Ciechocinek sanato "Promień" - proszę o opinię
-
forumowicz
Re: Ciechocinek sanato "Promień" - proszę o opinię
-
forumowicz
Niedawno spędziłem trzy wspaniałe tygodnie w sanatorium "Promień". Turnus od 3 do 24 czerwca br. Sam obiekt jest niewielki, odremontowany, pokoje 1,2,3-osobowe, 140 kuracjuszy na jednej zmianie w stołówce. Sanatorium jest pięknie usytuowane na skraju Ciechocinka, w sąsiedztwie sosnowego lasu, wspaniałego miejsca na spacery. Do centrum trzeba było pokonać spory kawałek drogi, ale to nie stanowiło problemu. Personel bardzo miły i uczynny, sprzątanie 3 razy w tygodniu. Baza zabiegowa dość skromna. tzw. standard, ale można było we własnym zakresie skorzystać z pobliskiego basenu solankowego oraz basenu z atrakcjami wodnymi w 22 Szpitalu Wojskowym, do którego chodziliśmy na skróty przez las. Jak w każdym sanatorium regulamin porządkowy nakazywał powrót do g. 22, ale często zdarzało się mnie i moim znajomym wracać później (piękna muzyka i sympatyczne towarzystwo nie pozwalały na wcześniejsze powroty) można było zawsze liczyć na uprzejmość pań z recepcji. Troszkę gorzej było z wyżywieniem, przy diecie lekkostrawnej było mało urozmaicone. Osobowością tego sanatorium jest Pan Mateusz - mgr rehabilitacji, bardzo pomocny wiedzą jak i osobistym zaangażowaniem się w problemy zdrowotne kuracjusza. Osobiście polecam to sanatorium, może kiedyś jeszcze wrócę tam ...
-
forumowicz
Zamknij oczy i pomyśl o mnie,
ciepło miło...
Gdzieś, kiedyś spotkamy się ...
W krainie słońca, w pięknej dolinie...
Gdzieś, gdzie tylko Ty i ja,
będziemy trwać w przyjaźni
Nad głowami lśnić będą
Gwiazdy na niebie, marzenia
I najpiękniejsze sny
że tylko my
że ja i Ty
nasze przyjazne
spojrzenia
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Może dorzucisz do swojej opinii coś w temacie parkingu i dostępu do internetu
Pozdrawiam
-
forumowicz
Dziękuję "selene" za cenne uwagi dot. mojej opinii w temacie sanat. "Promień" w Ciech-u. Ustosunkuję się do nich w kolejnym poście.
Jak zapewne większość z Was zauważyła - jestem nowym użytkownikiem/uczestnikiem tegoż forum. Nie jest to pierwsze forum w którym zabieram głos, ale w detalach każde się różni - zatem wybaczcie proszę pewne błędy i niedoskonałości w kontaktach z Wami.
Będąc w Ciech-u miałem przyjemność osobiście poznać niektóre osoby z forum: Anka, Selene, Max, andrzej1955, palulo, Jaro 66, Teska, eluunia, bodana2. Przepraszam, jeżeli kogoś pominąłem. Dziękuję, że jako "osobę towarzyszącą" ciepło mnie przyjęliście. Dziękuję za wspólne wieczory, pogaduchy no i oczywiście tańce.
Sczególne podziękowania dla "selene". Pogodna, życzliwa, pełna "inwencji twórczej", otwarta na problemy innych. Ot... taka "i do tańca i do różańca".
Na szczególne wyróżnienie i szacunek zasługuje kolejna osoba. Postać, która otworzyła przeda mnią Świat N-S i nie tylko. To dzięki Niej jestem tutaj - jestem z Wami. Pozwolicie, że nie będę dalej rozwijał tematu. Wspmnienia są jak lawa - gorące.
Przyjąłem nick "Pink". Tak... nie mylicie się... To bohater psychodelicznego filmu "The Wall" z muzyką Pink Floyd. Utożsamiam się z "Pinkiem", tak bardzo rozdartym wspomnieniami.
Podobnie jak "Admin" lubię muzę tej kapeli. Mnie jednak bardziej do gustu i słuchania przypada nie "Wish You Were Here" lecz "Shine on You Crazy Diamond"
Zresztą, nie ma co dyskutować o gustach. Cała twórczość Pink Floyd zapisała się wielkimi zgłoskami w historii muzyki.
Tyle może tyle na początek. O parkingu i necie w sanat. napiszę oddzielnie.
Dziękuję Wszyskim którzy dotrwali do końca wątku.
Pozdrawiam
Pink
-
forumowicz
-
forumowicz
Parking na terenie sanatorium dla wszystkich - bezpłatnie. Internet Wi-Fi dostępny. Jest także komputer ze stały, łączem internetowym, ale oprogramowanie komputera dawno nie aktualizowane i długo się czekało na połączenie z wyszukiwarką.
Administracja powinna dołożyć starań, aby lepiej zagospodarować teren przeznaczony na imprezy plenerowe np. ogniska. Mankamentem był brak leżaków do opalania. Na sąsiednich posesjach dwa baraki, zamieszkałe przez obywateli Ciechocinka gorszej kategorii, palący w swoich kuchniach plastikami i starymi gumakami. Smrodek ten przedostawał się do naszych pokoi, a recepcja nie potrafiła podjąć działań poza zgłoszeniem sprawy Inspekcji Ochrony Środowiska. Niestety, organ działał opieszale więc niektórzy kuracjusze odmówili wręcz płacenia opłaty klimatycznej/uzdrowiskowej i interweniowałi w Urzędzie Miasta - skutecznie zresztą.
Z sanatorium jest tylko 1700 m do Wisły, piękne miejsce na długie spacery z kijkami lub przejazdy rykszami, których w Ciechu jest mnóstwo. Zakwaterowanie z dala od centrum uzdrowiska miało też wiec swoje plusy. Długie powroty z tańców pozwalały nasycić się zapachem pięknej alei lipowej. ...
Generalnie, sanatorium "Promień" można polecić osobom, które nie puszą się swoim nowobogackim statusem i nie mają zbyt wygórowanych oczekiwań estetycznych. Do zobaczenia w Ciechocinku, za rok
-
forumowicz
-
monter
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2012 09:21
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 3