Świnoujście sanatorium Trzygłów
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Re: Świnoujście sanatorium Trzygłów
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Violet jak pamiętasz to właśnie włoska knajpka jest...chociaź apfel strudel do kawy podają.
Już znikam i pozdrawiam Zbyszka z ekipą. Pisz relacje chętnie poczytamy.
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 97 razy
W czasie tego pobytu nie mam czasu nawet usiąść przy laptopie. To nie Ustroń i Równica. Tutaj wszyscy chyba są z NFZ, w Trzygłowie na pewno, bo nie spotkałem dotąd kuracjusza z ZUS. Zdecydowanie wolę wyjazd z NFZ i wcześniej o tym pisałem w czasie pobytu na turnusie ZUS w Ustroniu.
Co do zabiegów, to dzisiaj w Rusałce zaliczyłem zabieg naświetlania klatki piersiowej 1,5 godz. wcześniej, a w Bałtyku również można się dogadać z obsługą i wykonać np.jontoforezę borowinową 40 min. wcześniej.
Do obiektu nie można mieć zastrzeżeń, jest ciepło, woda w kranie gorąca, wrzątek, warunki bytowe dobre i przede wszystkim jest cisza. Nie ma żadnego kierownika, czy dyrektora, tylko jedna pani w recepcji i dyżurna pielęgniarka. Ważna informacja: są obchody o 22.00 ale można iść do pielęgniarki i powiedzieć, że nie chcę, by do mnie pukała o 22.00. Pielęgniarka oznacza to przy moim numerze pokoju i obchód mamy z głowy. Jeżeli wiem, że się spóźnię i przyjdę po 22.00, to zgłaszam to i po przyjściu np. z kina krótkim dzwonkiem przy drzwiach wołam pielęgniarkę i otwiera mi drzwi. Brakuje tylko miejsca do integracji jak kanapy czy kawiarenki. Pozostają pokoje, ale nie ma w nich za dużo miejsca. Wciąż robimy dziennie po parę kilometrów, żeby poznać najbliższą okolicę i już wiemy, gdzie się poruszać. Dobrze, że nie ma tu górek. Kto tu był, to wie, że w strefie nadmorskiej są same sanatoria, wille, domy wczasowe i apartamentowce. Żeby zobaczyć domy mieszkańców Świnoujścia i normalne sklepy trzeba iść do miasta ok. 1 km. U nas np. w Żabce 1 kg bananów kosztuje 16 zł, woda 4 zł. Jeszcze dopowiem, że buduje się nowa Promenada poniżej tej istniejącej, bliżej morza. Budowa jest mocno zaawansowana i będzie prowadziła chyba na niemiecką stronę. To na razie wszystko, bo się rozpisałem.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Zbigniewie sprawdź w "Energetyku". Od strony Promenady czynna była dość spora wypożyczalnia rowerów. Może jeszcze działa?zbigniew165 pisze: (...)te wypożyczalnie w rejonie Bałtyku będą zamknięte. Musimy poszukać innej wypożyczalni. (...)
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

W chwili obecnej już mogę powiedzieć, że do Świnoujścia prywatnie bym nie przyjechał. Ceny w lokalach i okolicznych sklepikach w euro. Niemcy są tutaj lepiej traktowani niż Polacy. Mówię to na własnym przykładzie. Weszliśmy do delikatesów przy promenadzie i po zrobieniu drobnych zakupów podeszliśmy do kasy. Przed nami oczywiście Niemcy i kasjerka nie mając drobnych opuściła kasę udając się najpierw do jednego sklepu, a następnie do drugiego usytuowanych na zewnątrz na promenadzie. Rozmieniła euro i wydała resztę Niemcom. Niestety nam już tego nie zrobiła, ponieważ stwierdziła, że nie ma drobnych w złotówkach i nam nie sprzeda towaru. Takie jest tu nastawienie w całym Świnoujściu. Najważniejszy klient to Niemiec, bo on płaci w euro. Do sanatorium można przyjechać, ale prywatnie wolę Międzyzdroje i wszystkie miejscowości powyżej. Tam czuje, że jestem w Polsce, tutaj raczej nie. Wszędzie słyszy się język niemiecki i oczywiście reklamy sklepów w języku niemieckim.
Dodam jeszcze, że przelicznik w sklepach i gastronomi, to 1 do 4, czyli 1 euro cztery złote dla nas. Jeżeli Niemiec płaci w sklepie za zakupy przelicznik jest już inny 1 euro 3,25 zł-kasa fiskalna.
- wiktor64
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 sty 2017 20:42
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 66 razy
- Podziękowano: 35 razy
Tak to jest w Kołobrzegu jak byłem to Nimiec na Niemcu
nawet piwa spokolnie nie mogłem sie napic .
-
forumowicz
Generalnie z każdym rokiem promenada traciła swój urok. Wolę bardziej kameralne miejsca.
Ale weźcie taksówkę i jedzcie do miejscowości niemieckich. Przepiękna zabudowa..
Pozdrawiam Cię serdecznie.
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

Rybka ma rację, że nie zgodziła się z Wiktor64, że w Kołobrzegu nie ma, aż tylu Niemców. Nie wiem Wiktor64, czy byłeś w Świnoujściu, ale ja jestem pierwszy raz o 35 lat i jestem w szoku. Sami mieszkańcy potwierdzają, że jest to jedyne miasto w Polsce, gdzie wszystko jest tutaj robione pod Niemców. Nie mam nic przeciwko temu, ale nie podoba mi się traktowanie tutaj nas Polaków. Dobrze, że w naszych sanatoriach ich nie ma. Tylko tutaj czujemy się, że jesteśmy u siebie. Po wyjściu na ulicę już nie. Później opiszę mszę nad morzem, gdzie już Niemców nie nie było. Potwierdzam, że mogę tu przyjechać tylko do sanatorium, ale prywatnie za żadne skarby.