Ustroń Daniel od 8.01.2018

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Ustroń Daniel od 8.01.2018

Post autor: sztani »

Witaj Fil skoro piszesz to masz internet wejdź na Google wpisz Ustroń i masz wszystko . też jadę do Ustronia ale w kwietniu i tak sobie radzę szukam w necie ciekawych miejsc na wycieczki i innych atrakcji w tym rejonie..Jest jeszcze wyszukiwarka forumowa (prawy górny róg) wpisz nazwę i miejscowość
Link ; https://www.forum.nasze-sanatorium.pl/search.php?keywords=Daniel+Ustro%C5%84

Wejdź w e-podróżnik.pl tam masz wszystkie połączenia do Ustronia.
MilenaR
Na forum od: 28 gru 2017 14:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: MilenaR »

fil pisze: 31 gru 2017 17:38 Witaj Milenko,
ja jestem dokładnie w tej samej sytuacji. Też nie wiem jak dojechać. Czy z dworca kolejowego jest daleko do "Daniela"?
Mi udało się dowiedzieć, że jest bezpośredni autobus z parkingu przed PKiN i bilety w przedsprzedaży. Cen niestety nie znam.
Proszę, jeśli dowiesz się czegokolwiek o podróży (godzina, jaki to pociąg/autobus i później taksówka (na 2 osoby wyjdzie taniej ;)
i w ogóle o tym naszym "turnusie" to napisz.
Będę pierwszy raz w sanatorium i praktycznie nic o tym nie wiem.
Z góry dzięki,
pozdrawiam :)
Hej,
Nie znalazłam bezpośredniego połączenia i nastawiałam się na pociąg - koło 12 miał być na miejscu (przesiadka w jakiejś małej miejscowości). Ze stacji, zgodnie z google maps najkrótszą samochodową drogą jest 1,8 km. Znalazłam taksówkę za 2,5 zł za km + 7 zł opłaty początkowej. Jakbyśmy jechali razem możemy ją brać oczywiście na spółkę. Chciałabym być jak najwcześniej, ale nie dzień wcześniej. Także, jeśli autobus jest bezpośredni i byłby przed południem, to reflektuję. Jutro zadzwonię ponownie do tego ośrodka i dowiem się, czy zwracają kasę za bilet intercity, bo połączenie które znalazłam właśnie takie jest.
Mi też proponowali Wysową, ale nie chciałabym spędzić prawie miesiąca w tak małej mieścinie (byłam kiedyś z dzieckiem w Rymanowie....). A jako że Ustroń piękny jest i zdecydowanie większy.... Zobaczymy, czy to będzie dobry wybór.
Proszę o info, jakiego przewoźnika znalazłeś połączenie. Turnus nam się zaczyna tydzień przed feriami warszawskimi, to może bilety jeszcze dostaniemy.
W razie czego możemy jechać pociągiem o 6 rano (za ten na pewno zwrócą), tylko na przesiadkę jest 10 min i ryzyko, że jeśli pierwszy gdziekolwiek złapie opóźnienie.... Będziemy w czarnej.
Zobaczymy jutro. Może w międzyczasie podasz przewoźnika autobusowego;
Pozdrawiam. Szczęśliwego Nowego Roku!
fil
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2017 08:22

Post autor: fil »

Witaj ponownie :),
właśnie poszukałem chwilkę tego bezpośredniego autobusu i ... nic. Zniknął, nie ma go.Trochę dziwne prawda? Jestem na 99% przekonany, że był i nawet był na miejscu dosyć szybko. Nie zapamiętałem niestety nazwy firmy przewozowej (coś mi świtało, że to PolskiBus lub Drabaz) metodą "na czuja" oraz sztucznie przestawiając dzisiejszą datę na 26 grudnia właśnie skończonego roku (wtedy szukałem interesujących połączeń) okazało się że rzeczywiście był taki autobusik, ale ze względu na zmiany w planie kursowania od Nowego Roku praktycznie wszystkich przewoźników już teraz- czyli w tym roku- go nie ma. Szukałem też zeszłorocznych rozkładów, ale znowu :( bezskutecznie: na stronach firm tylko te aktualne (co samo w sobie jest absolutnie logiczne :lol: ) i brak archiwalnych.
Temat zamknięty. Szkoda.
Wracając do sedna sprawy - kolejna osoba radzi żeby przyjechać tam dzień lub minimum kilka godzin wcześniej - stosunkowo łatwo wtedy o najlepsze pokoje do wyboru (duża szansa na 1 osobowy z balkonem i widokiem na góry, a nie na sąsiadujące domy i garaże, a co najgorsze kominy tych lokali bardzo obficie wypuszczają w powietrze coś czarnego i śmierdzącego, czego nie można nazwać "normalnym" dymem z pieca (widziałem zdjęcia(na forum o noclegach w Ustroniu) z balkonu któregoś z pokoi). Zapachu nie widać, ale naprawdę widok wybitnie okropny.
Co myślisz o wyjeździe trochę wcześniej?? Ja sam już nie wiem :oops:
Daj znać proszę które pociągi bierzesz pod uwagę. Kilka ich jest, więc coś się znajdzie. A co do pociągowych przesiadek na które masz kilka czy kilkanaście minut - to naprawdę loteria- w szczególności gdy dworzec jest większy i nie wiesz dokładnie gdzie musisz pędzić. Spóźnienia kilkunasto minutowe to częsta sprawa. Takie planowanie znam ze swoich przejazdów - pozostaje czekać na następny odpowiedni - czas mija i zamiast planowanego zysku na czasie wychodzi wręcz przeciwnie.
Chociaż może ktoś inny nigdy nie miewał takich sytuacji - może to ja jestem po prostu pechowy :cry: :cry: :cry: ?

Jednak Tobie życzę w Nowym Roku samego szczęścia, uśmiechu, zdrówka, spełnienia marzeń, a pech niech trzyma się od Ciebie bardzo daleko!!!

P.S. Internety "mówią", że za Intercity zwracają bez problemu - istotne jest, żeby była to druga klasa. "Internety" czasem gadają bzdury, więc nie zaszkodzi sprawdzić ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zwracają za pociąg osobowy druga 2 kasa (Regio) najtańszy środek komunikacji. Można mieć bilety ale i tak Inter City nie zwrócą .jeśli nie ma biletów ( ktoś samochodem)przeliczają ilość kilometrów w obie strony i płacą wg. tabelki PKP Regio.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Fil, dobrze Wam ktoś radzi, aby być wcześnie rano już na miejscu w Ustroniu.
To daje większe możliwości "wyboru" pokoju, zabiegów, czasem pory posiłków.
Macie dobre, tyle, że nocne, połączenie z Warszawy Zach. 7 stycznia 23;12 (PKP)
z przesiadką w Częstochowie.(PKS) Na przesiadkę macie godzinę czasu, a więc luz.
Będziecie w Ustroniu 8 stycznia na 6 rano, a więc pora przyjazdu b. dobra.
fil pisze: A wiesz może cokolwiek o tym sanatorium: jego standardzie, co jest w pokojach lub kiedy lepiej przyjechać tzn. czy dzień wcześniej?
A jak samo miasto? ciekawe? Chciałbym również pojechać na Słowację na zakupy. Jest to tam możliwe (busy, pociągi czy tylko własne 4 koła???
Na te wszystkie Twoje pytania odpowiem, że nie wiem. Nigdy nie byłem w Ustroniu.
Będę tam dopiero w lutym br. Za granicę to chyba bliżej masz do Czech, ale czy to
w tej chwili się opłaca? Ceny bardzo podobne jak u nas lub wyższe. Chyba, że chcesz
kupić coś co u nas nie ma. Byłem kiedyś w Wysowej i dlatego napisałem, że dobrze
zrobiłeś z tą zamianą. Wszystko, albo prawie wszystko, jest lepsze od Wysowej.
Takie jest moje zdanie, z którym fani Wysowej (a jest ich trochę na forum) się nie zgodzą.
Ale każdy może mieć swoje zdanie w tym temacie.
MilenaR
Na forum od: 28 gru 2017 14:28
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: MilenaR »

Hej,
dzwoniłam, powiedzieli, że zwrócą za bilety, byleby je zachować.
Przekonaliście mnie, by być jak najwcześniej. Stąd wybieram rozwiązanie PKP + SuperPKS: 22:54 ze Wschodniej - 1:37 w Częstochowie i tu przesiadka w autobus o 2:45, na miejscu o 6:05. Przystanek Ustroń Centrum jest nieznacznie dalej niż stacja kolejowa, ale chyba i tak na taksówkę trzeba się nastawić.
Jedzie ktoś tym połączeniem?
fil
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2017 08:22

Post autor: fil »

Hej,
Milenko napisałem Ci PW o tym pociągu o 6.20 z Centralnego do stacji Ustroń zdrój 11.35 lub Ustroń Polana o 11.41. Pociag ma oznaczenie IC1451. Co myślisz?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Fil a sprawdziłeś że on na 100% jest?
Chyba tylko do Bielska jedzie i trzeba przesiadać się w Pszczynie. Albo z przesiadką w Tychach wyjazd z Warszawy 5.35
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

dzwoniłam, powiedzieli, że zwrócą za bilety, byleby je zachować.

zwrócą ale jak za pociąg PKP Regio i ani grosza więcej . takie są przepisy ZUS niestety. i im dalej jedziesz tym mniej zwracają :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Jestem w chwili obecnej w Ustroniu-Równicy czyli w pobliżu Daniela. Jeżeli macie połączenie do Częstochowy lub Katowic to w tych dwóch miastach to proponuje przesiadkę na autobus Super PKS Bytów , który jedzie z Ustki do Wisły i w Ustroniu Centrum jest o godz. 6.05. Tam przy tym przystanku jest postój TAXI, które zawiezie was do Daniela za 7,50 od osoby .We dwie zapłacicie 15 zł. Jeżeli jesteście zainteresowane to mogę podać numer do tego dziadka z TAXI. Autobus o którym piszę będzie miał na pokładzie z 10 osób. Jak ja jechałem, to było nas pięcioro. Wejdżcie na E-podróżnik i wyszukajcie kurs tym autobusem z Ustki do Wisły i po wyświetleniu trasy zobaczycie o które godzinie będzie odjeżdżał z wybranych przez was dworców. Wykupcie sobie bilety przez internet lub u kierowcy, ale muszą być papierowe, bo są problemy póżniej ze zwrotem przez ZUS. W razie pytań proszę o zadanie ich w temacie "Oceń sanatorium" Ustroń-Równica. Pozdrawiam z Ustroń-Równica.
ODPOWIEDZ