Czerniawa Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Basia71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 cze 2012 08:44
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Czerniawa Zdrój

Post autor: Basia71 »

Ostatni raz trzynaście lat temu gdy była z dziećmi w Czerniawie w ramach spacerów chodziliśmy po wodę mineralną do źródełka które wypływało w lasku . Przed wojną było tam ujęcie wody które zostało zamknięte a woda i tak zaczęła się wydostawać na powierzchnię. Jeżeli ktoś jest dociekliwy proponuję zapytać miejscowych gdzie to jest; oczywiście woda ma zapach "zgniłych jajek" gdyż nie jest oczyszczana w żaden sposób. Przy każdym pobycie piliśmy tą wodę i nic nam nie było. :D
Zajadaliśmy się malinami oraz czarnymi jagodami ,których było pełno na zboczach góry. ;) Przebywaliśmy wtedy w ośrodku , który sąsiaduje z tym sanatorium.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Witaj Basiu71, piszesz, że zajadałaś się malinami i jagodami z lasu. Masz szczęście, że nie spotkałaś straży leśnej :shock:
bo mandacik raczej pewny. Na terenie Gór Izerskich obowiązuje zakaz zrywania runa leśnego bo są to tereny Parku Narodowego.
Parę lat temu wydzielono wprawdzie miejsce w którym można zbierać borówki i malinki, ale ja tego miejsca nie znalazłam.
Pozdrawiam :)
aril44
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 11:11
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: aril44 »

Witajcie ! Jeszcze 4 dni i wyjeżdzam do sanatorium. Już od dziś zaczynam się powoli szykować żeby niczego nie zapomnieć :) Pozdrawiam
anna56
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 22 cze 2013 17:50

Post autor: anna56 »

Witam serdecznie.
Już 28.06 będę w Czerniawie, aril44 pewnie się spotkamy w czasie turnusu i to nie raz :)
Pozdrawiam ...
aril44
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 11:11

Post autor: aril44 »

Witaj ! No myślę że napewno sie spotkamy ;)
Pozdrawiam i do zobaczenia :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

pinktea pisze:Hej!
Też się wybieram do tego sanatorium 22 lipca. Chciałam się zapytań czy nie ma problemu z wystawieniem L4 na czas pobytu i czy gdzieś w pobliżu znajduje się jakieś boisko.:)
hejka :) ja też mam ten sam termin przyjazdu tak więc na pewno gdzieś tam się spotkamy :) pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

fajnie że jest tyle wiadomości przynajmniej trochę już człowiek wie co i jak w tym sanatorium , nie jedzie w ciemno :)
Adi1987l
Na forum od: 08 sie 2013 16:32
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Adi1987l »

Witam.
Ile trwa turnus w tym ośrodku? bo mi ZUS tylko napisał, że zostałem skierowany na turnus rozpoczynający się od 4.11.13 i nie napisali na ile dni. Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam
Adi1987l
Na forum od: 08 sie 2013 16:32
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Adi1987l »

Witam.
Ile trwa turnus w tym ośrodku? bo mi ZUS tylko napisał, że zostałem skierowany na turnus rozpoczynający się od 4.11.13 i nie napisali na ile dni. Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Adi1987l serdecznie witamy na forum :kwiat:

Turnus z ZUS trwa 24 dni a jeżeli jedziesz w rama zwolnienia lekarskiego to możesz otrzymywać dodatkowo 2 dni na tzw. dojazd.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ