Świnoujście sanatorium Trzygłów
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 97 razy
Re: Świnoujście sanatorium Trzygłów
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

Świnoujście jako uzdrowisko - ponieważ sanatoria są usytuowane w strefie nadmorskiej i tutaj skupia się całe życie towarzyskie w czasie wolnym odniosę się do tej strefy. Lokale rozrywkowe sklepy i mała gastronomia nastawiona jest głównie na obsługę kuracjuszy niemieckich. Niemcy w Świnoujściu są traktowani priorytetowo. Reklamy, ceny, informacje, menu w lokalach wszystko w języku niemieckim. W polskim też, ale mniej widoczne. Wszędzie słychać język niemiecki i czułe się jak bym był w Niemczech. O drogę w pierwszych dniach pobytu nie pytaj, chyba , że umiesz po niemiecku, bo trafić na Polaków bardziej odludnym miejscu, to szczęście. W godzinach popołudniowych w tygodniu, a szczególnie w wekend najazd Niemców rowerami i samochodami. Przyjeżdżają z dziećmi zjeść obiad, wypić piwo, drinka, kawę i wieczorem wracają do siebie.
Osobiście nie polecam Świnoujścia na pobyt urlopowy ze względu na ceny, traktowanie nas gorzej niż mówiących po niemiecku. Sam parking płatny kosztuje 20-25 zł na dobę. Ceny np. kilograma winogron czy cytryn 100% wzwyż od ceny w markiece. Pączki 1 euro czyli 4 zł za szt. na promenadzie, kawa 8 zł. małe piwo 7-8 zł. To wszystko ceny w listopadzie czyli poza sezonem. Miejsca noclegowe drogie, bo tylko hotele, Ośrodki wypoczynkowe i sanatoria. Nie ma tu żadnych pensjonatów. Brak parkingów w wymienionych obiektach. Pobyt sanatoryjny tak, ale komercyjny już nie.
Sanatorium TRZYGŁÓW, bo w nim byłem o 25.10 -15.11.2018 r. należy do Przedsiębiorstwa "Uzdrowisko Świnoujście S.A.
Sam obiekt, to hotel sanatoryjny, tak samo jak Tryton nie posiada stołówki i bazy zabiegowej. Dobra lokalizacja na ul. Powstańców Śląskich, na której końcu jest główne zejście do plaży w linii prostej 300 m. Naprzeciwko naszej recepcji po drugiej stronie ulicy jest usytuowany Zakład Przyrodoleczniczy "Rusałka ". W obiekcie hotelowym są pokoje jedno, dwuosobowe i tylko może trzy trójki. Pokój można wcześniej rezerwować telefonicznie. Jednorazowo w obiekcie może przebywać 50 kuracjuszy i nie ma w nim mieszania turnusów. Wszyscy zaczynają w jednym dniu i kończą tak samo. Z tego co wiem , to było kilka jedynek w studio 1+1 z wspólnym przedpokojem i łazienką. W każdym pokoju telewizor LCD i chłodziarka. Mój pokój 202, to jedynka z nowymi panelami na podłodze i odnowioną łazienką. Wymiary ciut większe jak w Ustroniu. Łóżko metalowe, stare, szpitalne ale z nowym, grubym materacem, spało się bardzo dobrze. W obiekcie rządzi Pani na recepcji o 7.00 - do 15.00 i całodobowo pielęgniarka. Drzwi wejściowe zamykane i blokowane czytniku, który każdy ma przy kluczu od pokoju. Po 22.00 otwiera na krótki sygnał dyżurna pielęgniarka. Obchód pielęgniarki o 22.00, ale do mojego pokoju nie pukała, bo jest możliwość zastrzeżenia, że nie chcemy pukania do drzwi i oddziałowa zaznacza nasz numer pokoju i obchody nas nie interesują. W obiekcie jest nowa i sprawna winda obsługująca trzy piętra. Sprzątanie pokojów poniedziałek, środa, piątek, wynoszenie śmieci co dziennie. Nie mam uwag do czystości w obiekcie.
Lekarz co dziennie dostępny w obiekcie i nie było problemów z uzgodnieniem zabiegów. Specjalizacja chirurg i jak sam mówi wie co dać każdemu kuracjuszowi, ma dużą praktykę w pracy w sanatoriach. Można było dać swoją propozycję co do zabiegów.
ZABIEGI - baza zabiegowa w Rusałce dla wszystkich obiektów sanatoryjnych Przedsiębiorstwa "Uzdrowisko Świnoujście S.A.
Tutaj jest planowanie zabiegów dla wszystkich kuracjuszy i zabiegi odbywają się na trzech poziomach. W obiekcie jest szatnia z obsługą/darmowa/' dwie windy i kawiarnia-odpoczywalnia. Obiekt jest po remoncie kapitalnym, nowoczesny, przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Moim zdaniem zabiegi wykonywane są profesjonalnie, bez skracania czasu zabiegów, personel miły z wyjątkiem Pani w pokoju 309 zbieg pulsoterapi, która jest arogancka i niemiła w stosunku do kuracjuszy/nie jest to tylko moja opinia/. Na szczęście miałem u tej Pani jeden zabieg trzy dni przed zakończeniem pobytu. Dwa zabiegi miałem tylko w sanatorium Bałtyk i tam trzeba było dojść ok. 300 m. Inni nie mieli tak dobrze i musieli częściej chodzić do Bałtyku na zabiegi.Niektóre zabiegi można przyspieszyć, nawet masaż klasyczny. Zabiegi miałem dobrze dobrane do schorzenia. Dobra gimnastyka oddechowa w grupie kardiologiczno-oddechowej, nie taka ogólna jak w Ustroniu i zabiegów więcej na oddechówkę niż w Ustroniu, gdzie miałem z ZUS tylko inhalację. Zabiegi są od 7.00-19.00 poza sezonem letnim W tym okresie jest tam 800 kuracjuszy, a w letnim tylko 200, bo sanatoria zamieniają się w domy wczasowe i wtedy zabiegi już są tylko do obiadu, a rehabilitanci idą na urlopy. Zabiegi wybrałem wszystkie bez żadnej ściemy. Byli tacy co zbierali podpisy w karcie zabiegowej.
WYŻYWIENIE w stołówce sanatorium Światowid na II zmianę. Śniadanie o 9.00, obiad 14.00 i kolacja 18.00. Odległość do pokonania, to ok. 300 m promenadą wzdłuż morza. od plaży ok. 150 m. Zupa w wazie, ziemniaki i mięso podane przez kelnerki, surówka w talerzu do podziału, bardzo dobre rozwiązanie. Stoliki czteroosobowe, sami wybraliśmy towarzystwo i stolik. Zupy gorące, ziemniaki też, śniadania i kolacje jak w każdym sanatorium. Porcje wystarczały, a obiady nie powtórzyły się przez cały pobyt z wyjątkiem rosołu i udka z kurczaka w niedzielę. Oczywiście na promenadzie trzeba było spróbować rybę wędzoną, pączka z kawą, kiełbaskę z gila i inne specjały.
WYCIECZKI- nie korzystałem z nich, bo nie chciało mi się spędzać czasu o 5.00-21.00 w autokarze i o suchym prowiancie, który wydawano na stołówce. Było ich bardzo dużo organizowanych przez Agencję Wybrzeże. Skorzystałem z wycieczki statkiem po porcie i rzece Świnie. Na statku kawa, herbata, piwo i kanapki z rybą-ceny przystępne. Rejs trwa dwie godziny i jest bardzo fajnie.
PODSUMOWANIE- ogólnie jestem zadowolony z pobytu, miałem dobre towarzystwo ANI i JOLI
Rozpisałem się, ale o tym sanatorium w którym byłem brak jest dokładnych informacji na forum.
-
forumowicz
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Powiedzmy, że masz rację....zbigniew165 pisze: 25 lis 2018 12:42 .... Rozpisałem się, ale o tym sanatorium w którym byłem brak jest dokładnych informacji na forum.