sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
jendrzej45
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2012 18:51

sanatorium

Post autor: jendrzej45 »

Dzień dobry chciałem się spytać może będzie ktoś wiedział bo byłem w tym roku w sanatorium w kwietniu i czerwcu byłem w szpitalu 8dni na asme oskrzelową mam umiarkowaną asme czy moge się starać o sanatorium poszpitalne i czy może mi wystawić takie skierowanie lekarz rodzinny na podstawie mojego wypisu ze szpitala
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: sanatorium

Post autor: darek »

Dla - jendrzej45

W związku z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz. U. z dnia 8 lipca 20111 r. Nr 142, poz. 835) Łódzki Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, że zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego wynosi „nie częściej niż raz na 18 miesięcy”, co oznacza, że osoba dorosła zachowuje prawo do świadczeń lecznictwa uzdrowiskowego w warunkach stacjonarnych nie częściej niż raz na 18 miesięcy.

Tym samym informujemy, że system informatyczny został dostosowany do przepisów ww. rozporządzenia i Oddział Wojewódzki NFZ nie ma możliwości wyznaczenia daty rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego wcześniej niż 18 miesięcy po zakończeniu poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.

Powyższa zasada nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym (dla dorosłych i dla dzieci) i leczenia w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym. Jeśli lekarz uzna, że leczenie w szpitalu jest konieczne, wystawi wniosek."

Tutaj posrednio znajdziesz odpowiedź na swe pytanie , jednakże w swym poście podałeś dwie daty kwiecien i czerwiec ,ze byleś w ..sanatorium ?
A moze kwiecien to sanatorium a czerwiec -szpital ?
wg obiegowej opini lekarzy i lekarza Balenologa we wlasciwym odziale NFZ nieKAŻDY pobyt w Szpitalu czy też Klinice KWALIFIKUJE się do otrzymania leczenia poszpitalnego jako ..sanatorium .
Jezeli by tak było wtedy WSZYSCY staraliby się o takie ...skierowanie uwarunkowane jest to poniekąd celowością pobytu.
Czy na polski ludkowie troszkę bardziej poszkodowani przez los mają Szansę na ..częstsze wyjazdy choć nie musi to byc .Regula !
jendrzej45
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2012 18:51

Re: sanatorium

Post autor: jendrzej45 »

tak tylko ze ja juz choruje od 14lat i teraz okazało sie ze o to pylica bo pracowałem w kopalni pod ziemia 11lat
ODPOWIEDZ