Świnoujście sanatorium Trzygłów

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Re: Świnoujście sanatorium Trzygłów

Post autor: zbigniew165 »

Felice właśnie dzisiaj zapadła decyzja , żeby w tym tygodniu w trójkę /dołączyła do nas lokatorka studia mojej koleżanki/ wypożyczyć rowery i jedziemy do Niemców ścieżką rowerową. Oni są u nas, to czemu my nie możemy pojawić się u nich. Jest ich naprawdę tak dużo, że polską mowę słyszy się sporadycznie.
Dzisiaj zaliczyliśmy pijalnię czekolady, gdzie tylko dwa stoliki polskie, reszta Niemcy. Pogoda jest słoneczna, chociaż zimno 8 stopni. Na plaży łabędzie i mewy chleb zjadają nawet z ręki. Mnóstwo ludzi na plaży i promenadzie z powodu słonecznej pogody. Zimno nie przeszkodziło siedmiorgu pań i panów kąpać się w morzu na naszych oczach-morsy. :shock: :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bożenka my chodzimy krokiem spacerowym i nawet musimy hamować koleżankę, która do nas dołączyła, bo nas zawsze wyprzedza. Dobrze, że tutaj nie ma górek ja w Rymanowie, bo bym chyba też nie dał rady. Powiem Ci, że tutaj nie mam czasu się nudzić, bo te dwie dziewczyny na to nie pozwalają i ciągle chodzimy. Ponieważ na posiłki dochodzimy do Światowida, 10 min. krokiem spacerowym, to zaraz po posiłku wychodzimy ostatni ze stołówki i ruszamy na promenadę, lub na plażę wdychać jod. Robimy dziennie po kilka kilometrów przeważnie nad samym morzem. Na mieście byliśmy tylko raz zwiedzając Park Zdrojowy, który jest ogromny. Niestety bez zdjęć, bo nie wiem jak je przenieść na forum, a nawet nie mam na to czasu. Trzygłów jest w dobrym położeniu, bo wszędzie jest blisko i sam obiekt spełnia moje oczekiwania co do warunków sojalno-bytowych. Chodzenie na posiłki ma swoją zaletę, a zabiegi po drugiej stronie ulicy w Rusałce nie stanowią jakiegoś problemu. Trudniej mają kuracjusze z TRYTONA, który również nie ma bazy zabiegowej i stołówki. Na stołówkę maja parę kroków, bo jest bw pobliżu
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

nacisnąłem nie ten klawisz i poszło. Tryton jest w pobliżu Światowida. Kuracjusze muszą chodzić na zabiegi do Rusałki i Bałtyku. Jest to dla nich trochę uciążliwe. Nie m a tam także jedynek. Posiłki w Światowidzie są jak to w sanatorium, ale mnie wystarczają. Dzisiaj na obiad rosół i udko z kurczaka. Zupa w wazie, a ziemniaki i mięso porcjowane przynosi na talerzach kelnerka. Do podziału jest tylko surówka.
Jeszcze coś dla oddechowców. Gimnastyka oddechowa to faktycznie jest ćwiczenie oddechu, a nie tak jak w Ustroniu ogólne ćwiczenia gimnastyczne nie mające nic wspólnego ze schorzeniem dolnych dróg oddechowych. :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zbyszku polecam wypożyczalnię przy poczcie,prawie naprzeciwko Bałtyku. Myślę że jeszcze się nie zamknęli.
Jak Wam się uda to wpadnijcie na termy do Heringsdorfu fajne miejsce.Tam można grupą i wziąć dużą taksówkę,albo jak ktoś ma auto,rowerem też bez problemu. Znajduje się to przy trasie na granicy Albecku i Herinsdorf.
Jeżeli chodzi o zabiegi to Świnoujście w oddechówce specjalizuje się. Nawet zlecano masaż oddechowy.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Podczas mojego pobytu (VI-VII) bilety wstępu do Term Bałtyckich (Ostsee Therme) – zarówno do Świata Kąpieli jak i do Świata Saun można było kupić za pośrednictwem BT Wybrzeże, które mieści się w budynku Bałtyku.Jak jest teraz nie wiem, ale można zapytać. Ceny w euro: 16,- za dwie godziny, 18,- za trzy. No i warto pamiętać o opłacie kuracyjnej w Cesarskich Uzdrowiskach, na wszelki wypadek lepiej mieć trochę drobnych ojro - koszt dzienny to 2,5 euro, od 1 listopada o połowę mniej. Ale z tym kwitkiem taniej do term .... odpowiednio 12 i 13,5 euro (chyba się opłaca) ;) :) Opłatę można uiścić w informacjach turystycznych oraz w specjalnych automatach do pobierania opłaty uzdrowiskowej, stojących na promenadzie.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja jeździłam na zaproszenie więc nie płaciłam i na dodatek wożona byłam.
Heringsdorf.jpg
a to kawiarenka w Heringsdorf
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To widok na brzeg z kawiarenki
Załączniki
Heringsdorf.jpg
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

zbigniew165 pisze: 28 paź 2018 12:44 Bożenka my chodzimy krokiem spacerowym i nawet musimy hamować koleżankę, która do nas dołączyła, bo nas zawsze wyprzedza. Dobrze, że tutaj nie ma górek ja w Rymanowie, bo bym chyba też nie dał rady. Powiem Ci, że tutaj nie mam czasu się nudzić, bo te dwie dziewczyny na to nie pozwalają i ciągle chodzimy.
Zbyszku......... i bardzo dobrze. Każdy wybiera takie tereny i taką formę aktywności, która jest adekwatna do stanu zdrowia. Dobrze, że chodzicie, spacerujecie... to aktywność i póki siły są i chęci...... wykorzystuj czas na maksa. Miłego dalszego pobytu życzę. I wróć zadowolony jak ja :)

Felice........ super fotki :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »