Duszniki Zdroj

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
hala6204
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 sie 2016 09:26
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Duszniki Zdroj

Post autor: hala6204 »

violet58 pisze:
hala6204 pisze:Witam
Dzisiaj dowiedziałam się o wyjeździe do sanatorium Chemik od 3 września do 24 wrzesnia czy był ktoś tam i ma jakieś wiadomości. Miejscowość spokojna bo byłam w tamtym roku przejazdem wracając z gór stołowych. Może ktoś się wybiera z podkarpacie na drugi koniec Polski? Pozdrawiam ;)
Zerknij tutaj.... http://forum.nasze-sanatorium.pl/viewto ... k+duszniki . W razie czego pytaj, informacje co prawda ubiegłoroczne, ale nie przypuszczam żeby się wiele zmieniło.
Witaj, mam jeszcze jedno pytanie bo ośrodku nie ma basenu, ale czy jakieś zabiegi w basenie np. gimnastykę dają w innym ośrodku? W jakim ośrodku jest jakiś basen, chyba nie doczytałam ... :D
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Hala, basen jest tylko w sanatorium Jan Kazimierz. My z Zimowita nie mieliśmy tam żadnych zajęć( kuracjusze komercyjni mieli kilka wejść w ramach opłaty) . Moglismy sobie prywatnie kupic bilet wstepu i skorzystać. Myślę, że tak samo jest w Chemiku. Ja byłam na basenie dwa razy. Taki rekreacyjny bardziej niz do popływania - hydromasaże, gejzery wodne i jaccuzi. Stronę basenu znajdziesz w internecie.
Bogutka
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Niestety, z wodnych zabiegów to tylko kąpiele wannowe... :( Chemik nie posiada basenu, tak jak napisała poprzedniczka basen, jedyny zresztą w Dusznikach,. tylko w Janie Kazimierzu A. - Słoneczne Termy.
Raczej bądż przygotowana na krenoterapię czyli płukanie wewnętrzne wodami Jan Kazimierz lub Pieniawa Chopina.W Pijalni zdrojowej możesz sobie zafundować obie nawet lekko podgrzewane ;) :D Po drodze do miasteczka, wędrując kasztanową aleją trafisz na dwa dodatkowe ujęcia po prawej "Agatka", po lewej, trochę dalej, "Jacek" - ale wykąpać się nie da... :D .
Udanych zabiegów i wypoczynku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Po wodę zdrojową zajrzyj do Zimowia - jest prawie naprzeciwko Chemika. Zimowit ma własne ujęcie. Wejdź do tego ładniejszego budynku w korytarzu na parterze jest woda. Smakowita. I samo zdrowie.
Bogutka
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Hala6204 już wypoczywa w Dusznikach.
Chociaż małe ,to bardzo urokliwe są Duszniki.A fontanna...z obiektem w tle... ;) :serce: :kwiat:
Życzę miłego pobytu i skutecznej rehabilitacji.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam Wszystkich.
Mieliśmy przyjemność gościć z małżonką w Zimowicie od 12.08.-26.08.2018r.(pobyt komercyjny), a oto nasze wrażenia.

ZAKWATEROWNIE
Pokój dwuosobowy typu standard: dwa pojedyncze łóżka, stoliki nocne, stolik do kawy z dwoma krzesłami, lodówka, czajnik elektryczny, telewizor i łazienka ,oraz obszerna szafa ubraniowa. Pokój dość niski ponieważ mieści się na poddaszu. Winda w budynku.

WYŻYWIENIE

Dobre, zróżnicowane i w ilości nie do przejedzenia. Do tego często deser (ciasto, kisiel, budyń, mus z owoców). Na szwedzkim stole świeże owoce, ponadto do wyboru: kawa ,herbata, jogurty, płatki, dżemy, zupy mleczne. Dużo warzyw i często na kolację oraz śniadanie oprócz półmisków z „rozmaitościami” danie na ciepło.

ZABIEGI

Baza nie jest może zbyt obszerna i wymaga jeszcze sporo inwestycji, natomiast Panie dają radę i opieka jest fantastyczna. To samo odczucie mam jeśli chodzi o obsługę pielęgniarską i lekarską.

WYCIECZKI

Praktycznie codziennie coś się dzieje, oferta bardzo obszerna. Wycieczki po okolicy z przewodnikiem, ale i sporo za granicę naszego kraju. Ofertę uzupełniają wyprawy na świeżego przepysznego pstrąga, ogniska , biesiady, orz oczywiście dancingi w „Parkowej” lub „Weronie”.

OD SIEBIE

Pobyt bardzo udany, akumulatory naładowane. Miejscowość jest mała i przytulna sprzyjająca spacerom i wycieczkom pieszym. Po więcej atrakcji trzeba udać się do pobliskiej Polanicy-Zdrój, Wambierzyc lub Kudowy-Zdrój .Warto również zawitać do Lądka-Zdroju lub Kłodzka i zapoznać się z tamtejszymi atrakcjami. Klimat w Dusznikach-Zdroju jest bardzo specyficzny i mocno bodźcowy, co oznacza , ze osoby mające problemy zdrowotne związane z częstymi zmianami pogody mogą czuć się mało komfortowo.

Miłego wypoczynku :)
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

Miło Jacku, że podzieliłeś się wrażeniami z pobytu w Dusznikach. Cenna informacja, szczególnie dla mnie, gdyż wydzwaniam o zwroty i takie opinie (bieżące) pomogą mi podjąć decyzję (jak już będzie jakaś oferta).
Od siebie dodam, że po powrocie z sanatorium postaram się zamieścić równie obszerną opinię, by się odwdzięczyć wszystkim za cenne uwagi i opinie o sanatoriach. Sporo tu skorzystałam i nabyłam wiedzy.
Dziękuję :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dziękuję za miłe słowo :) Przecież od tego mamy to forum ,z którego ja również często korzystam i czerpię cenne informacje.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jacku dzięki za obszerny super opis. :)
Niech inni czytają i naśladują :)
Awatar użytkownika
renatka11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2013 08:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: renatka11 »

Witam Dusznickich Kuracjuszy. Otrzymałam skierowanie do sanatorium Moniuszko od 4 października 2018. Napiszcie co nieco o sanatorium i Dusznikach Zdroju oraz czym najlepiej dojechać z Warszawy - pociąg?, autobus?, jak daleko do sanatorium z dworca PKS, czy dworca PKP. Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ