DŁUGOPOLE ZDRÓJ - OBIEKT MIESZKO
-
Petrosj
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 14 gru 2017 07:50
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: DŁUGOPOLE ZDRÓJ - OBIEKT MIESZKO
Jak coś sie nie podoba, to Pani z apteki odsyła do aptek w Bystrzycy Kłodzkiej, zaś tam dojechać w dzien powszedni to autobus rano, w poludnie i po poludniu, wiecej nie pamiętam. Autobusów do długopola nie ma, trzeba korzystac z tych do Miedzylesia, Międzygórza czy mniejszych miejscowości jak Różanka, Poręba, Międzylesie oraz Baboszów-granica. I znów niezastąpiona okazuje sie apka na Androida e-podroznik.pl. To najlepsze wyjscie.
Pani z apteki dobrze wie ze jest monopolistką w masteczku i kazdy jest jej posluszny, bo nigdzie lekow nie dostane, tylko tam i czuje sie bazkarna.
Tak przy okazji jak przy handlu jestem to nie dochodzac do kawiarni teatralnej pod góre, po prawo mamy mini delikatesy "Smaczek" (mozna placic kartą), przy ul. Kosciuszki kolo San. Mieszko 9poieruja Cie drogowskazy) sa delikatesy ABC-Sklep Tobie najblizszy (mozna placic kartą), na ul, Zdrojowej vis a vis kiosku jest sklep spozywczy GS - tu chidzi tylko gotówka, po drugiej stronie rzeki Nysa Kłodzka jest kawiarnia HORUS w dawnym osciele protestanckim, tu mozesz napic sie piwa, grzanego piwa, wina, cos drobnego zjesc, zupke, flaki, pierogi itp, ale tu mozesz zaplacic tylko gotówka niezależnie ile wydasz i w ile jestes osób, dodatkowo strasznie u ucieka zasieg GSM wiec trodno jest kogos sciagnac z uzdrowiska, jak pamietam, trzeba wychodzic na dwor i tam łapać.
Od Horusa polecam spacer droga na polnoc wzdluz rzeki do konca Dlugopola Zdrój (po drugiej stronie), potem droga rozwidla sie - w lewo wąska ścieżka mozna dojść do mostku i koscioła, a w prawo droga skreca na góre i przechodzi przez wioske. Ale to juz inym razem .......
-
forumowicz
Jak na prawdziwego przewodnika przystało
Z następnego wyjazdu poprosimy o tak samo obszerne sprawozdanie. No chyba że będziesz zajęty innymi uciechami
To wtedy masz wybaczone
-
Petrosj

aktywni do wyjazdu.... czyli oczekuja na informacje a nie aby dać je innym .... bo zwykle przed wyjazdem w nieznane miejsce, poszukuje sie tych informacji gdzie pojsc, pobawic się, wypić zdrowie bądź klina, no ja czesto wracam wirtualnie w miejsca gdzie byłem i może stąd .......Kasia50 pisze: 08 lut 2018 11:18 Brawo Petrojs+++++Oby więcej kuracjuszy wzięło z Ciebie przykład ,bo przeważnie aktywni do wyjazdu i rozczarowani ,że mało informacji. Takie relacje czyta się jednym tchem,wielkie dzięki
![]()
-
Petrosj

- Slodziak_2

- Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
- Staż sanatoryjny: 8
W Długopolu gościłem 3 - krotnie. Zasadniczo zgadzam się w 100% z opinią. Pragnę tylko dodać, że wspaniałą rzeczą, jaką dysponuje ten ośrodek jest.... KOLEJ. Bardzo często z niej korzystałem i dzięki temu zwiedziłem znaczną część Dolnego Śląska a nawet odwiedziłem Opole. Po obiedzie można było zapakować się w pociąg i zabrać w mniej lub bardziej odległe miejsce. Polecam wypad do Kudowej lub Wałbrzycha.
Fantastycznym miejscem - dla ludzi kochających spokój jest ławeczka na Wronce - zapewniające fantastyczny widok na ośrodek. Spędziłem tam nie jeden wieczór.
Polecam także spacer doliną Nysy Kłodzkiej do Bystrzycy i zwiedzenie takowej
POLECAM i pozdrawiam
Ps.
Kiedyś w Mieszku była 1 łazienka na piętrze. Po raz pierwszy mieszkałem na 1 pietrze a łazienka była w miejscu, gdzie teraz jest salka do ćwiczeń