Wieniec Zdrój Jutrzenka 27,01,18

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
IlonkaW
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 29 gru 2017 11:11

Re: Wieniec Zdrój Jutrzenka 27,01,18

Post autor: IlonkaW »

I jak wypoczynek Pozytywka ?
Pozytywka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 sty 2018 17:45
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: Pozytywka »

Ja jestem zadowolona:)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Wiem, że nie narzekacie na nudę, bo nie macie na to czasu, a przed wyjazdem była taka panika. Ewa i Zosia z koleżankami bawcie się dobrze, ale grzecznie w tej Jutrzence. Pozdrawiam. ;) ;)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Zbigniewie , mylisz się . Z prewencji rentowej mogą korzystać 70 , 80 latkowie, pod warunkiem że pracują i odprowadzane są pełne składki ZUS. Jedz latem nad morze to zobaczysz na turnusach z ZUS takich kuracjuszy.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

wiesniaczkaela pisze: 01 lut 2018 21:35 Zbigniewie , mylisz się . Z prewencji rentowej mogą korzystać 70 , 80 latkowie, pod warunkiem że pracują i odprowadzane są pełne składki ZUS. Jedz latem nad morze to zobaczysz na turnusach z ZUS takich kuracjuszy.
i to JEST Totalna DYSKRYMINACJA - Złozyłem Nawet zapytanie do obecnej Pani Prezes
Ja pomimo ,że posiadam wiek niższy płacacy NADAL Składki do ZUS nie mogę skorzystać z PREWENCJI
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darku a dla czego nie możesz . Sorki , jeden powód znam . Renta wydana na stałe , czyli nie rokuje powrotu do zdrowia . To jest granda tak sformułowane przepisy. Pisaliśmy o tym wielokrotnie . Niech zmienią na Rehabilitacja dla zatrudnionych ozusowanych , co będzie odzwierciedleniem realiów. Samo określenie PREWENCJA czyli na łopatologie aby nie pobierać renty. Tutaj mamy do czynienia z 80 latkiem zagrożonym rentą :lol: :lol: czy :cry: :cry: :cry: Zaraz nas pogonią i słusznie . Udanej rehabilitacji w bardzo fajnej Jutrzence.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Wieśniaczkaela nie wiedziałem czymś takim. Myślałem, że tylko do wieku emerytalnego, ale to dobrze, bo może skorzystam jeszcze kilka razy z prewencji rentowej. Z ZUS byłem pierwszy raz, ale osób w takim wieku, jak piszesz nie spotkałem. Dziękuję za informację.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

wiesniaczkaela pisze: 01 lut 2018 21:35 Zbigniewie , mylisz się . Z prewencji rentowej mogą korzystać 70 , 80 latkowie, pod warunkiem że pracują i odprowadzane są pełne składki ZUS. Jedz latem nad morze to zobaczysz na turnusach z ZUS takich kuracjuszy.
Troszkę nie w tym temacie co trzeba ale:
Elu ja uważam, że ludzie w tym wieku powinni korzystać z uroków życia na emeryturce czy na rencie a nie zajmować miejsce pracy młodym bo takie sytuacje że rodzic pracuje a dzieci siedzą na bezrobociu wcale nie są rzadkością. Niech dzieci idą do pracy i wspomagają małe emeryturki rodziców a nie na odwrót. W przeciwnym razie nie dziwmy się rządzącym, że podnoszą nam wiek emerytalny. Raczej należy robić wszystko aby podnieść zarobki co spowoduje automatycznie wzrost emerytur.

Jeszcze słowo do Zbigniewa. Zgodnie z prawem jeśli człowiek wchodzi w wiek emerytalny a wcześniej pobierał emeryturkę to on decyduje co chce pobierać rentę czy emeryturę a druga sprawa to praca i stąd biorą się wiekowi zusowcy na kuracji. Inne przypadki nie są mi znane choć nie wykluczam, że takowe też są.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Janku zgadzam się z Tobą ale i właśnie to ale..... czy akurat w ramach prewencji rentowej , która ma na celu zapobiegać chorobom i aby ludzie w wieku tzw. produkcyjnym mogli wypracować sobie emeryturkę z której było by ich stać aby w pełni korzystać z życia . Co zaś tyczy się wyboru renta czy emerytura , to było a nie jest . Po cichutku zmieniono przepis, o czym ludzie dowiadują przypadkiem . Obecnie będąc na rencie i uzyskując prawo do emerytury nie można nadal pobierać renty , mimo że nie kiedy jest ona wyższa od emerytury :shock: Jeżeli pracodawca zatrudni emeryta musi odprowadzać składki emerytalno rentowe , z których nikt nie skorzysta. Dla rencistów przywilej emerytalny stał się nakazem . Dobra zmiana.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Nie do końca jest tak, że nikt nie korzysta ze składek. Dopóki gość żyje to on będzie korzystał a później wszystko przechodzi na ZUS. Troszkę inaczej jest w KRUS gdzie składki po mężu przejmuje żona czy na odwrót przynajmniej w części. Tak mówi znajoma która jest w trakcie załatwiania sprawy po wizycie z przed 2 tygodni w ZUS przerzucają podobno składki po mężu na jej konto w ZUS.
Jeśli chodzi o wybór renta emeryturka to nie dostajesz renty tylko emeryturę ale podwyższoną do wysokości renty chyba
ODPOWIEDZ