Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Post autor: Fionka »

Darku Ci co Cię szanują odpowiednio podejda,a na pozostałych opini nie powinno Ci zależeć.To tak delikatnie napisame.Wiemy o co chodzi
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

Felice pisze: 04 maja 2018 09:19
Slodziak_2 pisze: 03 maja 2018 23:18 Droga Felice

W takim razie dlaczego napisałaś, że: "dostęp do rehabilitacji potrzebny jest osobom z problemem ruchu tak najprościej powiedziawszy"?
Jeśli masz cokolwiek wspólnego z oligofreno?
Czyż właśnie oligofreno nie dotyczy osób z niepełnosprawnością umysłową? i Czy sądzisz, że oni nie wymagają rehabilitacji?

Pozdrawiam
Przede wszystkim nie droga,nie to miejsce i nie każdy może się tak zwracać.
Wyrwałeś część zdania z kontekstu co zmienia całkowicie jej sens. Właśnie w tej wypowiedzi chciałam podkreślić że niepełnosprawność to nie tylko narząd ruchu.
W odniesieniu do całokształtu częściej używa się określenia rewalidacja.
Kwestionujesz moją wiedzę? Zapewniam,że nie napisałam tego dla zwiększenia efektu.
Zresztą twoja opinia w tej kwestii nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.

Witaj Felice.

Naprawdę przykro mi, że uraził Cie mój zwrot grzecznościowy. Nie taka była moja intencja - a wręcz przeciwna. Wydaje mi się, że niestety cały czas mylisz mnie z inną osobą. Nie podważam Twojej wiedzy tylko nie wiem, dlaczego napisałaś to tak, jakby dostęp do rehabilitacji potrzebny był osobom z dysfunkcją ruchu i nikomu innemu zwłaszcza, że - jak napisałaś - przeszłaś kurs oligofreno.

"Slodziak dostęp do rehabilitacji potrzebny jest osobom z problemem ruchu tak najprościej powiedziawszy...niepełnosprawnym się jest także jak się nie widzi,nie słyszy...a tu potrzeby są nieco inne.
Są ludzie autystyczni i z szeregiem innych zaburzeń psychicznych...to też niepełnosprawność. :( "

Przytoczyłem pełną Twoją wypowiedź i niestety - nadal odbieram ją w dotychczasowy sposób. Doskonale znam problemy ludzi z różnymi niepełnosprawnościami - nie tylko ruchowymi.

Widzisz - szanuję ludzi - wszystkich i ich opinie (choć nie zawsze się z nimi zgadzam). Również przykro mi z tego powodu, że Ty nie szanujesz mojego zdania. Czy Ty szanujesz wszystkich pod warunkiem, że mają takie zdanie jak Ty?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Florka pisze: 03 maja 2018 21:58 To prawda...trudno wrzucić wszystko do jednego worka. Szczególnie niepełnosprawność i mnogość potrzeb. W przypadku mojego bratanka tylko dzięki Fundacji może np. wyjechać na turnus. Normalnie dla rodziców taki wydatek jest nierealny. Traci również emocjonalnie drugi maluch...zdrowy. Eeeechhh trudny temat. Z każdej strony.
Florka - właśnie dlatego uważam, że potrzebna jest przede wszystkim poprawa dostępności do rehabilitacji - w tym do turnusów rehabilitacyjnym. Opiekun osoby niepełnosprawnej powinien decydować wraz z lekarzem prowadzącym co i w jakiej ilości jest potrzebne i przede wszystkim kiedy turnus/rehabilitacja jest potrzebna. Przecież to paranoja, że np. tydzień temu zostałem skierowany na zabiegi, które są mi potrzebne w tym momencie, a dostępne będą za pół roku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Przytoczyłem pełną Twoją wypowiedź i niestety - nadal odbieram ją w dotychczasowy sposób. Doskonale znam problemy ludzi z różnymi niepełnosprawnościami - nie tylko ruchowymi.
A to jak odbierasz to już nie moja sprawa,ja wiem co chciałam napisać w odpowiedzi na twój post.
Widzisz - szanuję ludzi - wszystkich i ich opinie (choć nie zawsze się z nimi zgadzam). Również przykro mi z tego powodu, że Ty nie szanujesz mojego zdania. Czy Ty szanujesz wszystkich pod warunkiem, że mają takie zdanie jak Ty?
Skąd te wnioski?
Ja popieram protest,jestem całym sercem z tymi ludźmi...ty nie musisz.
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Fionka pisze: 04 maja 2018 10:42 Darek, Darek ale dajesz się podpuszczać . Czy nie widzisz tego :?: Czyżby to był partner do dyskusji :?: Nie podejrzewam Cię o to. Słodziak , żyj po swojemu , działaj po swojemu , ale nie neguj słusznej sprawy . Oni nie liczą co im z tacy skapnie . To że nie mogą pracować nie znaczy że muszą żebrać . Obyś się nie obudził z przysłowiową ręka w nocniku. Ja też w walce zawierzyłam , mnie się udało a teraz nie pitole kazań tylko z wdzięczności działam . Ci ludzie potrzebują konkretów a nie obiecanej nie realnej jałmużny. Znam szeroko środowisko osób niepełnosprawnych .
Witaj Fionka

Mam nieodparte wrażenie, że mnie z kimś innym mylisz.

Nie neguję słusznej sprawy - każda pomoc jest potrzebna (piszę to po raz kolejny) a ludzi traktuję zawsze tak, jak sam chciał bym być traktowany. Niestety - nie zawsze jestem.... Cały czas wydaje mi się, ale chyba tylko wydaje mi się, że każdy człowiek ma prawo do odrębnego zdania na temat. Niestety - nie każdy to rozumie. Jałmużnę - wydaje mi się rozumiemy zupełnie inaczej. Dla mnie te 500zl jest takową. Potrzeby osoby niepełnosprawnej bywają o wiele większe.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Potrzeby osoby niepełnosprawnej bywają o wiele większe.
Jestem osobą niepełnosprawną bez możliwości pracy w zawodzie od dość dawna. Jednakże udało mi się wypracować emeryturę (tylko dzięki temu,że dostawałam dodatek za trudna pracę przez 20 lat i po 30 mogłam na nią odejść). Moja emerytura jest jałmużną,a potrzeby mam takie jak wszyscy wymagający rehabilitacji.Nadmieniam,że żadnego dodatku do tej ogromnej emerytury nie dostaję.
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze: 04 maja 2018 22:41 A to jak odbierasz to już nie moja sprawa,ja wiem co chciałam napisać w odpowiedzi na twój post.

Skąd te wnioski?
Ja popieram protest,jestem całym sercem z tymi ludźmi...ty nie musisz.
Felice
W rozmowie używamy słów. Słowa układamy w zdania, które obrazują nasze myśli.
W rozmowie przekazujemy nasze myśli innym. Od nas zależy jakich słów używamy i jaki obraz naszych myśli trafia do naszego rozmówcy. I tu właśnie widzę problem - nie jestem w stanie inaczej zrozumieć Twoich słów a chciał bym.

Skąd te wnioski?
Z słów, że nie interesuje Cię moja opinia. Jeśli także źle zrozumiałem - przepraszam.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Skąd się bierze niepełnosprawność ?

Post autor: jacky6 »

Z łona matki...
W wieku przed i szkolnym - niby znikąd ...
W wieku dorosłym:
- z wypadku samochodowego
- z uprawiania sportów ekstremalnych.

Czy wszyscy mają mieć te same uprawnienia w korzystaniu z pomocy - państwa czyli całego społeczeństwa ?

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice

Naprawdę przykrym jest to, co piszesz. Tak nie powinno być.
Widzisz - podobnie jak Ty - spotkałem się z tym tematem. Przez pewien czas próbowałem poszukać sobie pracy - z moimi papierami nikt mi jej nie chciał dać. Także jestem osobą niepełnosprawna. W takiej sytuacji sam sobie stworzyłem miejsce pracy. Dziś - niestety moje zdrowie powoli się kończy. Jeśli miał bym dostęp do rehabilitacji jaki powinien być - z pewnością było by lepiej ale niestety - jest jak jest. Obawiam się, że ja nie dociągnę do jakiejkolwiek emerytury.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z słów, że nie interesuje Cię moja opinia.
Oj chyba faktycznie masz kłopot ze zrozumieniem,nie interesuje mnie twoja opinia w kwestii oceny mojej wiedzy,która podważałeś.Mam do tego prawo i ma się to nijak do szanowania ciebie.
Zablokowany