Sanatoria ZUS 2018
-
ewlinka7
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 16 cze 2014 20:24
- Oddział NFZ: Opolski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Sanatoria ZUS 2018
-
ewlinka7

-
forumowicz
ja wiem. Warunkiem podpisania umowy o świadczenie usług w ramach prewencji ZUS jest podsiadanie odpowiedniej bazy zabiegowej i możliwość świadczenia usług określonych umową. Do zakresu tych usług należą m.in. zabiegi z udziałem surowców naturalnych. Jeżeli palcówka ma umowę to MUSI mieć takie zabiegi. Może w Twojej okolicy nie ma takich placówek. Polecam wykaz ośrodków na stronie ZUS.ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 22:08 (...) . Nie wiem jak jest w przypadku rehabilitacji ambulatoryjnej z ZUS ale wydaje mi się ze ośrodki zdrowia czy szpitale w miastach nie dysponują tak bogatą bazą zabiegową- przynajmniej w mojej okolicy.
-
forumowicz
wydaje mi się że to raczej normalne zachowanie lekarza - powinien przeprowadzić wywiad i wypełnić odpowiednie rubryki na podstawie tego wywiadu.=ewlinka7 post_id=727644 time=1520975951 user_id=9126]
Pusia - będąc raz na komisji pierwsze pytanie jakie zadał mi orzecznik-- zanim zajrzał do papierów - od kogo mam skierowanie - jak zobaczył ze od neurologa, zaraz zaczął ze mną przeprowadzać wywiad i pytać o dolegliwości.
całkowicie się zgadzam .Lekarz pierwszego kontaktu ma mniejsze możliwości kierowania na badania specjalistyczne i rehabilitację. Tylko że w swoim poście=ewlinka7 post_id=727644 time=1520975951 user_id=9126]
słyszałam tez komentarz orzecznika ze jak ktoś ma ogromne problemy z kręgosłupem to powinien się leczyć u specjalistów, bo lekarz POZ dosyć ze nie może skierować na specjalistyczne badania to i podobno nie może przepisać niektórych leków. ... stad wydaje mi się ze poważniej traktują skierowania wypisane przez specjalistów - nie twierdzę jednak ze i takowego nie odrzuca. ...(...) zawsze miałam tylko od specjalisty, zresztą jak zaczynałam starać się o prewencje, radzono mi, bym zalatwila skierowanie od specjalisty, stad moja wypowiedz
napisałaś żeautor: ewlinka7 » 13 mar 2018 20:08
.ja zawsze daję wypełniony przez specjalistę - można też z gabinetu prywatnego - wydaje mi się ,że jest to bardziej wiarygodne niż z POZ.
Stąd moje pytanie - dlaczego bardziej wiarygodne z gabinetu prywatnego niż z POZ? tak, teraz widzę: gabinet prywatny to było wtrącenie,pewnie chodziło to, że zaświadczenie wystawione przez specjalistę jest bardziej wiarygodne a nie o to, że zaświadczenie z gabinetu prywatnego bardziej wiarygodne.
Dodam tylko , że z mojego doświadczenia wynika, że nie ma znaczenia który lekarz wystawi zaświadczenie lekarskie, rodzinny czy specjalista. Najważniejsze są wyniki badań które chory przyniesie ze sobą oraz przeprowadzone badanie pacjenta.
Powiem na podstawie własnego doświadczenia: cztery razy składałam o prewencję : trzy wnioski wypełnił lekarz pierwszego kontaktu,jeden wniosek neurolog.Trzy razy przyznano mi prewencję a raz dostałam odmowę - właśnie na podstawie wniosku wypełnionego przez neurologa. Tak, że naprawdę nie ma znaczenia który lekarz wypełnia wniosek tylko istotne jest kto bada i kto wyniki czyta na komisji
-
ewlinka7

Hej Pusia- jeżeli chodzi o to że wszystko zależy od lekarza orzecznika na którego trafimy to w 100% masz rację - jak jest w porządku lekarz, to pewnie że nie jest waźne od kogo mamy skierowanie a liczy sie tylko rodzaj i zaawansowanie naszego schorzenia no.i oczywiście pozytywne rokowania co do powrotu do zdrowiaPusia pisze: 13 mar 2018 22:32ja wiem. Warunkiem podpisania umowy o świadczenie usług w ramach prewencji ZUS jest podsiadanie odpowiedniej bazy zabiegowej i możliwość świadczenia usług określonych umową. Do zakresu tych usług należą m.in. zabiegi z udziałem surowców naturalnych. Jeżeli palcówka ma umowę to MUSI mieć takie zabiegi. Może w Twojej okolicy nie ma takich placówek. Polecam wykaz ośrodków na stronie ZUS.ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 22:08 (...) . Nie wiem jak jest w przypadku rehabilitacji ambulatoryjnej z ZUS ale wydaje mi się ze ośrodki zdrowia czy szpitale w miastach nie dysponują tak bogatą bazą zabiegową- przynajmniej w mojej okolicy.
-
zuza-zuza

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Oddział NFZ: Śląski
sztani pisze: 13 lut 2018 16:47 Zuza skoro byłaś w październiku to jak opisują forumowicze marne szanse na następny wyjazd
A jednak!
Dziś byłam w końcu na komisji. Przyznano mi rehabilitację w systemie stacjonarnym. Pozostaje czekać na uprawomocnienie się decyzji i pismo ze wskazaniem miejsca i terminu. Obym nie musiała nic zmieniać z powodu terminu.... No i żeby miejsce było dobre. Sporo tych życzeń...
Tak więc wynika, że decyzja zależy bardziej od schorzenia i dokumentacji medycznej oraz badania przez lekarza orzecznika niż terminu poprzedniej rehabilitacji w ramach prewencji. Zatem nie ma sensu się zrażać, tylko jeśli komuś potrzeba rehabilitacji, to składać wniosek i poddać się procedurze, bez względu na to, kiedy był poprzedni wyjazd.
No chyba, że "góra" zweryfikuje negatywnie dzisiejszą decyzję lekarza orzecznika - wszystko może się zdarzyć....
Z innej beczki - nawiązując do kilku ostatnich postów i zakresu zabiegów w ramach prewencji ZUS - otóż ZUS nie ma podpisanej umowy na zabiegi z wykorzystaniem surowców naturalnych (tak ma to NFZ) - czyli np borowina w ramach prewencji ZUS wydarzyć się nie może. Wiem to na pewno.
-
zuza-zuza

W niektórych miejscowościach jest możliwość dodatkowego wykupienia takich zabiegów, ale nie wszędzie. Kuracjusz z ZUS nie może wykupić dodatkowych zabiegów w "przedsiębiorstwie", w którym odbywa rehabilitację. Czasem w jednej miejscowości jest kilka budynków pod jednym kierownictwem - nieważne w którym budynku jest zakwaterowanie, w ramach tego "przedsiębiorstwa" zusowi kuracjusze zabiegów nie mogą dokupić.
-
zuza-zuza

Ja piszę formalnie - Z Zus nie ma borowiny. Pragmatycznie opieram się na przykładzie Iwonicza Zdroju, gdzie większość budynków z kuracjuszami zus jest pod władaniem Uzdrowiska Iwonicz, borowiny nie da się tam wykupić - choć pewnie byli i tacy, którym się to udało? W tym samym Iwoniczu w jednym z wspomnianych budynków zabiegi borowinowe są - dla kuracjuszy z NFZ (którzy notabene często mieszkają w tych samych budynkach, bo wiele lokalizacji ma umowy zarówno z NFZ jak i ZUS.
Inna sprawa, że z zusu jest dużo zabiegów i nawet formalnie może być problem żeby wcisnąć coś dodatkowego.