Cieplice Długi dom 04.06

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
zika
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 25 gru 2017 14:15
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Cieplice Długi dom 04.06

Post autor: zika »

Witam ponownie. Nie wiem jak Ty ale ja jadę pierwszy raz do sanatorium i jestem pełna obaw w zasadzie o wszystko. Wspólna podróż raczej nie jest nam pisana :), a tak a propos wybierasz się pociągiem czy samochodem?
Ewa12121
Na forum od: 01 mar 2018 14:04

Post autor: Ewa12121 »

Pociągiem. Może udało by się nam porozmawiać bardziej prywatnie?
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Hej Zika - niedawno pytałam Cię o termin składania wniosku - tez jadę do Cieplic, tylko niestety będziemy się zmieniać - jadę 29.06 . Ciesze się, bo to nie pierwszy mój pobyt tam - mam nadzieje że nie pozmieniało się tam wiele. Rehabilitacja była oki a tereny bardzo urokliwe no i dodatkowo na miejscu termy :D . Byłam zadowolona z pobytu tam i udało mi się - jadę ponownie :D :lol: pozdrawiam Was dziewczyny - może znajdzie się na forum ktoś, kto jedzie w tym samym co ja terminie :lol: :kwiat:
Megusia1
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 lut 2018 19:41
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Megusia1 »

Hejka:) ja jade do Cieplic w terminie 29 czerwca. To mój piąty raz :)) Jade z Bytomia
pozdrawiam
zika
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam
Przesyłam mój prywatny adres mailowy: [email].pl

Pozdrawiam serdecznie :D
zika
Kuracjusz
Kuracjusz

Cześć
Cieszę się , że odezwały się osoby, które były już w Cieplicach w sanatorium. Jak pisałam wcześniej jadę pierwszy raz i nie wiem np.
czy w soboty również wykonują zabiegi, na jakich zasadach przydzielają pokoje i czy można wykupić prywatnie zabiegi na inne schorzenie, czy jest jakaś różnica w zakwaterowaniu, bądź menu osób jadących z ZUS-u i tych przebywających tam prywatnie. Czekam na wszelkie informacje na temat pobytu w Długim Domu.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zika spróbuję chociaż trochę odpowiedzieć na Twoje pytania. :?: A więc po kolei.
Na 24 dniowym turnusie ZUS - u będziesz miała 10 rodzajów zabiegów w sumie na turnus 107.
Zabiegi w soboty są również wykonywane, ale jak w tygodnie masz ich 8 - 9 tak w sobotę tylko 3.
Większość zabiegów kończy się przed obiadem, po obiedzie były tylko dwa. Koniec zabiegów o 15. 8-)
Nie ma zabiegów z grupy tzw. "mokrych". Praktycznie wszystkie zabiegi na miejscu, tylko gimnastyka
zbiorowa w salce Domu Zdrojowego. Do przejścia, może z 50 m, a jak poznasz skróty to tylko przez ulicę. :lol:
Jeśli nic się nie zmieniło od zeszłego roku (wrzesień) to na turnusie będzie zaledwie 20 osób.
Pokoje dla kuracjuszy ZUS to dwójki na trzecim pietrze. Pierwsze i drugie to "komercjusze". ;)
Pokoje wyposażone b. dobrze. Duża szafa, dwie szafki nocne, biurko, dwa foteliki, mały stoliczek.
Lodówka, czajnik, suszarka na pranie, suszarka do włosów, wentylatorek elektryczny, lampka na biurku
plus lampki do czytania. Minusem tych pokoi jest brak balkonów, (ale tych budynek nie ma w ogóle) niewielkie okna (dwa)
oraz skosy i belki na sufitach. Trzeba na początku uważać na głowę bo można chodzić z guzami. :roll:
Pokoje były przydzielane w formie doboru wiekowego. Czyli mniej lub bardziej trafione towarzystwo.
W budynku działa winda. Jadalnia na miejscu, posiłki w miarę smaczne i wystarczające, podawane
do stolika. Chętni mogli dopłacić 10 zł/doba i można było w czasie śniadań korzystać z bufetu szwedzkiego.
Jeśli coś Cie jeszcze zainteresuje to postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. Fajnie, że Twój
pierwszy wyjazd to Cieplice. Będziesz zadowolona. To miejsce potrafi natchnąć pozytywną energią. :D
zika
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzia_dku, dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. Znam już odpowiedzi na prawie wszystkie nurtujące mnie pytania, piszę " prawie" , bo zastanawiałam się jeszcze nad funkcjonowaniem komunikacji miejskiej. Nie ukrywam, że w chwili wolnej chciałabym odwiedzić Karpacz, Szklarską Porębę i inne ciekawe miejsca.Pomyślałam nawet, że pojadę do Cieplic samochodem ale nie wiem czy to jest dobry pomysł. Możesz coś poradzić w tym temacie? :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zika, no tutaj to ja niewiele Tobie pomogę jeśli chodzi o funkcjonowanie komunikacji miejskiej bo po prostu z niej nie korzystam.
Z dworca do DD masz do przejścia około kilometra po, w miarę równej i prostej, drodze. Moim zdaniem przyjazd samochodem
do Cieplic uważam za bardzo dobry pomysł. Parking, niestety płatny 120 PLN za turnus, masz zaledwie 50 m od sanatorium.
Żadna, nawet super funkcjonująca, komunikacja miejska nie zastąpi własnego samochodu tym bardziej, że jak sama piszesz
nastawiasz się na zwiedzanie. Korzystając z komunikacji musisz mieć świadomość, że wielu miejsc nie będziesz mogła zwiedzić
za względu na ograniczony dojazd i możliwości czasowe. W obu miastach, które wymieniłaś jest co najmniej po kilka miejsc
które warto odwiedzić. Nie da się tego załatwić jednym czy dwoma przyjazdami. A do tego jest mnóstwo ciekawym miejsc po
drodze przy których warto się zatrzymać. Korzystając z komunikacji zdecydowanie ograniczasz swoje możliwości poruszania się.
Czerwiec to najdłuższe dni w roku i jeśli zrezygnujesz z kolacji to prawie każdego popołudnia masz 6 do 7 godzin na zwiedzanie.
Biorąc pod uwagę, że to wyjazd z ZUS - u i całe mnóstwo zabiegów to czasu wolnego do zagospodarowania jest sporo.
p.s. Polecam również odwiedzenie Starego Miasta w Jeleniej Górze, a tam kawkę lub czekoladę w czekoladziarni przy ul. Sobieskiego
vis-à-vis Baszty Zamkowej i lunch w restauracji "Lord Lounge" na Rynku. To bardzo specyficzne i o unikalnym wystroju miejsce.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Ziko ja byłam w Cieplicach 2 lata temu z NFZ w Lalce. Jeśli chodzi o komunikację to jest bardzo dużo autobusów we wszystkich kierunkach i wszędzie można dojechać. Są też wspaniałe szlaki turystyczne dobrze oznakowane ze wspaniałymi wodospadami po drodze (dość łagodne) gdzie samochodem nie dojedziesz.Do Jeleniej Góry jeździ komunikacja miejska a PKS-y co 20 -30 min. Zazwyczaj w jedną stronę chodziliśmy pieszo a w drugą autobusem. Cieplice sa naprawdę piękne a w każdą niedzielę są organizowane wycieczki po okolicznych zabytkach. Miłego pobytu
ODPOWIEDZ