Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Post autor: Hipokryt »

Chętny - tym razem zgadam się z Tobą całkowicie bo widzę, ze masz pojęcie w tym temacie :) Co niektórych tu piszących warto doedukować w kwestii pomocy niepełnosprawnym bo ich doświadczenie i wiedza jest prawie żadna.
Jest wielka majówka, więc zaglądam tu po paru dniach i między innymi widzę taki oto wpis:
Ania52 pisze: 30 kwie 2018 18:37 Ja popieram protest niepełnosprawnych. Walczą o godne życie. Nie rozumiem, mamy tak dobra sytuację finansową i rząd nie chce wspomóc tych ludzi, tak strasznie pokrzywdzonych przez los.Jest mi wstyd za rząd.
Czytam ten wpis i co robię? Sprawdzam czy coś się zmieniło? Czyżby Rząd się wycofał z propozycji podwyżki renty socjalnej i programu "Dostępność plus"? Czyżby projekt ustawy został wstrzymany? Czy nastąpiły jakieś zmiany, których nie znam? Szukam więc aktualnych informacji na oficjalnych stronach i... majówka trwa a wczoraj projekt ustawy przekazany został do Sejmu i ma być omawiany na najbliższym posiedzeniu, więc są jakieś zmiany na lepsze.
Według osób, których znam i są przedstawicielami środowiska osób niepełnosprawnych - mówią, że to dobre propozycje i tylko wypada czekać na ich realizację. Propozycja rozszerzenia świadczeń a nie sam zasiłek jest jak najbardziej słuszna gdyż różne osoby mają różne potrzeby. Tak samo jak jedna niepełnosprawność jest różna od innej - tak samo środowisko nie jest jednolite i zrzesza ludzi o różnych stopniach i rodzajach niepełnosprawności a co za tym idzie i potrzebach.
Oczywiście w Sejmie sytuacja się nie zmienia i nadal jest żądanie zasiłku a brak chęci kompromisu. Moim zdaniem ta grupka matek nie jest reprezentacją całego środowiska i potrzeb. Należy poznawać potrzeby innych poprzez reprezentantów wielu stowarzyszeń działających w tym temacie.
No i nie mieszać do tego polityków, którzy szukają okazji do promocji a zwłaszcza posłanki opozycji.
Wcześniej napisałem już w jaki sposób doszło do tego protestu, teraz dodam że ta Posłanka w wywiadzie twierdzi, że wprowadziła do Sejmu matki z chorymi dziećmi na ich własną prośbę. Czy aby na pewno? Zapomniała dodać, że to posłanki .N już wcześniej szukały wejścia do tego środowiska niepełnosprawnych. Nawet odbywało się to bez zaproszenia i bez wiedzy organizatora, lecz przecież "posłance nie odmówię" - jak stwierdził. Jak już wspomniałem - będąc na takim spotkaniu moja rozmowa z Posłanką nie przekonała mnie do ich szczerych intencji a potwierdziła że to był kolejny pomysł aby zaistnieć niekoniecznie tylko na marszach. To na pewno im się udało ;) Kto tego nie widzi - jego sprawa.

P.S. Wielki szacunek dla kolegi Słodziaka :kwiat:
Jeśli jesteś w takiej sytuacji jak piszesz to możemy razem rozwijać ten temat a wszelkie dygresje będą mile widziane ;)
Pozdrawiam wszystkich ciekawie piszących w tym temacie :D
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,któryś raz z kolei piszesz o upolitycznieniu protestu-sam to robisz powtarzając już wcześniej opisane sytuacje-Osoby protestujące nie są reprezentantami wszystkich niepełnosprawnych-w związku z tym ich nie popierasz-dlaczego Ci reprezentanci po podpisaniu porozumienia później się z niego wycofywali i twierdzili że zostali wmanipulowani :?: tak właśnie rozgrywa się Środowisko Niepełnosprawnych :!: co do kasy-protestujący od samego początku jasno określili swoje postulaty i wyraźnie mowa była właśnie o KASIE,rodzice ze świadczeniem 500 plus robią co uważają za stosowne-dlaczego nie miałoby być tak samo w tym przypadku :!: Raz jeszcze Powtórzę-Dane OBIETNICE NALEŻY WYPEŁNIAĆ :!: :!: :!: a kto co i kiedy obiecywał to poczytajcie sobie sami :!: co do oceny i prawdomówności wpisów-nie będę się wypowiadał-Nasi Forumowicze są tak inteligentni i wyrobieni że potrafią zrobić to sami :!:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Marek dla mnie jesteś hipokrytą...w tym wątku piszesz,że nie o kasę chodzi w innym prosisz o pieniądze na rehabilitację []. Wybacz chyba czegoś nie rozumiem...
Ostatnio zmieniony 16 sie 2023 22:41 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: [] usunięto imię
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Maarek36 pisze: 03 maja 2018 12:07 ................. Co niektórych tu piszących warto doedukować w kwestii pomocy niepełnosprawnym bo ich doświadczenie i wiedza jest prawie żadna.
............................................
Jeśli nasza wiedza jest marna to proszę napisz Marku jak to jest z tą pomocą dla niepełnosprawnych dzieci , a później już dorosłych dzieci ale tak od początku do końca , tak żebyśmy wiedzieli i zrozumieli . Jaka jest ta pomoc : rehabilitacje, zasiłki .... Bo może jest tak dobrze, że nie trzeba żadnej pomocy :roll: , tylko nie mieszajmy do tego polityków ani pań posłanek :roll:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Też bym chciała to zrozumieć...oraz jak wygląda w tym wszystkim kwestia wszechobecnych fundacji oraz rozliczeń 1% podatku. Może faktycznie nie są potrzebne? Najbardziej interesuje mnie wsparcie dla dzieci dla których fakt braku rehabilitacji, turnusów, odpowiedniego sprzętu to po prostu wegetacja, jak słusznie wspomnieliśmy różne są stopnie niepełnosprawności i co za tym idzie potrzeb. Jaki jest realny udział Państwa (lub był i jest aby być obiektywnym) a jaki rodziców rodziny i przyjaciół.

Acha i w realiach osób o małych dochodach bliskich minimum bez dodatkowego zarobku i tam gdzie jedno z rodziców pracować nie może. Może jest bardziej różowo niż widzę u mojego bratanka, sąsiadów i znajomej z pracy....
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Felice pisze: 03 maja 2018 14:41 Marek dla mnie jesteś hipokrytą...w tym wątku piszesz,że nie o kasę chodzi w innym prosisz o pieniądze na rehabilitację []. Wybacz chyba czegoś nie rozumiem...
Ja też nie rozumiem :shock: Widać kasa jest nie potrzebna. Wystarczą ośrodki , dowozy busem . Nikt nie pomyślał ze nie każdemu niepełnosprawnemu potrzebny jest ośrodek , że może sam chce dojechać na rehabilitacje , sam chce wybrać się do kina , zakupy , teatru .Już widzę te ośrodki jak powstają jak grzyby po deszczu , te zniesione bariery architektoniczne , kasę na zatrudnienie rehabilitantów , których z jednej łódzkiej uczelni wychodzi spora ilość (kończą na kasie w biedronce). Jeżeli to proponują to musi byc na to kasa , ogromna kasa , wielokrotność tęgo czego żądają. .Nie pojmuje . To dla czego nie chcą dać tych marnych 500 . Marku to dla czego nie dostajesz przynajmniej dwa razy w roku darmowego turnusu :?: Grupa niepełnosprawnych powinna być lojalna , nie podzielona na jakieś stowarzyszenia z których tylko ułamek idzie na potrzebujących .Za chwile się sami pozagryzacie . Kasa jest be , państwo wszystko zapewni . Każdemu według potrzeb , każdemu według zasług państwo da :!: :!: :!: da, da da ... najlepiej kartki na masaż z kośćmi albo samych mięśni , bardziej zaawansowanym coś na głupawkę . Pomoc państwa jest obowiązkiem w takim zakresie jakiego ONI SAMI wymagają , ONI WIEDZĄ LEPIEJ CZEGO POTRZEBUJĄ a nie odgórnie ich uszczęśliwiać LUDZIE to już było :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony 16 sie 2023 22:40 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: [] usunięto imię
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dokładnie tak,każdy powinien decydować na co chce wydawać pieniądze.
Jednemu potrzebne są na rehabilitację,innemu na dobry wózek bo żyje aktywnie,a jeszcze innemu na wyjście do teatru bo nie chce odbiegać od innych.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Po raz, nie wiem już który, czytam : posłanka,posłanki, zaistnieć,lans itd. Po co ? Czemu,komu to służy ?
Podpisuję się również pod postami moich przedmówczyń z prośbą o przybliżenie tego o czym nie wiemy.
Program "Dostępność plus" - spodziewam się i szczerze życzę,aby był z wszech miar satysfakcjonujący wszystkich
niepełnosprawnych i ich opiekunów.
I proszę nie pisać,że te matki "po kasę,za kasą,dla kasy...". To jest po prostu ubliżające.
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

Witam wszystkich

Drogi Darku - troszeczkę dziwi mnie to, co piszesz o mnie/do mnie.
Nie jestem pewien czy przeczytałeś ze zrozumieniem to, co napisałem. Powiązanie mnie z inną osobą na podstawie "widzi misie" jest z twojej strony wyrazem bardzo pokrętnej logiki. Zdaję sobie sprawę, że każdy mierzy świat swoją miarą więc przypuszczam, że używasz na tym forum kilku kont - w przeciwieństwie do mnie. Już jakiś czas temu w polityce zasłynęła jedna pani wysyłając sama do siebie wiadomość. Nie postępuj - proszę jak ona.

Co do protestujących - już się wypowiadałem - ja bym tak nie potrafił - one potrafią, więc to robią. Ja wolę czas poświęcić dla dobra dziecka lub na zarabianie grosza - potrzebnego na rehabilitację.

Cały czas nie mogę wyjść z podziwy jak większość piszących tutaj głęboko tkwi w polityce. Niestety - każde mieszanie polityki do osób niepełnosprawnych kończy się niepotrzebną przepychanką - działa bowiem zasada - jak nie z nami to przeciwko nam.
Czy nie warto by zastanowić się nad zmianą retoryki? Wszystkie działania na rzecz osób niepełnosprawnych są dobre a przeciwko nim - złe. Zgadzam się z opinią, że to osoby niepełnosprawne wiedzą najlepiej czego potrzebują ale twierdzę także, że dla rzeczywiście potrzebujących najważniejszy jest dostęp do rehabilitacji. Jej ograniczanie niesie za sobą niejednokrotnie nieodwracalne skutki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

Droga Florko

Sprawa z fundacjami wygląda, z mojego punku widzenia, następująco.
Działają ponieważ utrzymują się właśnie z owego 1%. Jak widać jest to wystarczająca ilość pieniędzy, by o nie walczyć.
Swego czasu, gdy potrzebowałem pieniędzy na rehabilitację dziecka - poszedłem do kilku z nich. Zaznaczam, że było to ładne kilka lat temu.
Dostałem propozycję, by otworzyć "indywidualne konto", na które będą wpłacane pieniądze z 1% od ludzi, którzy podarują mi wspomniany 1%.
Jednak wypłata tych pieniędzy była obwarowana takimi zasadami, że po prostu zrezygnowałem z tej formy wsparcia. Więc więcej z pewnością mogą powiedzieć osoby, które otrzymują te środki.

Pozdrawiam
Zablokowany