Krynica Zdrój od 13 sierpnia Lwigród

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
gabimaga
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2016 21:23
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Krynica Zdrój od 13 sierpnia Lwigród

Post autor: gabimaga »

Beti43 pisze: 24 cze 2018 08:18 Co polecacie zwiedzić w Krynicy :?:
Co zwiedzać?
1.Jeśli nogi pozwalają polecam wziąć wygodne obuwie i wejść na jaworzynę lub dojechać busem w 10 minut za 5zł i dalej wjechać góra-dół kolejką. Kolejką fajnie się jedzie :) Na jaworzynie można sobie pochodzić, zajść do schroniska, widoki ładne na łomnicę. W restauracji górnej coś zjeść np.: placek po zbójnicku czy grzyby w czymś tam, kwaśnica mnie akurat nie powaliła na kolana.
2. Góra parkowa- niewielka górka ale dość stroma, można się zmęczyć lub wjechać kolejką torową( trwa to z 1minutę) Weszłam i zeszłam. W zimie uczyli tam jeżdzić na nartach, i drogą można zejść do np: tylicza. Jest tam restauracja z muzyką na żywo, chyba na fortepianie Pan grał( ze słyszenia nie zaszłam). Dużo osób tam często chodziło na kijkach dla kondycji.
3. Grota solna - dla zdrowotności.
4. Romanówka- muzeum Nikifora, w niedzielę było bezpłatne ale bez szaleństwa.
5. Deptak i pijalnia wód- tam są ewentualne koncerty i woda. Niektóre domy mają ładną architekturę.
6. Tancbudy, można sie pobawić od tancbudy w garniakach i kiecce po taką co i w dresach nie będziesz się wyróżniać. Niestety ilość Pań przypadająca na Panów jest duża więc Panie udają Panów :D

Sama Krynica dla mnie choć w lecie nie byłam ma urok bardziej w zimie jak ktoś jeździ na nartach jakby w niej tak siedzieć 3 tyg to chyba tylko tancbudy z muzyką na żywo.
Polecam wycieczki jednodniowe - to takie namiastki wycieczek bo jest pukt docelowy i powrót z zakupami czyli kasa schodzi.
W zimie byłam na kuligu z ogniskiem. Kulig to była porażka ale ognisko fajne. Dobra kiełbasa, grzaniec winny z 10zł( butelka kosztuje 1l za 18 :) ) za kubeczek ale ekipa była fajna więc się wytańczyłam przy góralskiej muzyce na żywo.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Beti43 pisze: 24 cze 2018 08:18 Co polecacie zwiedzić w Krynicy :?:
Gdybyś jednak coś nie coś chciała słodkości posmakować to ja polecam :
1.Kawiarnia ,,Maleńka " pyszna kawka,ciasto ( notabene pieczone na miejscu i codziennie inne) no a serwowane tam naleśniki to ,,niebo w gębie " :P
2.Na pyszne lody wybierz się do rodzinnej lodziarni znajduje się niedaleko Lwiegogrodu przy głównej drodze jednak znając życie kolejki tam w te upału będą niemiłosierne ale....lody warte grzechu :P :P :P
Awatar użytkownika
Beti43
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2018 23:43
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Beti43 »

gosia55555 pisze: 06 sie 2018 21:53 Witaj

Ja jestem od 12 sierpnia w Nowym Domu Zdrojowym i jestem z Lublina :) pozdrawiam
Witaj :kwiat: gosia55555 :P do zobaczenia w Krynicy
Awatar użytkownika
Beti43
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2018 23:43
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Beti43 »

gabimaga :kwiat: Samosia :kwiat: bardzo dziękuję za informację :P pozdrawiam
beatricze
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2018 23:35

Post autor: beatricze »

Witam
Krynica och Krynica cudowna o tej porze i innej tez zwiedzać można: na pewno Górę Parkowa w centrum Krynicy, Jaworzynę, Tylicz oddalony około 8 km można z kijkami na spacer jeżeli kos dużo lubi chodzić.Wart zobaczyć Muszynę dla zmotoryzowanych lub busy kursują spod Hawany lub pod górkę przy kościele. Ach zapomniałam przepyszne lody przy kościele. Nie będzie nudno to na pewno a i tańce w Magnolii cudowne przy pijalni w parku obok Kiepury.
pozdrawiam
John2306
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lip 2018 09:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 19

Post autor: John2306 »

Witam
Moi poprzednicy wiele Ci napisali o Krynicy i niewiele mogę dodać ale...
Będąc na górze Parkowej obowiązkowo należy odwiedzić restaurację u Babci Maliny , wejście słabo oznakowane schodami przy wejściu na peron kolejki (nie myl z barem na zewnątrz) - bardzo ciekawy przedwojenny wystrój. Nie zapomnij również o żródełku miłości. Do tej pory zapewne odwiedzili Twoje sanatorium przedstawiciele biura podróży. Przed zakupieniem wycieczek najlepiej najpierw się z nimi zapoznać , a dopiero kupować. Wszystkie biura mają podobną ofertę, która często różni się cenowo. Polecam biuro Jaworzyna , ale porównaj ceny z PTTK. Z wycieczek polecam spływ Dunajcem, wysokie Tatry , baseny siarkowe na Słowacji. Parkietoterapia od 14 w Prezydenckiej (Stary Dom Zdrojowy) i Artystyczna u Łysego. Od 19 Restauracja Galicyjska (wstęp był w styczniu nieodpłatny) duża sala i parkiet do tańca. Życzę przyjemności. Jeżeli masz pytania pisz. :kwiat:
ODPOWIEDZ