L-4
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 15 cze 2018 22:33
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: L-4
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Anno finansowo na pewno lepiej wyjdziesz na tym jak weźmiesz urlop. Podejrzewam, że zdrowotnymannaw142 pisze: A jak się ma do tego urlop zdrowotny? Czy lepiej finansowo wyjdzie?
nazwałaś urlop na poratowanie zdrowia. Jeśli masz taka możliwość to zdecydowanie tak, za urlopem.
Za zwolnienie otrzymasz tylko 80% wynagrodzenia.
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

A ogólnie mam problem w pracy z tym sanatorium... Nie spodziewałam się że mogą być takie schody
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Widzę ,że jesteś z województwa świętokrzyskiego .annaw142 pisze: 02 paź 2018 22:01 Poinformowano mnie, że jedynym minusem urlopu jest to, że gdyby zaistniała nieprzewidziana sytuacja to od tego urlopu musi upłynąć rok do następnego.
A ogólnie mam problem w pracy z tym sanatorium... Nie spodziewałam się że mogą być takie schody
Masz zaordynowane skierowanie z ZUS.
A może powrót do ZUS z prośbą przesunięcia Skierowania na czas ferii zimowych.
Koleżanka z Małopolski w zeszłym roku dostała skierowanie po 20 listopada pojechała do ZUS i poprosiła na ferie zimowe
Było to tylko i aż 7 dni zwolnienia
WSZYSCY byli.. Szczęsliwi
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

W sytuacji którą delikatnie nakreśliłaś to L-4 mimo straty finansowej będzie "mniejszym złem".
W niektórych przypadkach, dyrekcja niezbyt chętnie patrzy na taki krótki urlop w trakcie roku.
Na Twoje schorzenie, jak sama wiesz, jest niewiele miejsc przeznaczonych na rehabilitację.
Jeśli zależy CI na wyjeździe i rehabilitacji to nie ryzykowałbym prośby o zmianę terminu.
Nie ma gwarancji, że to ZUS zrobi, że akurat turnus pokryje się z feriami a i tak musisz wziąć
kilka dni zwolnienia. Moim zdaniem za dużo kombinacji, a "zysk" wątpliwy.
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

Anno ktoś wprowadził Ciebie w błąd. Zasiłek dostałabyś pomniejszony tylko o 20%. Jedziesz na rehabilitację w ramachannaw142 pisze: (...) I nie o 20 proc ale o 30 jeśli już o tym mowa, inaczej niż na l4 z powodu choroby. (...)
prewencji rentowej ZUS-u do sanatorium uzdrowiskowego ("Wielka Pieniawa"), a nie do szpitala uzdrowiskowego.
Wyznacznikiem wysokości otrzymanego zasiłku (80%/70%) jest status placówki (sanatorium/szpital) w której odbywa
się rehabilitacja.
Staszku większość osób tak myśli ponieważ zazwyczaj jest to pełen rok szkolny, czyli 10 miesięcy,sztani pisze: (...)Tylko czy moza brac urlop zdrowotny cztero tygodniowy . Zawsze myslale ze musi byc rok .pisze na tablecie wiec sorki za bledy
ale może to być również pół roku, kwartał, albo właśnie miesiąc. W takim przypadku jaki ma Anna,
to bez problemu otrzyma urlop na poratowanie zdrowia, w wymiarze jednego miesiąca na podstawie
potwierdzonego skierowania. Większy problem to przerwa wymagana pomiędzy kolejnymi urlopami
oraz to, że o ten miesiąc zostanie pomniejszona (co jest normalne) pula urlopu, ale to temat na inną "bajkę".