Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Post autor: Hipokryt »

Ania52 pisze: 18 maja 2018 13:26 Wytchnienie dla rodziny niepełnosprawnej osoby. W większych miastach przyjeżdża samochód po taką osobę (u nas bus) i zawożą do szkoły życia. Na wsi niestety nie ma takiej możliwości i dlatego potrzebna jest żywa gotówka a nie ble,ble,ble. Popieram protest niepełnosprawnych i wstyd mi za rządzących.
Aniu - poruszyłaś tu ważny problem dla niepełnosprawnych, który w zasadzie jest uregulowany w ustawie o systemie oświaty. W przepisach nie ma znaczenia czy to gmina miejska czy wiejska bo burmistrz lub wójt ma "psi obowiązek" zapewnić dziecku bezpłatny dojazd do placówki. Czasem jednak są trudności dla rodziców.
Realnie jednak są problemy bo taki urzędnik często nie ma o tym pojęcia gdyż zwykle w gminie to sprawa jednostkowa. Inna sprawa to świadomość rodziców, którzy nie znają swoich praw i nie odwołują się od decyzji odmownych. W efekcie tego dzieci zostają w domu i jest jeszcze większy problem. Jeśli dla Twojego dziecka gmina nie zapewnia dojazdu żądaj uzasadnienia na piśmie i odwołaj się do starostwa powiatowego. Czasem wystarczy jeden telefon. Najczęściej gmina jak nie może zapewnić dojazdu to zwraca ekwiwalent za paliwo i wtedy używasz własnego pojazdu.
Więcej na stroniehttp://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/283739
Ten wpis nie dotyczy tego tematu i może będzie pomocny dla Ani, więc może niech tu zostanie?
Pytać, błądzić a nawet wstydzić się jest rzeczą ludzką a Forum jest aby pomagać.
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

chetny pisze: 17 maja 2018 23:19 (i - o zgrozo pewnie dla wielu - nie jestem ślepym zwolennikiem tego rządu tylko po prostu nic mi jeszcze nie zabrali).

Pozdrawiam
Uśmiałem się setnie czytając Twe wypociny zwłaszcza to ostatnie zdanie no to gdzie Ty mieszkasz ?? chyba nie w Polsce jeśli twierdzisz że obecny nie rząd nic Ci nie zabrał wiem że to nie na temat ale ile procentowo od przejęcia władzy przez pis zdrożało nasze codzienne życie ?? no ile ?? 20 % ?? 30 % ?? same leki zdrożały kilkukrotnie . Ty nie jesteś ślepy Ty jesteś jak ślepe dziecko we mgle , ile zdrożały wyjazdy na rehabilitację , nawet jeśli są to na miejscu to koszt paliwa już je podrożył , nie ma dziedziny gdzie by coś nie zdrożało . Łupią nas na każdym kroku bez opamiętania a Ty twierdzisz że nic Ci jeszcze nie zabrali :lol: :lol: :lol:
[/quote]

Widzisz - jeśli brakuje Ci argumentów - przychodzi pora na ubliżanie. Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że każdy mierzy świat swoją miarą, czego mam tutaj doskonały przykład ;). Podchodząc do sprawy w sposób czysto pragmatyczny:
Używam samochodu: kiedy w Polsce było najdroższe paliwo?
Mam dzieci: kiedy w Polsce podniesiono podatek na art. dziecięce?
Czasami w rodzinie ktoś zakończy żywot - kiedy drastycznie obniżono zasiłek pogrzebowy?
Żyje w Polsce - kiedy podniesiono podatek na praktycznie wszystko? (i NADAL nie obniżono!!!)
Leczę się - kiedy zabroniono aptekom na obniżanie cen leków?
Kiedy zmieniono zasady refundacji składek ZUS dla osób niepełnosprawnych?
Kiedy OBNIŻONO składni na ZUS od 2006 r. ? (baaardzo niewiele - oj baaaardzo niewiele).

Czy Ty - jako trzeźwo myślący i nie błądzący we mgle jesteś w stanie odpowiedzieć na te pytania?

Zastanawiam się nad tym, jak głęboko działa stosowana od lat w mediach socjotechnika....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

lope123 pisze: 17 maja 2018 23:38 Chętny,
Ty się nie dziw, Marek i Słodziak to są wyznawcy a wiara czyni czuba,
Witaj Lope.

Dziękuję Ci bardzo za nazwanie mnie czubem - bardzo miła z Twojej strony.
Widzisz - zgadzam się z Tobą - jestem wyznawcą ale zasad - między innymi moralnych. Widać Ty potrafisz jedynie ubliżać innym w chwili, gdy wyraźnie kończą się argumenty.
Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Twoich przyjaciół (prędzej czy później będą potraktowani przez Ciebie jak ja)
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Ta dyskusja prowadzi donikąd , to co juz zostało napisane na początku tematu było merytoryczne i na temat , teraz to tylko kłótnia i czyja prawda jest mocniejsza , nie pisałam w tym temacie ale czytam posty na bieżąco , kłótnie nie pomogą protestującym . :(
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Panowie , tu nie ma przerzucania się kto komu , .... przerzucajcie się argumentami , a nie obelgami , nawet jeśli ktoś ma odmienne przekonania czy zdanie należy mu się szacunek .
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

andrzej1955 pisze: 18 maja 2018 00:39 Nie wiem o jakim upadku tematu mówicie-chyba o tym że jedynie słuszna telewizja o tym nic nie mówi-może pooglądajcie czasami inne-ja czasami oglądam tą jedynie słuszną i przecieram oczy ze zdumienia o uszach już nie wspomnę :!:

Na każdym kroku słyszy się że wszyscy jesteśmy równi wobec prawa-JAKIEGO-chyba ...kalego,mam już trochę latek-swoje przeżyłem-jestem tak niepełnosprawny że jeszcze nikt nie musi się mną zajmować,to co dało mi państwo to 947 zł renty-nie wiem czy coś zabrało w postaci podwyżki leków,jedno co wiem to to że serce się kraje jak widzi się tych ludzi którzy walczą o środki na godne życie i dla mnie każdy kto nie przyznaje im racji jest po prostu BEZ SERCA i jakichkolwiek ludzkich cech :!: :!: :!:
Witaj Andrzeju

Mówię o upadku tematu ponieważ z protestu opiekunów osób niepełnosprawnych przerodził się w jawną agitację polityczną.

W przeciwieństwie do wielu ja nie oglądam telewizji ani tej słusznej ani tej niesłusznej - nie mam na to czasu bo muszę się zajmować niepełnosprawnym dzieckiem (o czym już wielokrotnie pisałem). Dziwi mnie Twoje podejście do mojej osoby - jeśli ktoś nie zgadza się z opinią słusznej czy nie słusznej to musi być osobą bez serca? Proszę Cię bardzo - przejmij choć na chwilę moje obowiązki, przekonaj się jak to wygląda w rzeczywistości a nie tylko z perspektywy fotela przed niebieskim ekranem a porozmawiamy o sercu i cechach ludzkich. Posłuchaj wypowiedzi "to i tak będzie warzywo - oddajcie do ośrodka i zróbcie sobie następne, jesteście młodzi. Jeśli usłyszysz taką opinie - zobaczysz te ludzkie cechy.
Ocenić kogoś jest bardzo łatwo - pomóc - nie koniecznie.
Ja często przecieram oczy ale na wypowiedzi nie poparte faktami lub z nimi sprzeczne.
Przeczytaj moje poprzednie posty - nie neguję walki o lepsze jutro dla niepełnosprawnych i ich opiekunów - tylko nie podoba mi się, że do tego wszystkiego są mieszane te niepełnosprawne osoby. Ja nie mógł bym narażać zdrowia mojego dziecka w imię protestu. Tyle pisałem i takie jest moje zdanie - a pomoc jest potrzebna - a w jaki sposób to wielokrotnie pisałem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

bibi pisze: 18 maja 2018 22:36 Panowie , tu nie ma przerzucania się kto komu , .... przerzucajcie się argumentami , a nie obelgami , nawet jeśli ktoś ma odmienne przekonania czy zdanie należy mu się szacunek .
Witaj Bibi

WIELKI szacunek dla Ciebie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

chetny pisze: 18 maja 2018 22:27 Jak ktoś ma klapki na oczach i widzi tylko co mu ktoś pozwoli zobaczyć to z kimś takim dyskusja merytoryczna nie ma sensu więc kończę z tobą jakąkolwiek dyskusję bo ciebie nić nie przekona nawet gdybyś za sprawa tej władzy wylądował nagi pod mostem to dalej będziesz uważał że ta władza jest najlepsza na świecie , nie odpisuj bo od teraz ignoruję twe wypociny , bez urazy ale szczerość i prawda najbardziej boli obecną władzę i ich wyznawców . Ps . ja mogę napisać że odkryłem życie na Jowiszu .
W przeciwieństwie do Ciebie - ja nie napiszę, że odkryłem życie na Jowiszu jeśli tego życia nie odkryję - i to jest dokładnie ta różnica.
Mylisz się - nie popieram żadnej władzy - ani tej ani poprzedniej, a ogólnie z Twoją wypowiedzią nie sposób się nie zgodzić - nie odpowiedziałeś merytorycznie na mój post. Nie potrzebuję nikogo przekonywać - takie mam zdanie i popieram je przytoczonymi faktami. Polecam poszukać odpowiedzi na zadane pytania - otwierają one oczy (one wszystkie mnie dotyczą i z tego powodu się tutaj pojawiły). Doskonale rozumiem, że ignorujesz moje "wypociny" gdyż brak argumentów prowadzi właśnie do agresji.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Kłótnia i obrażanie się niczemu nie służy :!: :!: co do rozwiązania Protestu-przedstawiłem pewne propozycje przesunięcia kwot budżetu co spowodowałoby rozwiązanie problemu-dzisiaj dowiedziałem się że budowa strzelnic to koszt 2,9 miliarda a nie jak pisałem 1 miliard-ale pewna posłanka-nazwiska nie wymienię bo nie warto :!: w wypowiedzi wyznała że odcięcie Niepełnosprawnych od wstępu na strzelnice to ograniczenie ich wolności-ona ze swoją niepełnosprawną córką jeździ na strzelnicę i nawet ma b.dobre wyniki-wnioskuję że Niepełnosprawnym bardziej potrzebne są strzelnice niż dodatek 500-złotowy-chyba że ja nie rozumiem tej wypowiedzi bo jestem MATOŁ :!: co do ograniczenia wolności-to marszałek-jedyny taki-wszystkim wszystko udostępnia i wszystkim wszystko wolno-wszak to budynek POLSKIEGO SEJMU z PEŁNĄ DEMOKRACJĄ :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Andrzeju

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić - kłótnia i fochy nie prowadzą do niczego - ubliżanie innym także. Odnośnie tych 500 zł to mamy rozbieżne zdanie, ale jeśli chodzi o sedno sprawy - jak najbardziej - nie mam nic przeciwko, by je dostali (choć nie zmieniam zdania, że w sytuacji osób niepełnosprawnych nic te 500 złotych nie zmienia). Podałem też kilka sposobów na polepszenie sytuacji w służbie zdrowia - i to sposobów, które nie wiążą się z żadnymi nakładami!
Jeśli chodzi o szukanie pieniędzy - może by wreszcie ktoś realnie przesiał miłościwie nam panujących urzędników? Czy naprawdę jest nam potrzebna aż taka ich ilość? Czy potrzebujemy takiej ilości urzędów pracy, które nie mają nic wspólnego z poszukiwaniem pracy? Czy - skoro mamy takie niskie bezrobocie - nie zlikwidować daniny na fundusz pracy lub nie przenieść go właśnie na rzecz niepełnosprawnych?
itd. itp...

Pozdrawiam
Zablokowany