Tolerancja -lub Odmiennosc
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Tolerancja -lub Odmiennosc
Kazdy pragnie wywrzec ...jakies wrazenie Wszystko jeat piekne do czasu kiedy okazuje sie ,ze
KTOS ma inne zapatrywania w sprawach ....religi , potrw , zwiazkow czy tez zabaw.
Lat temu kika bedac w sanatorium byla Pani za ktora ciagol sie wianuszek....,kazdego ogrzucala spotkalismy sie przypadkowo w kawiarni ..dosiadla sie odrazu wyznala swa tajemnie coz dla mnie byl to szok nikomu nie wyjawilem tajemnicy ona sama wyszla gdy spotkala swa sanatoryjna polowe( Pani byla-jest less)
Kolejna Nasza przypadlosc.... ponad 75% spoleczenstwa to katolicy a duzy problem ma z mieszkancami Israela bo......Osobiscie zadaje pytanie ?
Kim byl Jezus , kim byla Marja JEGO matka?
Odwiecznie mamy problemy z ...Romami ,Arabami ,Afrykanerami
Zadaje sobie pytanie czy JESTESMY TOLERANCYJNI ?
-
forumowicz
Re: Tolerancja -lub Odmiennosc
Czy jestesmy tolerancyjni ? hm i o to jest pytanie.
Czasami staramy się być , jak jesteśmy sami i nikt nie widzi naszych zachowań i słów.
Jak jesteśmy w grupie juz tacy tolerancyjni nie jesteśmy.
Właściwe pytanie przed każdym z nas ..."Kim jesteś ,że osądzasz drugiego ,to czy on stoi ,czy upada osąd należy do tego co go stworzył..."
Może nie za dokładny cytat ,ale prawidłowym było by najpierw osadzić siebie i swoje postępowanie .
Innych pozostawić ich własnemu osądowi.
A statystyki % ? No cóż ilość nie przekłada się zawsze na jakość.
Pozdrowionka
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
- WiKaPi
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lut 2012 21:54
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Ja częściowo toleruje różne zachowania i odmienności , tematu żydów nie będę poruszał bo mogłaby się zrobić duża z tego awantura, .....
Pozdrawiam wszystkich ...
- Asik
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 3
A wiecie jak się zachowywali ci żeglarze gdy polscy turyści zwiedzali ich żaglowiec? Byli mili, uśmiechnięci i chętni do rozmowy.
Osobiście nie mam żadnego problemu z kolorem skóry, religią, orientacją seksualną, niepełnosprawniścią...Dla mnie liczy się człowiek i to co sobą reprezentuje.
Tolerancja nie jest rzeczą prostą, ponieważ wymaga ona od nas akceptacji innych poglądów, przekonań, wierzeń, czasem nawet zdecydowanie różniących się od naszych.
Przede wszystkim musimy nauczyć się szacunku dla innych i ich poglądów, a dopiero wtedy możemy deklarować, że jesteśmy tolerancyjni. Ważna jest też świadomość, że każdy z nas ma różnego rodzaju prawa, w tym także prawo do wolności przekonań.
Bardzo trudno jest nam pojąć, a co dopiero zaakceptować fakt, że ktoś może mieć inne zdanie na dany temat.
Nie musimy się zgadzać ze wszystkim, w co inni wierzą, ale nie wolno nam złością czy też siłą udowadniać naszych racji.
Często domagamy się, by ktoś szanował nas, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego, że najpierw sami musimy być tolerancyjni, jeśli chcemy tego wymagać od innych. Dlatego też zastanówmy się jeszcze raz, zanim odpowiemy na pytanie, czy jesteśmy tolerancyjni:?:
- WiKaPi
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lut 2012 21:54
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Asik akurat podałaś bardzo niedobry przykład ... i Polaci i Meksykanie akurat byli winni .... pierwszego dnia jak były zamieszki była totalna nagonka na kibiców to ja z tej ciekawości na internet a tu inne relacje osób które były na plaży ... chłopak ze śląska w szpitalu z raną kłutą klatki piersiowej bo stanął w obronie polki ... drugiego dnia ..... Policja stwierdza że to Meksykanie byli winni chodzili prowokowali .... Zauważ tylko jedno , jakby to byli winni w 100% kibice to do dnia dzisiejszego byłaby nagonka na nich co zresztą naszemu "kochanemu" rządowi by było na rękę.... dla mnie jedni i drudzy byli winni oraz policja że dopuściła do takiej sytuacji....Asik pisze:Masz rację WiKaPi... Polska nie jest tolerancyjnym krajem. Nie trzeba daleko szukać przykładu...wystarczy spojrzeć na to co się stało w ubiegły weekend na plaży w Gdyni - polscy kibice pobili grupę meksykańskich żeglarzy. Dlaczego? Bo mają inny kolor skóry? Bo są gorsi? Tylko od kogo?
A wiecie jak się zachowywali ci żeglarze gdy polscy turyści zwiedzali ich żaglowiec? Byli mili, uśmiechnięci i chętni do rozmowy.
Osobiście nie mam żadnego problemu z kolorem skóry, religią, orientacją seksualną, niepełnosprawniścią...Dla mnie liczy się człowiek i to co sobą reprezentuje.
Lecz jeśli mamy już się zagłębić o tolerancji do innej narodowości, to Polska w porównaniu do innych krajów jest chyba jednak bardzo tolerancyjna... tak tylko podam przykład, spytajcie się znajomych naszych emigrantów jak inne kraje nas tolerują jak na nas patrzą , a jak my dla przykłądu zachowujemy się do Ukraińców....
To jest temat rzeka w którym każda osoba co się wypowie będzie miała choć część racji ....
- many
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 cze 2013 19:00
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 4
to bądźmy tolerancyjni dla księży którzy wykorzystują sexualnie małoletnich chłopców,,To będzie tolerancja ,,bo oni po prostu zbłądzili w swojej wierze,,i na razie nie będą świntuszyć,,
to bądźmy tolerancyjni dla żydów co ządzą naszym krajem tak cudnie ,,mlekiem i miodem płynącymn ,,dla islamu co.... zalewa swoja obecnoscia cała europę,,,,
Teraz wszyscy mają tolerancję na ustach, jakby to była najważniejsza sprawa w społeczeństwie.
I bardzo często mylą tolerancję a akceptacją.
Jak się nie toleruje siebie, to doprawdy, ciężko innych
Jestem nietolerancyjny i sie do tego przyznaje...
nie toleruje glupoty, krotko wzrocznosci, dwulicowosci (chyba najbardziej, wrecz nienawidze)... nie toleruje slowa tolerancja, bo jest strasznie zeszmacone...
nie toleruje zapachu barszczu Ukrajnskiego,,nie toleruje pierogów Ruskich , nie toleruje potraw koszernych ,,i cynamonu w szarlotce i nie toleruje zapachu lawendy i widoku nagiej Renaty Beger,,,nie toleruję ZUS-u i KRUSU,, --
"Człowiek jest jedynym stworzeniem, buntującym się przeciwko temu, czym jest",,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,