Z życia pewnej kamienicy :)

W tym miejscu możecie prezentować swoją twórczość niekoniecznie związaną z pobytem w sanatorium choć i taka mile widziana.
Regulamin forum
Proszę by każdy nowy wątek rozpoczynał się wierszem. Najlepiej by to był wiersz autora wątku, ewentualnie wiersz na temat sanatorium.
Uwaga! Jeśli wstawiacie czyjąś twórczość, pamiętajcie, że powinniście posiadać zgodę autora lub właściciela praw na publikację. To bardzo ważne.
Proszę też by nie tworzyć tu wątków, które bardziej pasują do działu "Na każdy temat". Niech ten dział będzie wyłącznie związany z twórczością sanatoryjnych poetów :)
Poza tym obowiązują wszystkie zasady z regulaminu ogólnego pisania postów na forum dostępnego tu viewtopic.php?t=10
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 42 razy

Re: Z życia pewnej kamienicy :)

Post autor: BozenaMat »

Antyterroryści w akcji

Jeszcze tego nie było… spędziłam z dziewczynami noc w areszcie. Calutką nockę… C-A-L-U-T-K-Ą … ja - obraz niewinności… Gosia – uosobienie dobroci… Gienia – oaza spokoju… Cygana niewinne dziewczę. Wszystko przez tę współpracę miast… niech to dunder świśnie… nic tylko dać w pysk tym, co to se wymyślili, że nasze miasto zacieśni więzi z jakimś tam miastem (nawet nie wiem jakim) zza Odry.

Od jakiegoś czasu nasze miasto co raz wymienia się z innym miastem wszelakim dobrem. A to dzieciaki ze szkoły jadą na jakiś czas za Odrę, a na ich miejsce przyjeżdżają tamtejsze. To jeszcze rozumiem, niech młodzież łyknie tego zgniłego zachodu… później doceni nasz pikny kraj.
A to strażacy miast u nas gasić pożary, to gaszą za Odrą, a w Szczecinie jakieś obce się wożą… My to nawet zaprzestaliśmy ekscesów, co by nam obce po kamienicy z sikawkami nie latały. Jak onegdaj Honoratce firany się zapaliły, bo to dzieciska jakieś tam doświadczenia z chemii przeprowadzały… kto to do domu zadaje tak niebezpieczne prace…. to sami żeśmy ugasili. Nie będzie nam obcy w gary zaglądał. Naszym, to i bigosiku by się dało… nawet kaszanki…. a co? Uratowali, to trza ugościć. A tak… to na swe barki przejęliśmy trud ratowania mienia.
A to znów ambulans z nie naszymi konowałami mknie na sygnale pod oknami Bagatelki. I tylko my bidoki na tym tracimy, bo jak to onegdaj Jadzieńka dostała boleści, to zamiast starym zwyczajem przyjechać, dać kobiecinie rycynę, to Ją do szpitala na sygnale odwieźli, coś tam do Niej szwargotali, a że babina po ichniejszemy tylko jawol i jawol umie… to tak się dogadała, że całą noc na ostrym dyżurze przeleżała. A jakby byli nasi, to by babinie dali rycynę (toż wiedzą, że czasem niepamiętliwa i je 2 razy obiad, bo się Jej zdaje, że jeszcze dziś nic nie jadła) i na drugi dzień by śmigała jako ta młódka, co to przed kawalirami ucieka w ten lany poniedziałek. I z tego wszystkiego, to nawet swych zdrowasiek w szpitalu nie klepała… tak była na tych zza Odry wkurzona. Jeszcze naszą Służbę Zdrowia na koszta naciągnęli. A taki niby oszczędny naród… chrzanić tę ich oszczędność.

Tym razem padło na naszą kochaną policję. Dzielnicowy odpicowany, jak nie przymierzając stróż w Boże Ciało, zabrał cały posterunek i wyruszył w nieznane… miejsce znane, bo za Odrą… ale co ich tam miało czekać, to wielka nieznana. Na ich miejsce przysłali jakiś takich, co to nijak było się z nimi dogadać. Mariankowi wlepili mandat tylko za to, że nie miał światełka przy wózeczku, co to nim złom woził. Od kiedy to trza przy dziecinnym wózeczku światło? Ponoć pojazd usługowy, to trza… jaka tam usługa… wozi se złom na własne potrzeby. Nie dziwię się, że Marianek trzepnął Hansa przez gnat, za co zarobił drugi mandat… niby za napaść na funkcjonariusza. Jaka ja się pytam napaść? Rachunek tylko chciał wyrównać… a przecie nasz dzielnicowy mało to razu dostał w pychol od naszych chłopaków i co?... Żadnego halo nie było… jeszcze z nimi pod garażami piwko chlapnął. Marianek chciał jeszcze dyskutować z władzą (dla nas to żadna władza… my patrioci, to tylko swego się słuchamy)…ale Karolek, ten co to miał kuzynów za Odrą i wyszkolił się w ichniejszym jazgocie wyjaśnił Mariankowi, ta ich władza powiedziała, że jak jeszcze raz podniesie rękę na stróżów prawa, to pójdzie w areszt. Marianek nasłuchawszy się od Bogusia różniastych opowieści o pobycie za kratami, rękami i nogami bronił się przed tym zakładem. Widmo braku chmielu działało wręcz jak melisa. I choć ręka Mariankowi goniła, by przyfasować Niemiaszkowi… pohamował swe zapędy i dał w tył zwrot mamrocząc… ja Wam jeszcze pokażę. I pokazał… odszedł tak ze trzy kamienice, ściągnął portki, wypiął zadek i wystawił swe pokaźne dupsko. Jeden z policajów ponoć wybałuszył oczy i coś tam szwargotał szykując pałkę, by lecieć za Mariankiem i gnata Mu przetrzepać, ale chyba dojrzał ten lud, co to przy Marianku się zgromadził i odpuścił. My się nie damy… dwie wojny z nimi wygraliśmy… o Grunwaldzie nie wspominając… to i tę pewnikiem byśmy wygrali. Jak przychodzi co do czego… ni ma waleczniejszego luda, niż ten nasz słowiański.

Tak więc od tygodnia mieliśmy tę nie naszą władzę, dogadać się z nimi nie szło, ale pocieszaliśmy się, że lada dzień i zjedzie nasz dzielnicowy. Postanowiliśmy przeczekać, a żeby jakoś wytrwać w tych czterech ścianach postanowiłyśmy z Gosią, Gienią i Cyganą zrobić se salon pikności. Florcia gdzieś wybyła, to co było robić? Wyjdziemy później takie pikne, dzielnicowy jak nas ujrzy, to będzie żałował, że takie niewiasty zostawił na pastę obcej władzy.
Jako, że Gienia wyporządziła już ten składzik, co go na mieszkanko wybrała, postanowiłyśmy zrobić wstępną parapetówkę. Winko się znalazło, baaaa… nawet dwa…. Gosi zostały te poranne drożdżóweczki, Cygana resztki orzeszków przyniosła …. to żeśmy się zadekowały u Gieni. Popijamy, ploteczki lecą… wyjście nam się żadne nie szykuje, to dawaj… maseczki na pysk i niech choć tyle od życia się nam należy. I pewno wieczór minął by spokojnie.. te dwa winka nawet by nas nie ululały… o urwaniu się filmu nawet nie wspomnę, ale pech… Gosia zabrała ze sobą papugę. A ta chyba ostatnio karmiona była kryminałami, bo jak nie zaczęła.
- Zabij gada… zabij gada… w mordę go… tasakiem.
Widocznie znów Marianek dorwał się do papugi i szkolił ptaszysko… co często Mu się zdarzało, choć i inni mieli w tym niemałą zasługę. Papuga była nader pojętna… w przyswajaniu sobie nowych słówek, to biła na łeb nawet syna Honoratki… a ponoć był taki zdolny, że go na uniwerek przyjęli.
Tak więc repertuar naszej papugi (no może i była Gosi, ale w naszej Bagatelce, to cholerka jak nic nasza)… był bardzo bogaty. Nigdy nie wiadomo było z czym wystrzeli, ale jakoś nawykłyśmy do tego jej skrzeczenia, żadna nawet jej nie uciszała, bo i po co? Niech się wygada… jak to baba ptasiego rodu też czasem musi.

I tu nagle traaaaaaaaaaaach… z hukiem wylatują drzwi, tak jebutło, jakby ktoś dynamit pod nie podłożył… Yabba Dabba Doo!!!! …….. i czterech gości w maskach wpada. Pierwsza myśl… napad… trza ratować tę filiżankę z miśnieńskiej porcelany, com to ją pożyczyła od Florci. Jak nic bandyty zajumią Florciny spadek po prababci. Nie zdążyłam… ciepnęli mnie na glebę, dziewczyny postawili pod ścianą i cosik tam szwargocą. Tego to już było za wiele. Przypomniała mi się owa walka karate, com to ją tak zawzięcie ćwiczyła i jak się nie odwrócę, jak nie kopnę tego w masce w piszczel, aż przysiadł, spluwa, co to ją dzierżył w łapskach poleciała pod nogi dziewczyn, tom jeszcze raz przyłożyła… tym razem w klejnoty. Niech mi tu napadu nie robią, żaden to bank u Gieni. Może i miała jakieś złocisze, ale wsio poszło na remont. Przypomniałam sobie jeszcze, że przecie wczoraj kupiła w ekskluzywnym sklepie (co się zowie „Wszystko za 4 zł”) wazonik. Nowy był, jeszcze nie wyszczerbiony… szkoda by go było. Gosia odruchowo… a bo trza wiedzieć, że to kobitka bardzo porządna… nic tylko by sprzątała, nic po podłodze nie może się walać… no to sięgnęła po ten pistolet, co to Jej pod nogi upadł… i wtedy to się rozszalało. Jako następna dołączyła do mnie… obie już leżałyśmy na tej glebie… no może trochę przesadzam, bo Gienia pikny dywanik rozłożyła, ale byłyśmy w pozycji horyzontalnej… I co było dalej to szkoda gadać.

Zgarnęli nas… tak jak stałyśmy… a raczej Gienia z Cyganą stały… ja z Gosią całe w strachu leżałyśmy na tej podłodze, tuląc się do siebie… i o mało żeśmy się ze strachu nie posrały… ale obyło się bez tej wpadki. Zapakowali nas do radiowozu i odwieźli do aresztu. A ta cała winowajczyni… znaczy się papuga, to licho wie gdzie się skryła. Alibi nam przepadło, bo jak tu wyjaśnić… kto do tego mordu namawiał?? Przekimałyśmy noc i dopiero rano, jak wrócił nasz dzielnicowy, wyjaśniło się co i jak.

Otóż patrol tych zza Odry wolniutko sobie jeździł po naszych (przecie spokojnych) ulicach, gdy nagle słyszą piekielne wrzaski:
- Zabij gada… zabij gada… w mordę go… tasakiem.
Jak oni to zrozumieli, to ja nie wiem… przecie po naszemu nie gadali…. później wyszło, że i owszem gadali, tylko się im nie chciało… jak my po ichniemu nic, to i oni po naszemu nic…. i myśląc, że to jakiś mord, pozakładali maski na zakute łby i taranem we drzwi. A że Gienia drzwi jeszcze nie wymieniła i były jakie były… ręką by je pchnął i by na oścież się otwarły…. to i poleciały z hukiem. Policaje wpadają i co widza? Jakieś trzy indywidua, upaćkane na czerwono (a bo to nasza wina, że maseczka była jako ta krew tryskająca z zarzynanego prosiaka) siedzą na kanapie, wymachują rękami, coś tam wrzeszczą (jakie tam wrzaski, se tylko plotkowałyśmy)… a ja (z równie czerwonym pycholem) wymachuję nożem (akurat kroiłam żółty ser, co by zrobić koreczki do tego winka). No to mnie na glebę, dziewczyny pod ścianę i zgarnęli nas za usiłowanie morderstwa.

Rano dzielnicowy się zjawił (chwała Ci Panie, że wrócił z tej pożal się Boże wymiany), od słowa do słowa i wyciepał tych nowych. Nas to jeszcze piknie przepraszał, ale co z tego? Maseczki na pycholach nam zaschły, wyglądały jako ta gleba z „W Pustyni i Puszczy”, co to ją Staś z Nel przemierzali…. cała popękana, jakby po rocznym braku opadów… Przez 3 dni to świństwo żeśmy usuwały…. Miejscami to nawet skóra z tym paskudztwem zlazła. I przez co? Przez durną wymianę zasobów ludzkich. Jeszcze w tych maseczkach trafiłyśmy do niemieckiej gazety….. ładne mi kryminalistki. Co to nawet karpia boją się zaszlachtować.

Teraz to chyba przez miesiąc nie wyjdziemy z mieszkania. Dość, że potraktowali nas jak najgorsze kryminalistki, to jeszcze opisali w ichniejszej gazecie. No cholerka… wstydu nie mają, ale co było się spodziewać po zgniłym zachodzie???

die_welt.jpg
die_welt.jpg (50.02 KiB) Przejrzano 149 razy
Polskie morderczynie z Bagatelki
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 267 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

ufff .. jestem :D
Pewnie myślicie - gdzie ta Gienia baluje :?: :roll: oj nie balowała , remonty przeprowadzała :D

Po tym jak Andrzej był uprzejmy opróznić mój składzik czyt. mieszkanko :) nie chciałam już człowieka fatygować do więcej ;) poza tym cała ta akcja z Marianka spadkiem tak wszystkich zajęła , ze wzięłam sprawy w swoje ręce ;)
Poziomicę , kielnię , pędzle przytaszczyłam z wysypiska ;) , farbę podpierniczyłam w pobliskim markecie i mieszkanko jak ta lala :D
meble wzięłam na kredyt , panowie co je przywiezli odetchnęli z ulgą , że to parter ... wprawdzie jeden i tak cos mruczał pod nosem , ale on chyba z tych wiecznie niezadowolonych . Bo z tym niezadowoleniem to ...... aha , wracam do tematu ;)
I kiedy juz tak usiadłam na tej nowiuśkiej z lumpeksu kanapie zrobiło mi się smutno . No bo żeby iść do współmieszkańców trzeba przez podwórze :roll: o nie !!! tak nie będzie !!! wzięłam łom i postanowałam wybić drzwi na korytarz kamienicy :)
Po kilku dniach otwór był gotowy . Jakież było moje zdziwienie , gdy na korytarzu zobaczyłam meble pokojowe :shock: aleeee , o kurna Felek , to nie korytarz !!! gdzie ja się przebiłam ??!!
Wchodzić tam , czy nie ? strach się bać !! Jedna noga już byłam na nieznanym mi terytorium , gdy nagle moim oczom ukazał sie ..... nie uwierzycie !!! ciemnoskóry , jak go Pan Bóg stworzył !! ;) pomyślałam ... kurna Feluś ... przebiłam się do Afryki !!!
Ja w krzyk , on w krzyk i tak sobie krzyczeliśmy .... gdy juz siły opadły i przestaliśmy krzyczeć , ów nieznajomy , obficie wyposażony przez naturę pan , wyciagnął rękę i się przedstawił .... Ali jestem powiedział , a ty to ta szalona blondyna , która składzik remontowała . Zamurowało mnie . Jestem tutaj nowa i aż tak już znana ?
Okazało się , ze Ali obserwował moje prace ze swojego okna ... mógł pomóc wrrr .... ale nie , on sobie obserwował popijając piwo .
Ale do sedna ..... i teraz mam dwa wyjścia z mieszkania ... jedno na podwórze , a drugie przez mieszkanie Aliego do kamienicy :)

no :D

Historie aresztowania są tak traumatyczne , że wyparłam je z pamięci ... amnezja w tym temacie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 42 razy

Post autor: BozenaMat »

No wiesz Gieniu.............. o tym lepiej nie pamiętać.... szczególnie jak się w tej gazecie straszyło :D :D

No i fajnie nam się opowieści snują...... ale że Ali w naszej kamienicy? :roll: Że też ja Go nigdy nie widziałam? Ale pewnikiem wieczorem łaził...... a wiadomo.... wieczorem to wszystkie koty... tfuuuuuuuj... ludzie czarne :lol:

Gieniu ........... :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Kruca fiks....Bożenko :kwiat: Geniu :kwiat: no nie mam już sił żeby się śmiać. .. :lol: :lol:
Przyszłam z kawki od wnuka bo on Barbórkowy...nie Barbara....Krystian,i prosto do kamienicy...a tutaj. .....szaleństwo :lol: :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Aż usiadłam do komputera żeby jeszcze raz przeczytać tekst...już sobie wyobrażam tą scenę jak leżymy na tej glebie...z dywanikiem pod głową i w tych maskach :lol: :lol:
No artykuł w gazecie ...rewelka...ja to chyba z tą szminką rozmazana... :lol: :lol:
Aż się boję teraz jechać do tego Berlina w sobotę bo co będzie jak mnie rozpoznają ....

A wszystko przez nie wyparzony dziób papugi.... :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No kurczę..., że mnie cholibka TAKA impreza ominęła. Szlag by to...oczęta jak to po imprezie integracyjnej czerwone i podkrążone. Z okolic balkon z widokiem odwiedzony. Jutro mam nadzieję dojdę do siebie. I co zapewne trafię na nową imprezę...miłego wieczoru dla wszystkich. 🌻
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

HISTORIA ALIEGO

Ali onegdaj zamieszkiwał Wyspę Św Tomasza , a dokładniej mówiąc , znaczy się pisząc .... miejscowość Trindade .
Miejscowość ta należy .... no ale wracając do tematu ..... mieszkał tam z macochą i 14 jej córkami . Po tym jak wyszło na jaw , że Ali co noc dogadza innej " siostrzyczce " macocha wpadła w szał :evil: pewnie myślicie , że chodziło jej o cnoty córeczek :?: nieeeee , macocha to kobika , która pochodzi z ....... no ale wracajac do tematu .... macosze było zazdrość , że Ali tak z Lungile , Marajani , Masego , Masozi , Mchumba , Nyah , Ntombi , Mudiwa , Nonthle , Nkosazana , Rudo , Nubia , Nyarahi , Neo ..... zabawiał się od kilku lat

Monifa .... bo tak nadali macosze jej rodzice , którzy byli najemnikami ... no , ale wracając do tematu ... była zazdrosna o Aliego ..... mój ci on krzyczała ..... podobnie jak ja do składzika :D .... ale Ali nie chciał macochy , jak Wanda Niemca , bo Wanda to była .... no , ale wracając do tematu ..... wolał uciekać w nieznany świat .....
Rzucił się do wody , okalajacej wyspę i płynął , płynął , płynął aż zasnął . Obudził się na dnie Zatoki Gwinejskiej ;) i wyspany , wypoczęty wynurzył sie na powierzchnię . Jego oczom ukazał się statek , wtedy myślał , ze widmo ... cały bielusieńki . Ale to nie widmo . To , jak się potem okazało , był polski statek transportowy . Przewoził on mąkę do Szczecina , a że Szczecin nie ma i nie żąda jak Sosnowiec dostępu do morza ... no , ale wracając do tematu .... przyczepił się wystającej rury :) .... tak został przyholowany do Świnoujścia :lol: :lol:
Nocami przedzierał się przez chaszcze , o głodzie i chłodzie , aby dotrzec do kamienicy , o której głośno nawet w Trindade :).... tam zajął pustostan . Jest mało widziany przez współmieszkańców , albowiem , ukrywa się przed macochą . Kobieta ta , która pochodzi z .... no , ale wracajac do tematu .... szuka go listem gończym po całym świecie .
Wychodzi on tylko późnym wieczorem , wtedy nie rzuca się w oczy ;)
Gdyby nie to , że przebiłam sie do Jego mieszkania , zapewne jeszcze długo Ali byłby Wam nieznany .

Zapewniłam Aliego w imieniu moim i Was Wszystkich , że z nami nic Mu nie grozi , żadna macocha nam nie straszna :!: :!:
Oklepiemy babsztyla i wróci do swoich córeczek z podkulonym ogonem i limem większym jak to ich państwo !!

no :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

No ładnie jeszcze harem do tego , a miało być troszku erotyki :lol: , oj Kobiety w którą stronę podążacie :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

malgorzatas pisze: 01 gru 2018 17:39 Aż usiadłam do komputera żeby jeszcze raz przeczytać tekst...już sobie wyobrażam tą scenę jak leżymy na tej glebie...z dywanikiem pod głową i w tych maskach :lol: :lol:

Ja też :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum