Życie ! Blaski i Cienie !
-
forumowicz
Re: Życie ! Blaski i Cienie !
Aż do dnia śmierci możemy przyglądać się jak Ktoś kracze między wronami, i zastanawiać się czy jestem odważny czy nie.GIENIA pisze: 30 sty 2019 10:55 " Aż do dnia śmierci nie możemy być pewni swojej odwagi. "
Jean Anouilh
Często odwaga fizyczna nie idzie w parze z brakiem własnego poczucia wartości, która ulega" stadzie wron ".
Sztuką jest nie krakać jak wszystkie wrony, ale mieć odwagę głośniej niż one powiedzieć " nie" i stanąć w jego obronie.
Ważne że wśród dziesięciu Sprawiedliwych jeden powiedział "nie"i... Słowo i odwaga jednego, jest miarą wolności człowieka.
Człowiek jest wartością samą w sobie.
-
forumowicz
Chylę czoła przed tymi , którzy wbrew powszechnej opinii mają siłę aby przeciwstawić się i głośno i stanowczo wyrazić swój sprzeciw czy inny punkt widzenia.
Nawet w Sądzie istnieje taka formuła jak "zdanie odrębne" , w życiu codziennym też może mieć zastosowanie .
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 264 razy
- Podziękowano: 138 razy
Najgorsze jest to , że wbrew swojej opinii ktoś potwierdza zdanie Grupy Trzymającej Władzę , tylko po aby im się przypodobać . To jest dla mnie niezrozumiałe .
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
-
forumowicz
nie zawsze mam chęć wyrażać swojego sprzeciwu czy innego poglądu czasami wolę jednak zamilknąć , a tchórzem nie jestem , a popularność - na nią parcia również nie mam
Natomiast nigdy nie przyklaskiwałam opinii innych bo tak wypada
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Są sytuacje w których zdecydowanie lepiej milczeć i nie zawsze wynika to z konformizmu.
-
forumowicz
Mam kilka kręgów znajomych , w znacznej części wiem jakie są poglądy na jakiś temat , nieraz zupełnie odmienny od mojego i nie zawsze sprzeciwiam się , moje bierne zachowanie także nie wynika z konformizmu .
Wiesz Feli , nawet gdyby ktoś bał się jak mówisz takiego zakrakania to potrafię zrozumieć
Nie jest to , jak się okazuje takie czarno-białe
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Staż sanatoryjny: 21
W życiu forumowym zachowania są bardzo podobne do tych w życiu realnym.
Podobne są, gdyż pomimo poczucia anonimowości można stwierdzić z kim nam nie "po drodze"
Pamiętajmy również o tym, że raz umieszczony nasz wpis w sieci nigdy nie ginie a nawet może pojawiać się w innych miejscach sieci