Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2014 07:29
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 1 raz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sapphira »

Witam gorąco w ten mroźny dzionek.... pragnę przekazać pozytywne info w temacie zmiany systemu rehabilitacji ambulatoryjnej na stacjonarną...po 18 dniach od komisji i uprawomocnieniu decyzji orzekającej otrzymałam skierowanie na wyjazd.....👍😋Jestem bardzo zadowolona z takiego obrotu sprawy i wreszcie mogę odetchnąć z ulgą. Wniosek do ZUS-u składałam w połowie listopada i tak długo moja sprawa się przeciągnęła....🙈🙈🙈 Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Gratuluję, opłacało się powalczyć :)
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Super Sapphira :D :D gratuluję serdecznie tak pozytywnego zakończenia sprawy. Ja w lutym planuję składać wniosek o rehabilitację do ZUS... zobaczymy jak mnie potraktują :D Do tej pory nie miałam nigdy problemu z uzyskaniem rehabilitacji stacjonarnej, tym bardziej że rehabilitacja ambulatoryjna nie przynosi żadnej poprawy... Pozdrowka dla wszystkich czekających na wyjazd jak i planujących wizytę w zus :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewelinka 7.... kiedyś dla mnie nadszedł ten problematyczny pierwszy raz ... do tej pory rehabilitacja stacjonarna była przyznawana przez lekarza orzecznika podczas pierwszej wizyty.... Życzę Tobie powodzenia....👍👍👍 i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sapphira pisze: 25 sty 2019 17:20 Ewlinka 7.... kiedyś dla mnie nadszedł ten problematyczny pierwszy raz ... do tej pory rehabilitacja stacjonarna była przyznawana przez lekarza orzecznika podczas pierwszej wizyty.... Życzę Tobie powodzenia....👍👍👍 i pozdrawiam.
Trzymam kciuki✊
RENATA 73
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2018 21:04
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: RENATA 73 »

Witam serdecznie
Jestem po operacji kręgosłupa szyjnego 10.10.18
19.12.18 miałam komisję lekarską,dostałam od lekarza orzecznika jeszcze do kwietnia niezdolność do pracy .Mam pytanie czy aby wyjechać do sanatorium to trzeba jeszcze składać jakieś dodatkowe dokumenty oprócz tych co dali do wypełnienia z ZUS .Bo ja nic nie składałam dodatkowo .Pani orzecznik nie była zbyt uprzejma 😬 tylko powiedziała że muszą mnie gdzieś skierować i wszystkiego dowiem się jak przyjdą dokumenty .Dzwonili do mnie 15 stycznia że wysyłają decyzję .Myślę że to będzie rehabilitacja w miejscu zamieszkania a nie sanatorium .Czy można to jeszcze zmienić ? Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Renatko, to wcale tak nie musi być .
Zresztą Sapphira jest przykładem , że można odwołać się od decyzji orzecznika i to skutecznie . :)
RENATA 73
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

:serce: bibi bardzo dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Migotka333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2019 17:26
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Migotka333 »

Witaj Renata73
Powiedzmy miałam podobną sytuacje i będąc na komisji w ZUS-ie pani orzecznik słowem nie wspomniała o prewencji.
Otrzymałam wstępne orzeczenie i nic mi nie powiedzieli
czy będe skierowana do sanatorium.
Więc ja podeszłam do lekarza i wypełnił wniosek o sanatorium Zus.
Pojechałam do ZUS-u i oddałam wniosek.
A po dwoch dniach pani z Zusu zadzwoniła troche podniesionym głosem mówi po co składałam ten wniosek jesli już mam przydział do sanatorium.
Podziękowałam i powiedziałam,ze na komisji nikt nie wspomniał o sanatorium.
Na tych komisjach nie są zbyt wylewni by poinformować czego się spodziewać.
A potem człowiek czeka na decyzje🤦‍♀️

Renata73 myślę,że otrzymałas decyzje na jaką liczyłaś .
Pozdrawiam
RENATA 73
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Migotka 333 Witaj serdecznie :serce:
Właśnie dziś otrzymałam decyzję z ZUS a w niej żadnego słowa o żadnej rehabilitacji ani o żadnym sanatorium .Tylko napisali że przyznane mam świadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiące i jaki % będą wypłacać i tyle w temacie .Umieją tylko pobierać kasę na składki z comiesięcznych wypłat i nic więcej.Całe szczęście że załatwiłam sobie od lutego rehabilitację z NFZ bo nie wyobrażam sobie jakbym miała wrócić do pracy i normalności po operacji kręgosłupa szyjnego.Jestem załamana tą decyzją :(
Migotka napisz mi proszę czy po złożeniu tego dokumentu do sanatorium coś Ci jeszcze przysłali czy tylko tyle co dowiedziałaś się w ZUS że masz przyznane.
Koleżanka mi powiedziała że może pomyślą jakieś pismo oddzielnie w co wątpię
Cieszę się że Tobie się udało ja nie miałam tyle szczęścia widocznie od grudnia do kwietnia to będę w pełni zdrowa aby wrócić i dźwigać w pracy .A co ich to obchodzi
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ