Niepełnosprawni-Protest w Sejmie
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie
-
forumowicz
a jednak ma prawo mówić bo ma serce i tzw normalne myślenie
W mojej bodajże pierwszej wypowiedzi zwróciłam uwagę na to , że to jest bardzo trudna bitwa, bo kto się ujmie za Nimi , jaki sektor państwa będzie miał lepiej jeśli rzeczywiście wywalczą swoje .....
Prosiłam o wyjaśnienie jak to jest dotychczas z tą sytuacją rodziny - odpowiedzi nie dostałam , trudne pytanie .... , a kolega z uporem maniaka pisze o kawach i kanapkach z posłankami
A może tutaj chodzi o to , że część osób nie chce zmian bo dobrze sobie radzą , polikwiduje się stowarzyszenia, odpisy 1%, różnego rodzaju zapomogi celowe i będzie TRAGEDIA..... dostanie się na dorosłego 630 zł+153+500 i nie pofikasz
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam ale nie pojmuję tego ...........
Pewnie w przyszłym roku fundacja Orkiestry będzie zbierała na niepełnosprawnych i władza wykonawcza będzie się cieszyła , że wspomogła (to tak na koniec bardzo ironicznie z mojej strony)
- Slodziak_2
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
- Staż sanatoryjny: 8
Darkuandrzej1955 pisze: 16 maja 2018 21:19 Protest jest w sprawie poprawy warunków życia i rehabilitacji Protestujących i wszyscy wrażliwi-mam nadzieję i potwierdzają to sondaże że Społeczeństwo ma tą wrażliwość i jest żywo zainteresowane pozytywnym rozstrzygnięciem na Ich korzyść-jeżeli tablica z ilością dni protestu i za jakich rządów jest przykładem polityki-to gratuluję interpretacji autorowiJanina Ochojska nie została wpuszczona po raz drugi do sejmu-stanowi jakieś zagrożenie
czy będą znowu przeprosiny podobnie jak z Panią z Powstania Warszawskiego-a może się nie przedstawiła,cała ta historia pokazuje że niepełnosprawni nie są potrzebni w tym kraju i nie mogą się niczego domagać-to przykład jak traktuje się Suwerena-tego z małą ilością głosów wyborczych wrażliwość decydentów równa OOOOOOOOO to cywilizowany Kraj w Europie
![]()
![]()
Według mnie - protest zniszczyło jego całkowite upolitycznienie, czego dowodem były ogólnie już znane wypowiedzi. Mam nieodparte wrażenie, że nigdy nie chodziło w nim o zadbanie o rehabilitację niepełnosprawnych. Nie chodziło o dogadanie się tylko o cel polityczny. Wszystkie przedstawiane propozycje zostały odrzucone. Nawet słynna danina od najbogatszych. Przecież chyba logicznym jest, że jeśli się coś daje, to najpierw trzeba komuś zabrać. Więc każda "pomoc" opiera się na zabieraniu innym. Tak właśnie wyglądają "cywilizowane" kraje. I nie da się tego zrobić inaczej.
Ja osobiście obawiam się, że wrażliwości brak ale właśnie po stronie protestujących. Wybitnie nie chcą kompromisu i zaczęli wszystko sprowadzać właśnie do polityki. Jeśli protest spowodował przyjęcie części postulatów - można go zakończyć a po pewnym czasie wznowić, co z pewnością spowodowało by spełnienie wszystkich postulatów.
Rozwiązania wielu problemów należy szukać. Czasami wystarczy przywrócić istniejące kiedyś rozwiązania (np. wspominałem w tym wątku o "sposobie" na tańsze medykamenty - apteki maja z czego obniżyć ceny leków). Na lekkie rozładowanie kolejek do pewnych specjalistów też istnieje sposób - jako chory na chorobę przewlekłą chodzę do lekarza co miesiąc tylko po receptę a mógł bym chodzić tylko do apteki i jedno miejsce więcej).
Pozdrawiam
- Slodziak_2

Bibibibi pisze: 16 maja 2018 22:07 Czytam i jestem bardzo zdegustowana treścią niektórych wypowiedzi , nie rozumiem także co niektórzy z nas chcą udowodnić , zastanawia mnie również dlaczego nie mogę się wypowiedzieć w tym wątku ..... a może mnie także dotknęła niepełnosprawność intelektualna ..... , bo co ma do powiedzenia osoba , która nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, która ma zdrowe dzieci i wnuki![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a jednak ma prawo mówić bo ma serce i tzw normalne myślenie![]()
W mojej bodajże pierwszej wypowiedzi zwróciłam uwagę na to , że to jest bardzo trudna bitwa, bo kto się ujmie za Nimi , jaki sektor państwa będzie miał lepiej jeśli rzeczywiście wywalczą swoje .....
Prosiłam o wyjaśnienie jak to jest dotychczas z tą sytuacją rodziny - odpowiedzi nie dostałam , trudne pytanie .... , a kolega z uporem maniaka pisze o kawach i kanapkach z posłankami![]()
A może tutaj chodzi o to , że część osób nie chce zmian bo dobrze sobie radzą , polikwiduje się stowarzyszenia, odpisy 1%, różnego rodzaju zapomogi celowe i będzie TRAGEDIA..... dostanie się na dorosłego 630 zł+153+500 i nie pofikasz
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam ale nie pojmuję tego ...........
Zacznę może od samego końca.
Stowarzyszenia i fundacje - jest super jeśli same szukają pieniędzy na swą działalność ale przecież logicznie myśląc - w nich pracują ludzie, którzy zarabiają w ten sposób pieniądze. Oni w większości utrzymują się właśnie z tego 1% a jedynie część przypada na potrzebujących - nie ma innego wyjścia - fundacja kosztuje.
Jeśli masz te 630+153+500 i rehabilitacje za darmo a przede wszystkim ją masz - to dasz radę. Natomiast jeśli masz 3000 i nie masz dostępu do darmowej rehabilitacji - nie zrobisz NIC. Godzina rehabilitacji zaczyna się od 100 zł. Według mnie - osoby zainteresowane wydzieraniem podopiecznych z niepełnosprawności chcą dostępu właśnie do rehabilitacji i to według potrzeb a nie widzimisię urzędnika.
Jak niejednokrotnie wygląda życie opiekuna osoby niepełnosprawnej niech zilustruje to:
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/535219
Masz prawo się wypowiadać bo właśnie do tego Ktoś stworzył to forum. Dziwią mnie jedynie personalne ataki na wypowiadających się. Spierajmy się na argumenty a nie przeciwko sobie.
Pozdrawiam serdecznie.
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Myślałem o jednej osobie która wszystko neguje.
Ja nie odnoszę się do wpisów Osób ,które merytorycznie wnosza Coś do Tematu
Fakt może uraziłem Marka wpisem ale Marek jest po tej samej Barykady choć Ma moze inne poglądy
Natomiast osoba ,która mieni się czego zresztą nie ukrywa z Rasy Panów - wrzuca swe wpisy aby Intrygować
Z informacji nie posiada i Nie zna Środowiska -Nie zna jak rzadzacy Potrzeb -Tak potrzeb Osób Niepełnosprawnych.
Oczywiście każdy Głos -Wpis Wnosi coś do Tematu Niestety po za kilkoma osobami nie odnosi to skutku bo Temat już się Społeczeństwu ZNUDZIŁ zreszta chwilkę temu słyszałem w TV że za kilka dni Temat umrze wszak zbliżają się Wakacje
-
forumowicz
To , że teraz to już polityka nie trzeba znawcy , każdy protest jest popierany najczęściej przez polityków z opozycji tak było , jest i będzie . Przypomnijcie sobie jakikolwiek : pracowników Biedronki, górników , nauczycieli, pielęgniarek, lekarzy różnych specjalności ........
Natomiast protest niepełnosprawnych ? kogo to boli
Szacunek , że walczą o siebie i o innych , porażka nie ma matki , a zwycięstwo wielu ojców ........
- Slodziak_2

Andrzeju - czy ten rząd nie dba o niepełnosprawnych - nie jestem do końca przekonany. W proteście - wiele dostali a i przed protestem mieli dostać - choć nie koniecznie w formie, jakiej chcieli. Zgadzam się z tym, że nie wszystko i że niestety - są wieloletnie zaniedbania w tym zakresie.andrzej1955 pisze: 17 maja 2018 00:35 Poprzednik pisze o upolitycznieniu protestu od samego początku-to zacznijmy od początku-2014 rok przy takich samych protestach poparcie Rafalskiej,wypowiedzi Dudy-związkowca-temu rządowi trzeba to wyrwać i być nieustępliwymprezes-rząd który nie dba o Niepełnosprawnych-nie ma moralnego prawa do rządzenia-i podpowiedzi typu-jak my dojdziemy do władzy to to wszystko załatwimy-jak załatwiają to widać-na samym początku pisałem-Niepełnosprawni przyszli do sejmu i powiedzieli przysłowiowe-SPRAWDZAM-obietnice
![]()
smutne niestety jest to że punkt widzenia zależy od punktu...siedzenia
![]()
![]()
co do tzw danin-broń Boże nie mylić z podatkiem-nawet teraz uchwalone-wejdą w życie w 2020 roku-a do tego czasu
![]()
![]()
NIGDY nie negowałem żadnych wpisów i jeżeli były merytoryczne to do nich się odnosiłem
zgadzam się co do rehabilitacji i leków-tylko nie wiem czy jest to wykonalne w naszej chorej służbie zdrowia
![]()
Zgadzam się z tym, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i żaden rządzący nie da nic lekką ręką - dlaczego to już się rozpisywałem. Rozwiązanie opisane przeze mnie z lekami funkcjonowało doskonale w przeszłości więc nie widzę powodów, dla których miało by nie funkcjonować teraz - przy odrobinie dobrej woli rządzących.
Jak dla mnie ten rząd mi - jako osobie niepełnosprawnej, jeszcze niczego nie zabrał a to już jest naprawdę dobra wiadomość.
Sławny rok 2012 przyniósł bowiem zmianę sposobu refundacji składek na ubezpieczenia społeczne. Dzięki ówczesnym włodarzom kwota refundacji została podzielona ze względu na posiadany stopień niepełnosprawności. Czyli niepełnosprawni dostali po kieszeni. Więc z tą dbałością jest naprawdę różnie (i - o zgrozo pewnie dla wielu - nie jestem ślepym zwolennikiem tego rządu tylko po prostu nic mi jeszcze nie zabrali).
Pozdrawiam
- Slodziak_2

Darku - ja osobiście myślę, że przyczyną upadku tematu jest ukazanie jego prawdziwej twarzy. Wiele osób zobaczyło i się zniesmaczyło. Jeśli był by to protest merytoryczny i ukierunkowany tylko na poprawę bytu osób niepełnosprawnych - nie przyniósł by takiego zakończenia. Ja tylko nie mogę się pogodzić z myślą, że politycy po raz kolejny posłużyli się niepełnosprawnymi (i nie mam na myśli opiekunów tylko samych niepełnosprawnych).darek pisze: 17 maja 2018 09:15 Oczywiście każdy Głos -Wpis Wnosi coś do Tematu Niestety po za kilkoma osobami nie odnosi to skutku bo Temat już się Społeczeństwu ZNUDZIŁ zreszta chwilkę temu słyszałem w TV że za kilka dni Temat umrze wszak zbliżają się Wakacje
Pozdrawiam
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy