzeseł, stołu była mini komoda, a na niej telewizor.
Z tego pokoju wychodziło się na balkon i wchodziło do drugiego mniejszego pokoju, też dwuosobowego.
Wiem, są tam również studia z dwoma oddzielnymi pokojami. Chyba na każdym piętrze inny układ pokoi.
Pokoje sprzątane codziennie, za wyjątkiem niedziel. Do dyspozycji jeden ręcznik - wymiana w połowie turnusu. Wymiana pościeli na żądanie.
Pokojowe miłe i uczynne, ale w myśl zasady jak Bóg Kubie tak Kuba Bogu ;)
Szkoda, że taki późny termin ale zamiast słonecznej witaminy D nałykasz się jodu.
Najkrótsze dojście na plażę przez teren Sanatorium MSWiA Helios położonego po drugiej stronie ulicy, czynne w godzinach 8.00 - 22.00
Można również pójść obok hotelu MERA SPA w lewo albo obchodząc budynek ERGO HESTII w prawo.
Jola-1960
Kuracjusz
Kuracjusz

Re: Sopot, uzdrowisko Perła

Na podstawie takiego opisu mogę zrobić nawet mapę topograficzną :) ..... dzięki wielkie :kwiat: . Nie martwię się o wit. D bo pogoda na takich wyjazdach mnie lubi :) . W 2003r ZUS wysłał mnie w listopadzie na "przymusową" rehabilitację a w czasie pobytu opalałyśmy się na tarasie i cały turnus mogłam chodzić w cienkim dresie i trampkach :). Podobnie było po szpitalu ..... kwiecień i kolejny pobyt ..... październik. Córki mówią że jak będą planowały urlop, to w tym samym czasie co ja ..... pogoda murowana :) . Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje i duuuuuuuuuuużo zdrówka życzę :) .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No to już jakby na zakończenie jeszcze kilka słów o logistyce ;)
Vis-a-vis sanatorium przystanek autobusowy linii 143, kursującej od dworca PKP Gdańsk Oliwa do Sanatorium Leśnik w Sopocie. Rozkład jazdy znajdziesz tutaj http://www.ztm.gda.pl/rozklady/start-14 ... 219-1.html
Przystanek Bitwy pod Płowcami
Bilet 1-godzinny 3,60
Bilet jednoprzejazdowy 3,00
Do podróży po Trójmieście polecam SKM - najbliższa stacja to Sopot Wyścigi, szybko-tanio i wygodnie.
A jeśli masz rzeczywiście taki wpływ na pogodę jak piszesz, to polecam rower - fantastyczna infrastruktura ścieżek rowerowych w całym Trójmieście.
Rewelacja
Pozdrawiam
Jola-1960
Kuracjusz
Kuracjusz

No to jestem przygotowana jak nigdy :D . Co do dojazdu nie wiem co lepsze ...... wysiąść z pociągu w Sopocie i podjechać taryfą (wg mapy do ośrodka 2km) czy w Gdańsku Oliwie i autobusem do Perełki. Zaraz spojrzę na rozkład autobusowy :D . Co do wycieczek rowerowych ... wiem że trasy są rewelacyjne, ale ja po "zamontowaniu" endoprotezy mam jakąś wew. blokadę przed wycieczkami na rowerze..... upadek mógł by być w skutkach tragiczny. Mam jednak wprawę w poruszaniu się na dalszych trasach na własnych nogach, więc dam radę :D .
Dobrego dnia życzę ...... :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dworzec w Sopocie jest w remoncie, ale chyba to lepszy pomysł. Teraz było czynne tylko jedno zejście do miasta. Schodząc z peronu skręcasz w lewo, w stronę ul. Kościuszki, potem znów w lewo, tu postój taksówek, a za 50 metrów przystanek autobusu 143. O cenach biletów już pisałem, taryfa coś około 20 złotych, ze słyszenia :)
Okolica sprzyja spacerom, nie tylko nadmorskim. W stronę Gdańska spore tereny leśne, niedaleko Park Jelitkowski, Park Ronalda Reagana - można podjechać 143 w pobliże Parku Oliwskiego. Jesień, oby złota, również może być piękna.
W Trójmieście jest tyle atrakcji, że trudno się nudzić - ponadto spora oferta wycieczek: Hel, Szwajcaria Kaszubska, Gdańsk, Gdynia, rejs po Zatoce.
Ryby - najlepsze w barze "Przystań" około 1 km w stronę molo, obok mini port rybacki z możliwością zakupu świeżej i wędzonej ryby. Polecam " zupę rybaka" - 14 złotych ale naprawdę warto... Ogólnie Sopot drogi, ale w końcu kurort :D, może po sezonie będzie taniej.... czego życzę :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ