Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: forumowicz »

Dziękuję Staszku, jesteś dobrym duszkiem na tym forum. :kwiat: Pozdrawiam Cie życzę Tobie i sobie skutecznej rehabilitacji.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Miriam pisze: 02 mar 2018 06:08
Miriam pisze: 10 lut 2018 06:11 Witam. A tak to wygląda w śląskim ZUS.
29.01 2018 - złożenie wniosku w oddziale ZUS
09.02.2018- komisja. Skierowanie na leczenie stacjonarne
I teraz czekam do dwóch tygodni na informację pisemną w jakim terminie i gdzie zostanę skierowana. Miałam możliwość aby napisać prośbę o skierowanie w wybrane miejsce więc napisałam i wymieniłam nawet ośrodek. Zobaczymy czy zostanie to wzięte pod uwagę. Podobno terminy są na maj. Jak się dowiem to napiszę. Jestem w szoku że wszystko tak szybko poszło.

Cd.
01.03.- informacja z terminem i miejscem pobytu.
Miejsce to o które prosiłam w podaniu
Termin od 26.05.
Biurokracja zakończona :P
Jeszcze w zeszłym roku wszystko o czym tutaj piszę załatwiłam w jeden dzień. Od tego roku potrzeba na to trzech tygodni :shock:
Pozostałym życzę powodzenia :kwiat:
..podajesz ślaski ZUS
ale jeżeli nie jest to Tajemnica ,który oddział bo jest ivh kilka rybnicki ,chorzowski, sosnowiecki itd
wymieniłem te wieksze znajomy w chorzowskim na lwowskiej załatwił wszystko w tydzien natomiast w rybnickim całosc podobnie jak u Ciebie trwała miesiac i bez tzw mozliwosci sugestii GDZIE
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wszystko odbywało się w zabrzańskim ZUS ;)
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

Alergia59 pisze: 28 lut 2018 07:16 Natomiast było też pytanie : kiedy byłam na rehabilitacji z chorób krążenia ? to jest dosyć istotne, bo PODOBNO dostaje się na jedno schorzenie co dwa lata. Piszę podobno, ponieważ tak usłyszałam w ZUS. To nie przeszkadza w tym, by w jednym roku jechać np. na nadciśnienie, a w drugim na kręgosłup. A tak naprawdę to wszytko zależy od tego w jakim stanie jest pacjent i jaką ma jednostkę chorobową.
Na turnusy z prewencji jeżdżę od 2012 lub 2013 roku. Mam dwie główne jednostki chorobowe, jestem osoba pracującą. Rehabilitacje otrzymuje co roku i tylko w jednym roku byłam na pierwsza jednostke chorobową, a w pozostałych latach na druga jednostke, ponieważ zabiegi sa duzo lepsze (w sensie bardziej pomocne) dla mnie. Nigdy nie spotkałam sie, aby orzecznik kwestionował coroczne wyjazdy tylko z jednej jednostki chorobowej. Ba, nawet niektorzy pytali, z której jednostki chce jechać :)
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

Post autor: p-siak »

Prawie wszyscy dostają, chyba i ja złożę.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Ewucha »

Gratulacje Miriam dostałaś co chciałaś ,Peonia kołobrzeg wrzesień poprostu marzenie, a ty Grzegorz składaj czemu masz niedostać pozdrawiam wszystkich co dostali przydział i tych co czekają no i tych co myślą złozyc :lol:
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

A ja mam taki klops:
dziś o 17-tej dostałam pismo z ZUS, w którym wzywają mnie na badanie komisji w dniu 02.03 o godz. 12:00. Czyli musiałabym się cofnąć czasie. Poczta dała ciała - list nadany 22 lutego, dostałam dziś 2 marca. List zwykły - to mnie dziwi, wydaje mi się, że poprzednio był polecony, ale pewna nie jestem...
Co z tym fantem zrobić? Zadzwonić w poniedziałek do ZUS, czy jakieś pismo klecić?
Alergia59
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2018 21:29
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alergia59 »

Tojka.....byłam w sanatorium z ZUS kilka razy. Zawsze lekarze pytali mnie : na co chcę jechać ? :) w tym roku było inaczej. Pytanie: kiedy byłam na rehabilitacji z chorób krążenia ? zdziwiło mnie lekko.....widać, że coś jest inaczej.
Zawsze jednak powtarzam: wszystko zalezy od tego na kogo trafisz i na co się leczysz :) Trzeba jednak próbować i składać wnioski. Jest dopiero marzec, więc dosyć szybko się dostaje sanatorium (kwiecień, maj..)
Pozdrawiam
Alergia59
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2018 21:29
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alergia59 »

Do "zuza-zuza "
Zadzwoń do ZUS :) nie ma co pisać pisma . Tez tak miałam - wyznaczyli mi inny termin :) Kiedy chciałam reklamować to na poczcie mi odpowiedzieli, że.....doręczyciel zachorował :o pozdrawiam :)
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: moniqa »

Nie byłoby takiego problemu, gdyby pani w zusie zadzwoniła, ze wysyła zawiadomienie na ten i ten dzień.
ODPOWIEDZ