Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
henrys66 witaj.... oczywiście istnieje możliwość połączenia urlopu wypoczynkowego i L4...możliwe są dowolne kombinacje wybierz najkorzystniejszą dla siebie opcję..Pozdrawiam.
Cygana - Sapphira ma rację... można łączyć L4 z urlopem- tylko trzeba to zaznaczyć na początku ( przy przyjęciu- sama to przerabialam będąc na prewencji - część na "gruszy" a część chorobowego. Ostatnio nawet mając umiarkowany st. niepełnosprawnosci potraktowałam prewencje jako turnus rehabilitacyjny (wzięłam zaswiadczenie że byłam na rehabilitacji) i zakład policzył to jako przyslugujacy przy drugiej grupie niepełnosprawnosci urlop na turnus rehabilitacyjny. Także kombinacje są dowolne.
ANDY12345 pisze: 31 sty 2019 08:16
Proszę się przejść do Sądu Pracy i zobaczyć ile jest spraw dotyczącej ZUS a ile pracodawcy.
myślę że porównywalna ilość.
Tak, zgadzam się, dużo w tym wszystkim zależy na jakiego lekarza się trafi . To tylko człowiek i też ma ludzkie ułomności. Poza tym ważne co ma się w dokumentacji, bo ta też potrafi być różnie wypełniona.
Ewlinka czy możesz konkretnie napisać o jakim urlopie rehabilitacyjnym piszesz czy o tych dodatkowych 10 dniach przysługującego osobom z niepełnosprawnością czy o innym 21 dniowym na turnus rehabilitacyjny. bo jeśli o tym drugim to nie ma możliwości bycia na nim i być na turnusie prewencji rentowej .,przepisy wyraźnie mówią kiedy można .można łączyć urlop i ZSLA trzeba tak jak pisze Szpilka zgłosić przy przyjęciu kiedy pytają .
Niestety nie, 3 do 1 na korzyść ZUS przynajmniej w krakowskim sądzie. Miałem przykład mojej Mamy jak lekarze orzecznicy z komisji d/s niepełnosprawności się zachowali w stosunku do Niej to mam wyobrażenie. Na pewno stan Naszego zdrowia czy bardziej choroby musi być potwierdzona wynikami badań ale orzecznik i tak ma swoje zdanie, dlatego jest dużo odwołań. Niestety trzeba ciągle walczyć o swoje. Najlepszym przykładem niech będzie okupacja sejmu przez rodziców z niepełnosprawnymi dorosłymi dziećmi. Pozdrawiam.
PS.
Z prewencji dostaje się zwolnienie lekarskie na cały okres pobytu i nie nazywa się to sanatorium, a na leczenie sanatoryjne NFZ przysługuje te 21 dni dla st. umiarkowanego i znacznego co roku potwierdzone przez ośrodek, ale wtedy nie przysługuje dodatkowy urlop 10 dni. Te urlopy stosuje się wymiennie ale dopiero po przepracowaniu roku. Więcej i dokładniejszej informacji można uzyskać w Inspekcji Pracy.
może jeszcze dodam .
Kiedy jeszcze pracownik dostanie wolne
Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku. Tym samym oznacza to że osoby skierowane do sanatorium przez lekarza NFZ nie mogą, podobnie jak osoby korzystające z prewencji rentowej ZUS, z takiego zwolnienia korzystać.
wycinek z artykułu
Hej Sztani - teraz widzę że nie można. Jednak w ubiegłym roku będąc w sanatorium poinformowano mnie że można...i zakład mi to zaliczył jako turnus rehabilitacyjny. Nie miałam wtedy możliwości prześledzić dobrze przepisow - zdałam się na doświadczenie innych. Teraz już będę wiedziała że prewencji w to nie można wliczyc. Dzięki za informację. Pozdrawiam serdecznie