Dziś znów spacer do Rymanowa (5 km w jedną stronę) i zwiedzanie tego, co jeszcze zostało do zobaczenia.
Najpierw od Rynku w lewo, drogą krajową Krosno – Sanok, gdzie stoi dom dr Ignacego Bieleckiego, zbudowany w latach 1884-1885 w stylu willi szwajcarskich. Zamówiła go firma naftowa z przeznaczeniem na pensjonat dla swoich pracowników. Po jej bankructwie budynek zakupił dr Ignacy Bielecki, społecznik i lekarz, który mieszkał tu i pracował przez prawie 70 lat. Zawodowo pracował do setnego roku życia. Niestety budynek nie jest udostępniony dla zwiedzających.
Następnie spacer uliczką w dół i następny obiekt. Dwór wraz z parkiem krajobrazowym pochodzący z pierwszej połowy XIX wieku, wzniesiony dla właścicieli Rymanowa – Zofii Skórskiej, później będący własnością Stanisława i Anny Potockich - założycieli Rymanowa Zdroju. W czasie I wojny światowej budynek został całkowicie zniszczony. Po wojnie został odbudowany i obecnie znajduje się tu siedziba Nadleśnictwa.
Idąc już w stronę Rymanowa Zdroju mijamy Ochronkę św. Józefa prowadzoną przez Siostry Służebniczki z Zakonu Najświętszej Maryi Panny. Siostry przybyły do Rymanowa ze Starej Wsi pod koniec XIX wieku, zaś sam budynek powstał w 1902 roku ze składek mieszkańców, wsparcia rodziny hrabiów Potockich i kosztów własnych Zgromadzenia.
W ogrodzie przed budynkiem stoi pomnik Błogosławionego Edmunda Bojanowskiego, założyciela Zgromadzenia. W latach 60-tych przedszkole upaństwowiono, ale Zgromadzenie nie przerwało swojej działalności. W 1990 roku w wyniku przemian politycznych Zgromadzenie odzyskało budynek ochronki, w którym dalej prowadzone jest przedszkole publiczne, jedyne w Rymanowie.
I powrót do Zdroju, nową trasą – ulicą Parkową wzdłuż rzeki Tabor. Ominęłam ruch uliczny, cieszyłam oczy pięknymi widokami, urokliwymi drewnianymi chałupkami i… choć spadło parę kropli deszczu, to później się rozpogodziło i całkiem fajny dzień się zrobił. I tak na spokojnie przemaszerowałam li tylko 10 km
Dom dr Ignacego Bieleckiego
Dworek Potockich - obecnie siedziba Nadleśnictwa
Ochronka św. Józefa - Przedszkole Publiczne
Wędrówka do Rymanowa Zdroju wzdłuż rzeki Tabor
Polska Złoto Czerwona Jesień