Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Po raz kolejny napiszę coś co pisałam już kilkakrotnie. Nie ma czegoś takiego jak leczenie poszpitalne. O formie leczenia decyduje jednostka chorobowa ze skierowania. Neurolog jeżeli masz taką jednostkę mogła wypisać wniosek zaznaczając w skierowaniu rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym. Balneolog po analizie dokumentów może to zmienić,ale nie wiem czy będzie taki wyrywny.
Faktem jest,że skierowania ze szpitala są realizowane w pierwszej kolejności. Nie wszystkie szpitale chcą wypisywać wnioski,niestety
Do Dotki
Wg dyrektywy NFZ wypisywanie wniosków zostało zcedowane na lekarzy Pierwszego kontaktu.
Oni to posiadając cała dokumentację medyczna min -kiedy ostatnio korzysało się z formy leczenia -bo jest ich kilka wypisuja.
Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe/rehabilitację-uzdrowiskową
Lekarz pierwszego kontaktu w pkt IV zaznacza ;
Gdzie
Rodzaj świadczenia
i na podstawie Oceny Celowości skierowania na leczenie orzeka lekarz Specjalista Rehabilitacji Medycznej-Balenolog
Witam. Mam taki problem. Wybieram się do szpitala na diagnostykę cukrzycy i pewnie dostanę skierowanie po szpitalne do sanatorium. Ale w grudniu składałam wniosek do sanatorium/ reumatologia/. Czy pojadę dwa razy, czy tez jeden raz?
Felice, to nie ma znaczenia, że tamto jest reumatologiczne, a to poszpitalne reumatologiczne? Pewnie się oburzysz, ale chciałabym dwa wykorzystać. Nie ma jakieś na to sposobu?
Nie ma żadnego sposobu. System komputerowy nie zarejestruje drugiego wniosku. W NFZ może być tylko jeden aktywny i schorzenia w tym przypadku nie odgrywają roli.
Ciekawe jeszcze jakie skierowanie wydadzą w szpitalu. Jeżeli do szpitala uzdrowiskowego to przynajmniej płacić nie będziesz.
Jak wyślesz nowe to i tak balneolog musi zweryfikować obydwa i wybierze to w jego pojęciu lepsze dla ciebie.
Felice, Twoja wiedza jest bezcenna. Zapytam tak na przyszłość, czy jak złożę znowu wniosek o sanatorium po powrocie z tego poszpitalnego, to będę mogła starać się o wczesniejsze ze zwrotów, czy też trzeba czekać 18miesięcy?