Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne
Ów znajomy jest totalnym perfekcjonistom lubi 'wszystko wiedzieć "
Wraz ze skierowaniem otrzymał informację o odpłatności za pokoje wg stawek NFZ.
Dziś od 13,30 Kolega odwiedził mnie i poprosił o sugestie -To jego Pierwszy raz -Drogie Panie Przystojny i "Prawiczek" w materii -Sanatorium.
Otrzymał Kołobrzeg -Perłę Bałtyku czyli obiekt bardzo dobrze mi znany.
Okazało się ,że
-OPŁATA Klimatyczna -Uzdrowiskowa pozostaje w Kołobrzegu na 2019 bez zmian - 4 złote za dobę -Turnus 84 złote
-TV - za pokój niezależnie ile osób za turnus -91 złotych
-WI-FI dla gości sanatoryjnych Gratis
- Czajniki -Gratis w każdym pokoju
-Lodówki obiekt wyposażony jest w ilości każda 1 czy 2 opcjonalnie w pokojach 3 osobowych ..wybiórczo
I teraz meritum.
Kolega lubi jeść choć wagę i BMI ma w Normie -ale nasłuchał się i był ostatnio w szpitalu zadzwoniliśmy i urocza Pani w recepcji poinformowała ,że kwota dla Kuracjusza ze skierowaniami NFZ dopłaty do całodziennego wyżywienia tzw Komercyjnego w tym roku w Uzdrowiskach Kołobrzeg SA wynosi
30 złotych dziennie ?????
Koszt wsadu do Kotła wg NFZ to kwota 8,5 zł.
Nie ukrywam gdy usłyszałem ta kwotę to troszkę się zdziwiłem .
W maju 2018 w Polanicy w wielkiej Pieniawie płaciłem ..8 złotych a tzw Szwedzki stół był Bardzo Bogaty na poziomie Hotelu 4****
Zastanawiam się jakie opłaty są w innych obiektach oferujących dla NFZ a chcących mieć możliwość wyboru różnych drugich dań .
Osobiście uważam ,że kwota dopłaty 30 złotych do płaconych przez NFZ 8,5 jest zbyt duża
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Re: Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne
Będąc na pobycie w 2014 r. poinformowano nas o dziennej stawce żywieniowej (NFZ) na
poziomie 7,50 zł. Czyżby za cztery lata nastąpił tak niewielki wzrost tej stawki? Przecież
to zaledwie około 3,% rocznie. Przy takim wzroście cen towarów i usług, jaki obserwujemy,
wydaje mi się, że ta stawka powinna być chociaż trochę wyższa. Czy 30 zł to jest dużo? Jako
dopłata (dodatkowa) pewnie tak, zwłaszcza jeśli pomnożymy ją przez 21 dni pobytu. Wtedy
ta kwota (630 zł) jest niemała. Natomiast jeśli policzymy wyżywienie typowo komercyjne
to w żadnym obiekcie nie dostaniemy za 40 zł śniadań i kolacji w formie bufetu szwedzkiego
i obiadu do wyboru. Ta kwota będzie o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych wyższa.
Więc ta kwota 30 zł jako dopłata komercyjna nie powinno przerażać tym bardziej, że jest ona
dobrowolna, do której nikt nas nie zmusza. Nie wiem czy warto uiszczać ta opłatę od początku
pobytu? A co jeśli dla kogoś wyżywienie kuracyjne będzie w zupełności wystarczające?
- darek
- Przyjaciel forum

Wprawdzie została zwaloryzowana do całych 8,5 złotego na dzień -ale jest ona chyba wg mnie i nie tylko troszkę dziwna, stąd tyle nie rozczygniętych przetargów na żywienie w placówkach podległych NFZ w Polsce .
Pozwoliłem sobie kilka minut temu na kontakt z Uzdrowiskami Krynickimi
Tam stawki na 2019 wynoszą
-Klimatyczne-3,5 na dobę
-RTV-51,6 za pokój
- Dodatkowe wyżywienie dopłata 8,5 złotego
Oczywiście zdaję sobie sprawę że dopłata w wysokości 30 złotych do 2 x Szwedzki stół i obiad serwowany nie jest wysoką opłatą ,ale zastanawiam się Dlaczego w Dolnośląskich czy Krynickich dopłata wynosi poniżej 10 złotych
Nie ukrywam że pozwolę sobie jeszcze na sprawdzenie jak wygląda to w obecnie Najbardziej topowym obiekcie w Ustroniu .
- darek
- Przyjaciel forum

To za ciosem
Sanatoria Ustroń -Równica i inne
Stawki na 2019 rok
-klimatyczne - 3 złote
-rtv - 95 złote za pokój
dopłata do wyżywienia -20 złotych doba
Robi się fajna różnica
-Krynica, Polanica -21 x 9 złotch =189 złote
-Ustroń- 21 x 20 złotych = 420 złote ( Obiekty uzdrowisk Ustroń )
-Kołobrzeg 21 x 30 złote = 620 złote ( Obiekty Uzdrowisk Kołobrzeg)
- darek
- Przyjaciel forum

Czy ?Atina pisze: 07 lut 2019 10:58 Pytanie pokrewne,dokupujecie taką opcję nie mam doświadczenia w tym temacie?
Kiedyś wydawało mi się to małym snobizmem .
Od dwóch pobytów kiedy zaproponowano mi taką opcję zaprzestałem dokupywać latać po sklepach i bo nawet jeżeli zjem -co nie jest zalecane troszkę więcej mam możliwość urozmaicenia swego wyżywienia.
Nie ukrywam że jest nieraz żenujące bo NORMY podanie np do kiełbasy 1 łyżeczki musztardy na stolik 4 osobowy gdy jest 4 mężczyzn i pierwszy się poczęstuje.
Jest też opcja większej ilości warzyw czy możliwość do śniadania nie tylko opcjonalnej herbaty ..Minutki gdy w szwedzkim jest Lipton czy też kawa z ekspresu
Gdy jest kilka rodzajów chleba niekoniecznie tylko standardowy pszenny .
Ostatnio do czego przyznaję się w Polanicy był Hit ... Smalec z chlebem żytnim wystarczyła sznitka na kolację plus jakiś ...pomidor.
Oczywiście prawda jest taka nieraz oczy jedzą
-
forumowicz
Zdecydowanie nie.Atina pisze: 07 lut 2019 10:58 Pytanie pokrewne,dokupujecie taką opcję nie mam doświadczenia w tym temacie?
Wprawdzie byłem tylko w Beskidzie w Wysowej ale przez całe dwa turnusy nie dokupywałem ani też nie "dożywiałem sie" na zewnątrz. Może to dziwić bo jak to ślązak jestem "wymyślaty" i tak jak jeść lubię to tak wielu potraw sie nie dotknę nawet za cenę całodziennej głodówki. Może przez pierwszy tydzień wydawało mi sie że jedzenia jest za mało ale to działało jeszcze domowe przyzwyczajenie do bardzo dużych porcji no i jak już ktoś wspomniał jadły by oczy. Na szczęscie szybko zauważyłem że dietetyk robi robotę bo porcje mi wystarczały tak że nawet nie starałem sie o dokładkę (zupy i chleba z marmoladą można było do oporu). Do nieskorzystania z dopłaty do jedzenia i dojadania "na miescie" ostatecznie motywowało mnie to że siedzący obok mnie kumpel w moim wieku korzystał z obu form dojadania i w oczach go zaczęło przybywać. Dopłacał do posiłków,regularnie albo kupował coś u "babci Ani" lub stołował sie w wysowskich lokalach i przybyło mu na koniec 8 kg podczas gdy mi ubyło 2,5 (ale to bardziej pod wpływem ostrych ćwiczen). No i czułem sie rewelacyjnie podczas gdy ów kumpel wiecznie narzekał że wszystkie cwiczenia go męczą i ledwo dycha.
Jeśli bedę miał możliwość kolejnego wyjazdu to tez zamierzam nic nie dokupywać.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- darek
- Przyjaciel forum

Droga FeliceFelice pisze: 08 lut 2019 09:05 Darku w Wieńcu szwedzki stół jest również na obiad,czyli są trzy posiłki w tej formie.
...jakaś Sugestia ?
Czy Ja się bym tam odnalazł
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy