DŁUGOPOLE ZDRÓJ - OBIEKT MIESZKO
-
Petrosj
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 14 gru 2017 07:50
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
DŁUGOPOLE ZDRÓJ - OBIEKT MIESZKO
Sa w zasadzie cztery takie "rozrywkowe miejsca", które jednak w sezonie zimowym nie tętnia zyciem i sa zamykane po 22-giej. Regulamin kuracjusza zreszta przewiduje zamkniecie wrót o godz. 22:00 i jest on zwykle przestrzegany. To kawiarnia ZDROJOWA - potańcówki w weekendy, TEATRALNA na górce - potańcówki różnie (nie wiem jak, bo nie chodziłem - nudzi mnie taka muzyka z lat do 60 tych XX w, disco brak, jest jeszcze kawiiarnia w hotelu DWÓR ELIZY, pływalnia czynna od godz. 16:00 z sauną, po drugiej stronie Nysy Kłodzkiej w dawnym protestanckim kosciele jest taka klubokawiarnia HORUS, czyynna do 22-giej, gdzie nareszcie jest klimat i mizna tam siedziec do wieczora. Mankament jest jednak jeden - nie mozna tam zaplacic kartą płatnicza, a do najbliszego bankomatu jest okolo 600 metrów na piechotę.
Tak w ogóle to w Długopolu Zdrój jest tylko jeden bankomat Banku Spółdzielczego SGB w Strzelinie, który za wypłate srodków pobiera prowizje jak za wypłate gotówkowa. Płatności kartami są mozliwe w Centrum Obsługi Kuracjusza w Domu Zdrojowym, w sklepie spozywczym na wysokosci Zakladu Dabrówka oraz w sklepie sieci ABC przy ulicy Kosciuszki, niedalego obiektu Mieszko. Z tą różnica, ze w przeciwienstwie do innych sklepów sieci ABC, nie funkcjonuje tu opcja wypłaty gotówki z terminala przy płatności karta. Pozostaje ten jeden bankomat w Ondraszku.
Tak w ogóle to mozna mieć skierowanie do Szpitala Uzdrowiskowego Mieszko, do Dąbrówki czy innego, a tam gdzie mam skierowanie to z reguły tylko sa serwowane noclegi - taka jest specyfika tego miejsca. Częśc zabiegów np. gimnastyka jest w Mieszku, kąpiele suche w dwutlenku wegla CO2 są w Fortunie, elektrostymulacje w Dabrówce, zaś kąpiele solankowe i mineralne w zakładzie Karol, a gimnastyka basenowa serowana jest w hotelu DWÓR ELIZY Kuracje pitne zdrojowe tylko w Centrum Obsługi Kuracjusza, w Karolu oraz na owietrzu przy Fortunie jest kran pod warunkiem ze nie ma mrozu. Woda jest pyszna, choc jak sie przekonalem zwlaszcza podczas wypadow w okolice - bardzo filtrujaca orgganizm i moczopedna - może przysporzyć wielu trudności.
Co robić poza zabiegami ?
Wygrani sa Ci kuracjusze którzy lubia spedzac czas aktywnie. Ci ktorzy przyjechali tu autem, maja nieograniczone mozliwosci zwiadzania Kotliny Kłodzkiej oraz Północnych Moraw. Osoby zależne od transportu zbiorowego muszą liczyć na organizowane wycieczki przez Biuro Turystyczne z Lądka Zdroju oraz przez pewnego przewodnika-pasjonata tych okolic, ktory rownież w ramach swojej działalności organizuje ktrótkie półdniowe wycieczki w najbliższe okolice (Międzylesie, Międzygórze, Kłodzko, Kraliky) a tekże spacery do Ponikwy, na góre Wronka, do Piekielnej Doliny. Warunkiem tutaj odbycia sie wycieczki jest zwykle dobra pogoda.
[ za niedługo pojawi sie dalszy ciag tekstu ]
- wiktor64
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 sty 2017 20:42
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 66 razy
- Podziękowano: 35 razy
Re: DŁUGOPOLE ZDRÓJ - OBIEKT MIESZKO
zła czy dobra oby wiecej takich
opini dla przyszlych kuracjuszy
dzieki
-
forumowicz
-
Petrosj

-
forumowicz
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
Petrosj

Więc Długopole Zdrój nie jest dużym kurortem, wszystkie obiekty oferujace zabiegi lecznicze zgromadzone są pod jedna firma - Uzdrowisko Lądek Zdrój-Długopole. I nawet jak kuracjusze uczeszczaja do róznych obiektów (Mieszko, Karol, Dwór Elizy, Fortuna, Ondraszek, Dąbrówka) to znaczy że wykupili, badź zostali skierowani przez NFZ lub ZUS do przedsiębiorstwa Uzdrowisko: Lądek zdrój-Długopole S.A. na leczenie uzdrowiskowe.
Teraz powróce do przerwanego tematu - co robić poza zabiegami, ja przed przyjazdem naczytałem się opinii kuracjuszy wśród których przeważało jedno - "to dziura zabita dechami, a park zdrojowy można przerzucic kamieniem, pozostaje integracja z pozostalymi kuracjuszami, ewentualnie tańce", czyli taki sanatoryjny marazm dla smutasów, bądż ludzi chorych i zniuedołężniałych nie mających za wiele mozliwosci spedzania czasu wolnego od posiłków i zabiegów. Podczas kontaktów z byłymi kuracjuszami przeważał poglaż - jeśli masz mozliwość to przyjeżdżaj tu samochodem, nawet 1000 km bo bez samochodu tu sie zanudzisz na smierć, ja od miejsca zamieszkania miałem 550 km ale z pewnych względów własnym samochodem nie mogłem przyjechać, przygotowałem się więc na samodzielne organizowanie wolnego czasu, tym bardziej, ze lekarz ortopeda zalecił mi jak najwiecej spacerów i wedrówek aby kolano po złamaniu wykurowało się wreszcie, zrozumiałem, że teraz mam szansę, której nie dała mi prewencja rentowa ZUS w miejscu zamieszkania.
W tym miejscu należy zwrócić uwage na pewien szczegół - jesli w planie zabiegowym ktoś ma gimnastyke w basenie (hotel Dwór Elizy) to co drugi dzień (lub w innych godzinach ustalonych przez lekarza) o godz. 14:30 sa zajecia w basenie. Po tych zajeciach 30-minutowych juz zaleznie od pogody - albo trzeba wrocic do pokoju i siedziec do kolacji - w moim przypadku 17:30, albo zaryzykowac i pojsc gdzies na spacer - tam gdzie nie wieje wiatr. Mozna tez zostac na besenie do koacji za opłatą o ile pamietam 14-15 zl dla kuracjusza, popływać jeszcze w tym plytkim basenie a od 16:00 popławić się w suchej saunie. Ta gimnastyka rozwala praktycznie cały dzień.
Gdzie mozna pochodzić w wolnym czasie ?
Niedziele sa wolne od zabiegów więc można poprosić aby sąsiedzi od stolika po cichu zabrali mi cos z obiadu (podobno to nielegalne, ale moim zdaniem suchego prowiantu nie ma sensu zamawiać bo musze w Centrum Obslugi Kuracjusza najpozniej w czwartek opłacić 4 PLN za przygotowanie prowiantu, a na ten prowiant składa sie: jedna bułka z serem i listkiem sałaty, paluszki z makiem, krakersy i jogurt. Rozsadniej zatem jest zrezygnowac z suchego prowiantu, cos na miejscu w pizzerii mozna kupic na goraco i tyle. Nie wiem jak bedzie teraz bo jak wprowadza ten drakoński zakaz handlu w niedziele to w takim Kłodzku czy bystrzycy, a jak ktoś sie skusi dalej - w Bardzie czy kamieńcu Ząbkowickim moze być wszystko zamkniete na głucho i nikogo nie bedzie ineresowało ze ktos poszukuje jedzenia. Na Starówce w Kłodzku jest Żabka obslugiwana przez 1 osobe więc pewnie bedzie czynna, w Gorzanowie koło zamku tez jest sklep spozywczy obslugiwany przez wlasciciela - moze bedzie czynny nadal po 1 marca, w Kłodzku koło mostu św. Jana jest Pizzeria PROMO - mozna płacic karta, inaczej nie pamietałbym nazwy, w styczniu była czynna w niedziele. W Bystrzycy Kłodzkiej to nie wiem, bo tam nie jadalem, tylko zwiedzałem.
Co do zwiedzania to zdecydowanie polecałbym Międzylesie - jest chyba autobus po obiedzie 13:45 z przyst PKS w centrum ale polecałbym sprawdzić na http://e-podroznik.pl/ dostepny równiez w formie apki na Androida, kierunek bodajze BABOSZÓW GRANICA. Powrot najlepiej pociagiem z dawnej stacji granicznej MIEDZYLESIE, tą apka sprawdzisz odjazd bo w marcu nowy rozklad jazdy do stacji dlugopole-Zdroj i do uzdrowiska w dół asfaltem ok. 1,5 km (15 minut) w pobliżu kawiarni HORUS, która bardzo polecam, bo to jedyny moim zdaniem lokal zaslugujacy na polecenie.
Oprócz Międzylesia warto pojechać do Międzygórza - blisko ale jest w niedziele jeden autobus ktory jedzie w poludnie i zaraz wraca, wiec oferta raczej dla zmotoryzowanych. Ale wspomniany przewodnik sudecki Piotrek orgnizuje tam połdniowa wyciaczke, zatem warto patrzeć na ogłoszenia. Ten przewodnik organizuje zwykle pieszo/PKSową wycieczke do pięknej Bystrzycy Kłodzkiej oraz do piekielnej doliny. Z uwagi na to ze sa to trasy spacerowe w przypadku zlej pogody, moga sie nie odbyc. Jeszcze wycieczki troche dalsze (Zamek ksiaż, Doni Morava - Spacer w chmurach, Ziemia Kłodzka, Praha, Wiedeń, Biesiada w górskiej karczmie - organizuje Biuro turystyczne w Lądku zdrój. Wszelkie informacje o wycieczkach wieszane są w Obiekcie MIESZKO, po wejsciu schodami za drzwiami po prawej stronie, przed wejściem do hallu. A po wejściu do hallu po lewo jest dyżurka pielęgniarek, na wprost schody a na lewo stołówka dla kuracjuszy wszystkich obiektów uzdrowiskowych.
W pobliżu obiektu MIESZKO, jest mini-market sieci ABC, mozna płacić kartą płatnicza, ale w przeciwieństwie do innych placówek delikatesów ABC, nie mozna wyplacac gotówki w formie Cashbank. Jedynymi terminalami do wyplat gotowki w Dlugopolu jest bankomat ATM w obiekcie Ondraszek Banku spółdzielczego SBG z siedziba w Strzelinie.
To tyle na dziś, jk cos mi sie rzypomni to dopiszę ...... Pozdrawiam
-
Petrosj

To niby taki drobiazg ale zwracam uwage ze na terenie Długopola Zdroju nie ma żadnego postoju taksówek, nieliczne autobusy kursuja zwykle od poniedzialku do piatku oraz w dnach nauki szkolnej dla woj. dolnoślaskiego. Warto o tym pamietac przemieszczając się gdziekolwiek.
Taksówke złapię dopiero w Bystrzycy kłodzkiej. Pociagi KD/PR na trasie Miedzylesie - Kłodzko jeżdżą średnim taktem co 2 godziny i to jest najpewniejsza moim zdaniem komunikacja w regionie.
Z przystanku kolejowego Długopole zdrój przy wylocie tunelu do centrum uzdrowiska jest okolo 1,5 km (20 minut pod górę i 15 min z górki) ale tahanie bagażu nawet na kółkach nie należy do przyjemności zwłaszcza gdy na ulicy dojazdowej zalegaja resztki sniegu. Prawie zawsze przed PKP są zaparowane prywatne samochody - mozna sprobowac podwózki do Zdroju na zasadzie "okazji" mając bagaż, ja jednak nie próbowałem nawet gdy jezdnia w dół była oblodzona.
Taksowkę można złapać w Bystrzycy Kłodzkiej bądż w Międzylesiu, albo telefonicznie po uprzednim sprawdzeniu numerów prywatnych taksiarzy. Jesli chodzi o autostop to z Międzylesia zwykle kierowcy w kierunku Kłodzka jadą obwodnica przez Domaszków z pominięciem Długopola Zdrój, Dobrze jest posiadać mapę turystyczna aby wiedzieć gdzie moge zostac wywiezionym. Z obwodnicy do Zdroju jest spory kawałek drogi.